44

Growreport: Peyote Cookies

Pokud patříte mezi milovníky rychle dozrávajících odrůd a z jakéhokoli důvodu nemáte rádi odrůdy automatické, můžete sáhnout po nějaké rychlé indice. Jednou z takových odrůd je Peyote Cookies od Barneys Farm, kterou jsme podrobili testu při indoorovém i outdoorovém pěstování. Jak si v obou disciplínách vedla?

Growreport: Peyote Cookies
Peyote Cookies venku na konci září.

Už si ani nevzpomínám, kdy se mi naposledy do ruky dostala semínka, která by se výborně hodila pro pěstování pod lampou i pod sluncem ve středoevropských klimatických podmínkách. Většinou testujeme odrůdy na ven a odrůdy pro indoor samostatně. Peyote Cookies je prý ale vhodná pro oboje, tak proč to nezkusit. Podle šlechtitele se jedná o 95% indiku, křížence Peyote Purple a Cookies Kush. Pod lampou by měla být doba kvetení 49–55 dnů, venku by pak měla sklizeň přijít už v září, což je pro střední Evropu optimální doba. To ale hodně předbíhám, pojďme se podívat na pěstování pěkně od začátku.

Klíčivost semínek byla 100% a už po pěti dnech od namočení ve vodě měly rostlinky 5–7 centimetrů a znatelné pravé listy. Semínka byla ve vodě namočena 24 hodin před zasetím. Tento postup se mi osvědčil nespočetněkrát a doporučil bych ho provádět před každým klíčením. Často některá semínka vyklíčí už během pobytu ve vodě. Po vyndání z vody byla semínka zaseta do rockwoolových sadbovacích kostiček a umístěna do vytápěného propagátoru pod klasické zářivky o výkonu 2 x 36 W. Do větších sadbovačů, tentokrát již se substrátem pro sazenice, byly rostlinky přesazeny po týdnu, když měly necelých deset centimetrů. Poté začaly sílit a tvořit další patra. Netrvalo dlouho a byly z nich krásné sazeničky se třemi patry, které už byly perfektně připraveny na zasazení do větších květináčů. Jelikož jsme chtěli rostliny vyzkoušet venku i uvnitř, rozdělili jsme je na dvě skupiny. Protože právě začínala sezóna outdoorového pěstování, dali jsme pár sazenic hned ven. Jelikož jsme neměli k dispozici skleník, bedlivě jsme sledovali počasí a rostliny venku prvních deset dnů aklimatizovali, aby si mohly zvyknout jednak na intenzivní sluneční světlo a také na kolísající teploty. Na noc jsme je v případě potřeby sklízeli dovnitř a přes den jsme je nechávali na přímém slunci jen dopoledne a později odpoledne, dohromady zhruba šest hodin. Zbytek času trávily ve stínu. Při zataženém nebi jsme nechali rostliny celý den na světlém venkovním stanovišti. Pro venkovní pěstování jsme zvolili domácí pěstební substrát a zhruba patnáctilitrové květináče.



Sazenice připravené k zasazení.

Pěstování pod lampou

Pro indoorové pěstování jsme zvolili metodu menšího počtu rostlin na metr čtvereční a do pěstebního boxu Homebox Evolution 1,2 x 1,2 metru jsme umístili pouze čtyři rostliny. V průběhu pěstování půjdeme cestou zeleného moře (SOG). Jako pěstební médium jsme použili kokosové vlákno s perlitem v poměru 1 : 1. O zavlažování se měly postarat samozavlažovací květináče AutoPot XL o objemu 25 litrů, aby měly rostliny dostatek prostoru pro kořeny, mohly vyrůst větší a zaplnily stan i v menším počtu. Cílem tentokrát nebyla maximální sklizeň, ale co nejchutnější produkt s vysokým obsahem pryskyřice. Za tímto účelem jsme chtěli rostliny trochu vystresovat, což se často podepíše na menší úrodě. Nicméně myslím, že v konečném efektu nebyl pokles tak markantní. Během prvního týdne byly rostliny zavlažovány ručně. To je při pěstování v AutoPotu nesmírně důležité. Ručním zavlažováním vytvoříte ideální podmínky pro zakořenění, které je nezbytné pro další úspěšné pěstování v AutoPotu. Rostliny dostávaly vodu s kořenovým stimulátorem a upraveným pH na 6,7. Jakmile bylo vidět, že se rostliny v systému uchytily, což se projevilo zrychleným růstem, byl čas zapojit automatickou zálivku a namíchat hnojiva. Používali jsme hydroponická hnojiva Advanced Hydroponics of Holland. Začali jsme s EC 1,6 a snížili pH na 6,3. Denní teplota se pohybovala mezi 28 a 30 °C, noční okolo 21 °C a vlhkost mezi 50 a 80 %. Vyšších hodnot jsme se snažili dosáhnout zvlhčovačem. Po většinu dne byla hodnota kolem 60 %.




