Aktuální článek
USA: Výrazný pokles násilné trestné činnosti díky uvolňování prohibičních zákonů

USA: Výrazný pokles násilné trestné činnosti díky uvolňování prohibičních zákonů

  • Podle nejnovější studie došlo v amerických státech, které sousedí s Mexikem, po legalizaci konopí pro léčebné účely ke snížení počtu napadení a vražd.

Závěry výzkumu, které byly na začátku tohoto roku publikovány v odborném časopise The Economic Journal, ukázaly, že počet případů násilných zločinů (loupeží, vražd či ozbrojených přepadení) klesl ve státech sousedících s Mexikem po legalizaci konopí k léčebným účelům o 12,5 procent.

Kartely konečně ostrouhaly

„Díky přijetí těchto zákonů mají nemocní možnost legálně pěstovat nebo kupovat konopí na území svého státu,“ uvedla jedna z vedoucích autorek tohoto výzkumu Evelina Gavrilova pro deník The Independent. „To znamená, že lidé už nemusí tuto rostlinu shánět nelegálně a drogové kartely tím pádem přicházejí o mnoho zákazníků.“ V amerických státech sousedících s Mexikem měly velké množství těchto násilných zločinů na svědomí právě drogové kartely. 

Mexické kartely nyní nejspíše vstupují i do legálního obchodu s konopím a zakládají si pomocí takzvaných bílých koňů farmy v některém z příhraničních amerických států. 

V textu studie se dále píše, že jejich nejčastější činnost – pašování drog – se pojí s extrémním počtem násilných činů, kterými si kartely na trhu s drogami vydobývají a chrání své zisky. Jelikož jsou nyní v těchto oblastech díky klesající poptávce méně aktivní, klesá logicky i jejich zločinnost. Jak navíc upozorňují autoři studie – s klesajícími zisky klesá i motivace pro páchání násilných zločinů. Počet loupežných přepadení klesl o 19 procent, počet vražd o 10 a počet napadení o 9 procent. Největší rozdíl můžeme nicméně pozorovat na počtu vražd spojených s drogami, jejichž počet klesl o téměř 41 procent. 

 Z Mexika tráva, zpět dolary

Rekreační konopí legalizovalo k dnešnímu dni už osm amerických států. Jedním z nich je i Kalifornie, jeden ze čtyř amerických států, které s Mexikem sousedí. Konopí alespoň pro léčebné účely legalizovaly nedávno i dva další státy na této hranici – Nové Mexiko a Arizona. Většina ilegálních substancí se do Spojených států pašuje právě tudy a přes hranice těchto států každoročně projde zpět do Mexika nejméně šest miliard dolarů (přes 120 miliard korun), které skončí v kapsách drogových kartelů.

Obchod s konopím (legálním nebo ilegálním) představuje největší drogový trh ve Spojených státech. Jak je uvedeno v nové studii, pro mexické kartely tento trh vždy představoval „lukrativní odbytiště“. Profesorka Gavrilova nicméně podotýká, že s legalizací konopí nedojde ke zmizení kartelů a černého trhu s drogami.

V amerických státech sousedících s Mexikem měly velké množství násilných zločinů na svědomí právě drogové kartely. 

 Podle dostupných informací začínají mexické gangy místo konopí pěstovat a pašovat opium, které s největší pravděpodobností využívají na výrobu vlastního heroinu za stejným účelem, za jakým pěstovali konopí – pašování do Spojených států. Bohatí drogoví baroni nejspíše vstupují i do legálního obchodu s konopím a zakládají si farmy v příhraničních státech. Gavrilova rovněž uvádí, že ačkoli zákony o léčebném konopí nepovolují jeho rekreační užívání, získat ho na lékařský předpis nemusí být vůbec těžké i pro rekreační uživatele, kteří nejsou nemocní. Podmínky se samozřejmě v jednotlivých státech mohou lišit (stejně jako je tomu v České republice a jiných evropských zemích – pozn. překl.). 

Nezamýšlené důsledky

Právě tento fakt může za prudký pokles v poptávce po nelegálním konopí, a to i ve státech, jako jsou například Arizona nebo Nové Mexiko, ve kterých jeho rekreační užívání nebylo doposud legalizováno. Imran Rasul, profesor ekonomie na University College v Londýně, souhlasí s tím, že „nový výzkum krásně poukazuje na několik důležitých a nezamýšlených důsledků, které mají protidrogové zákony.“ Rasul pro The Independent rovněž uvedl, že „zákonodárci se soustředí spíš na přímé důsledky těchto zákonů než na jejich vedlejší účinky. Zatímco některé z těchto možných účinků mohou být negativní – například klesající ceny nemovitostí v oblastech s vysokou koncentrací konopných prodejen či velkopěstíren – jiné, jako například klesající kriminalita, mohou být zase velmi pozitivní.

Obavy z Trumpovy administrativy

Jednotlivé státy USA by nicméně brzy mohly ztratit kontrolu na regulací rekreačního i léčebného konopí. Federální ministr spravedlnosti Jeff Sessions začátkem tohoto měsíce zrušil takzvané Coleovo memorandum z doby prezidenta Obamy, které federální agenty a státní zástupce v případě, že stát uzákoní „přísné a efektivní regulační systémy“, nabádalo ke zdrženlivosti a neaktivitě i přesto, že z pohledu federálního zákona je konopí stále ilegální droga spadající do kategorie těch nejnebezpečnějších látek. Legalizační aktivisté přitom poukazují mimo jiné na to, že tento krok by mohl vést k novému nárůstu násilných zločinů spojených s konopím a dalšími ilegálními látkami. Počet loupežných přepadení klesl o 19 procent, počet vražd o 10 a počet napadení o 9 procent. Největší rozdíl můžeme nicméně pozorovat na počtu vražd spojených s drogami, jejichž počet klesl o téměř 41 procent.

Dana Rohrbacher (republikánský kongresman z kalifornského okresu Orange County a podporovatel komplexní legalizace) v reakci na zrušení Coleova memoranda prohlásil, že Jeff Sessions zřejmě chce, aby se jakékoli obchodování s konopím odehrávalo na černém trhu, což v důsledku jen přispívá k nárůstu násilí, z něhož ultrakonzervativní ministr z Alabamy viní zcela paradoxně právě tuto rostlinu. „Prosazuje zastaralé zákony, které nahrávají do karet nekonečné válce proti konopí.“

Ministr spravedlnosti učinil tento krok jen pár dní poté, co nejnovější průzkum veřejného mínění ukázal, že 64 procent Američanů je pro legalizaci konopí, což představuje největší podporu od doby před takřka padesáti lety, kdy byla americké veřejnosti tato otázka položena poprvé.

Zdroj: www.independent.co.uk

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!