Aktuální článek
Léčebné konopí v Evropské Unii: První nesmělé kroky správným směrem

Léčebné konopí v Evropské Unii: První nesmělé kroky správným směrem

  • Víte, kde v Evropě je dnes konopí legální pro medicínské využití? Za posledních pár let se v této oblasti mnoho změnilo a poslední měsíce ukazují, že jsme teprve za začátku obrovského boomu této přírodní formy terapie.

Podívejme se například do Dánska – tamější pacienti trpící různými chorobami mohou od 1. ledna letošního roku žádat své lékaře o konopnou léčbu. Čtyřletý proces byl dokonán 18. prosince, kdy návrh zákona schválil v Kodani parlament, a zároveň udělil první licence k pěstování a zpracovávání standardizovaného léčebného konopí několika společnostem. 

Boj s bolestí

Konopí je mezinárodní lékařskou a vědeckou komunitou stále více uznáváno jako vhodný nástroj na mírnění bolesti. Konopná léčiva mají ale prokázané účinky i na celou řadu dalších nemocí, a to včetně roztroušené sklerózy, HIV, epilepsie, vedlejších účinků chemoterapie nebo zelený zákal.

Evropské země mají povinnost omezovat konopí kvůli svým závazkům plynoucím z tří drogových konvencí OSN.

Podle zprávy Evropského monitorovacího centra pro drogy a závislost (EMCDDA) jsou mezi nejčastěji schválenými léčivy v EU tobolky, konopný extrakt jako ústní sprej, sušené květy určené k vaporizaci nebo čaje. Naproti tomu kouření konopí pro léčebné účely není doporučováno žádnou zemí – kvůli zdravotní závadnosti kouření, hlavně v kombinaci s tabákem. Ze všech členských států EU v současné době povolují užívaní konopí jako léčiva pouze Rakousko, Česká republika, Finsko, Německo, Itálie, Polsko a Španělsko – řada dalších států legislativní změny v této oblasti plánuje. Podle Vincenza Costiglioly, prezidenta Evropské lékové agentury, se pozornost lékařů i farmaceutických společností se v souvislosti s potenciálem konopí stále více obrací na boj s bolestí, a to i přes legislativní překážky, které tuto rostlinu obklopují.

Směšování rekreačního a léčebného užívání

Otázky ohledně léčebného konopí jsou často zaměňovány a propojovány s debatami o legalizaci konopí pro všechny dospělé. Takzvané rekreačně užívané konopí je ilegální ve všech členských státech – i když malé množství pro osobní potřebu je dekriminalizováno (místo trestního postihu hrozí pouze pokuta a správní řízení) ve státech, jako je Nizozemsko, Rakousko, Itálie nebo Česká republika.

Podle Costiglioly se Evropa posouvá „od vnímání konopí pouze jako škodlivé drogy do stavu, kdy jej znovuobjevujeme jako lék.“ V současné době je v EU spousta legálních a společenský přijímaných léků (především proti bolesti), které jsou chemicky podobné látkám jako opium nebo kokain. Konopí jako léčivo je nicméně v určitých kruzích stále stigmatizováno.

Podle zprávy Evropského monitorovacího centra pro drogy a závislost (EMCDDA) jsou mezi nejčastěji schválenými léčivy v EU tobolky, konopný extrakt jako ústní sprej, sušené květy určené k vaporizaci nebo čaje.

Tento stav je zdůrazňován i Evropskou lékovou agenturou (EMA), která tvrdí, že kvůli psychoaktivitě konopí je třeba, aby jeho používání jako léčiva zohledňovalo právní řád jednotlivých států včetně jejich mechanismů kontroly užívání narkotik a psychotropních látek. Evropské země mají povinnost omezovat konopí kvůli svým závazkům plynoucím z tří drogových konvencí OSN, které je instruují, aby omezovaly přísun drog a užívání pouze pro „medicínské a vědecké účely“. Na evropské úrovni nejsou žádné společné zákony ohledně rekreačního ani ohledně léčebného používání konopí a jednotlivé státy si mohou tvořit vlastní legislativu. Existují nicméně dohody, které zdůrazňují roli jednotlivých států v omezování dopadů drog na zdraví skrz „informovanost a prevenci“.

Zachrání léčebné konopí řecké hospodářství?

V průběhu roku 2017 představila řada dalších členských států EU změny legislativy, které povedou k legalizaci produkce a užívání léčebného konopí, zatímco některé země je přímo legalizovaly. Například řecký premiér Alexis Tsipras v červnu oznámil, že Řecko se stalo „další zemí, kde je legální poskytovat léčebné konopí pacientům, kteří jej podle lékaře potřebují.“ Legislativní návrh na změny zákonů, aby mohlo Řecko konopí i produkovat, nicméně ještě musí být předložen v parlamentu. Podívejme se dále – v Irsku je momentálně diskutován „Návrh zákona o regulaci konopí pro medicínské účely“, který vstoupí do třetí a poslední části debaty na začátku roku 2018. V obou zemích politici ještě před rozhodováním dostali lékařské zprávy vysvětlující efektivitu konopí proti bolesti. V Polsku je od listopadu loňského roku možné prodávat léky na bázi konopí, které ovšem musejí být vyrobeny v lékárnách z importovaných ingrediencí, jelikož zákon paradoxně nepovolil domácí produkci. V Německu schválil parlament v lednu 2017 zákon o povolení léčebného konopí a od března si mohou vážně nemocní pacienti nechat předepisovat – zatím také pouze z dovozu. 

Nedostatek v Itálii

Podle zpráv neziskových organizací a pacientů zažívá momentálně Itálie nedostatek léčebného konopí, protože počet v současnosti legálně pěstovaných rostlin určených pro léčbu neodpovídá rychle rostoucí poptávce. Italská asociace pro občanské svobody a práva (CILD) v prosinci oznámila, že pacienti se v důsledku nedostatku museli uchýlit k návratu na „černý trh a vlastnímu pěstitelství“.

Pozornost lékařů i farmaceutických společností se v souvislosti s potenciálem konopí stále více obrací na boj s bolestí, a to i přes legislativní překážky, které tuto rostlinu obklopují. 

Kvůli akutnímu nedostatku se italské ministerstvo obrany, které je zodpovědné za pěstování, muselo v listopadu obrátit na zahraniční dodavatele a nechat dovézt 100 kilogramů sušených květů.

Břemeno certifikace

Vicenzo Costigliola vysvětluje, že když se nějaká společnost rozhodne prodávat v dané zemi léčiva z konopí, musí tam tato léčiva být zaregistrovaná, a pokud společnost chce, může je zaregistrovat i na evropské úrovni. Léčiva na bázi konopí s obsahem kanabinoidů, která byla schválena Evropskou lékovou agenturou nebo národními úřady, jsou Sativex, Bedrocan, Marinol a Cesanet. Jeden z těchto přípravků (Sativex) byl uznán jako účinný lék proti „symptomům roztroušené sklerózy“ v osmnácti evropských zemích. Další konopné produkty určené k léčbě jsou na řadě. Na konci prosince podala například britská společnost GW Pharmaceuticals (výrobce Sativexu) žádost o umožnění prodávání konopného přípravku na dětskou epilepsii. Další produkty dovážejí do Evropy licencovaní kanadští velkoproducenti jako společnosti Tilray (v českých lékárnách jsou nyní dostupné dva produkty této společnosti) a Canopy Growth.  Pokud jsou tato léčiva schválená, „nechápu, proč je nevyužíváme,“ prohlásil ředitel a zakladatel Evropské lékové agentury Vicenzo Costigliola. „Vždyť toto je medicína budoucnosti.“ 

Zdroj: euobserver.com

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!