Čas zapnout automatickou závlahu.

K přepnutí do fáze květu jsme se rozhodli ve chvíli, kdy měly rostliny zhruba 50 centimetrů na výšku, Předtím jsme ještě ostřihali spodní a neperspektivní větve a instalovali podpůrnou síť, do které jsme rostliny postupně zaplétali. Devět dnů po přepnutí už byly zřetelně vidět vyvíjející se květy. Rostliny také poměrně rychle zvětšovaly svůj objem. Po dalším týdnu jsme instalovali druhou podpůrnou síť, abychom mohli pokračovat v ohýbání a zaplétání. Nutno podotknout, že jsme vrcholky hlavních větví rostlin vůbec nezaštipovali, protože jsme chtěli vidět, jak se budou vyvíjet. Po dalších dvou dnech jsme zvýšili EC na 2,2 a pH naopak snížili na 5,7–6. Teplota a vlhkost se vyvíjely stále stejně, jelikož se o klimatické podmínky v pěstebním prostoru starala řídící jednotka s hygrostatem, termostatem a nastavitelnými minimálními otáčkami ventilátorů. I bez klimatizace jsme tak mohli udržovat poměrně stálé klimatické podmínky. To je ovšem možné jen s dostatečně výkonnými ventilátory a příznivou teplotou přiváděného vzduchu. Třicet dnů po přepnutí na květ jsme přenastavili požadovanou relativní vlhkost na 50 %, což vedlo k jejímu snížení. Maximální hodnoty pak dosahovaly těsně nad 60 %, ale většinou se držely okolo nastavené hodnoty. Díky tomu jsme se celou dobu u Peyote Cookies nesetkali s plísní.

Jak již bylo řečeno, hlavním cílem bylo vypěstovat kvalitní úrodu s vysokým podílem pryskyřice a skvělou chutí i vůní. Na cestě k tomuto cíli je třeba pravidelně a často provádět průplach, aby měly rostliny dostatek času vstřebat všechny dodané živiny. Během fáze květu jsme zalévali pouze vodou s enzymy celkem čtyřikrát po dvou dnech. Rostliny jsme také drželi většinu času na menších dávkách hnojiv. Pouze dva týdny jsme udržovali EC na 2,2, po zbytek času okolo 1,5. Abychom ale rostliny přiměli k vyšší produkci pryskyřice, podrobili jsme je mírnému stresu z nedostatku vody. Dva týdny před sklizní, kdy byla spotřeba vody už poměrně vysoká, jsme zálivku na tři dny vynechali. Na rostlinách bylo už začátkem třetího dne znát, že vody není dostatek a brzy by začaly vadnout. I květináče už byly lehké, což značilo menší podíl vody. Poté jsme zálivku opět spustili, ale hnojili jsme jen dva dny. Pak jsme provedli závěrečný průplach s enzymy, který trval čtyři dny. Následně jsme zálivku úplně odstavili. Do sklizně v té chvíli zbývalo šest dnů. Po vysazení zálivky začala klesat i vzdušná vlhkost, jelikož rostliny netranspirovaly do pěstírny další vodu. Tři dny před sklizní jsme provedli jen lehkou zálivku, aby rostliny nevadly. V den sklizně bylo pěstební médium lehké a bez vody. Rostliny přitom nebyly povadlé, a navíc byly perfektně pokryté pryskyřicí.

Vyhodnocení indoorového pěstování

Od zasazení sazenic do AutoPotů uběhlo 68 dnů, přičemž květová fáze trvala pouhých 50 dnů, což je opravdu velmi krátká doba. Při pěstování většího počtu rostlin na stejné ploše by se dal pěstební cyklus urychlit minimálně o deset dnů. Rostliny se vyvíjely celou dobu velmi rovnoměrně a nekladly žádné zvláštní požadavky. Podle zkoušeného vzorku vypadá odrůda velmi stabilní, nenáročná a odolná. Z klidem mohu říct, že se hodí i pro metodu zeleného moře. Posklizňové práce nebyly obtížné a s výsledkem jsme byli maximálně spokojeni. I přesto, že jsme se primárně nezaměřovali na výnos, jsme docílili úrody na spodní hranici toho, co slibuje Barneys Farm. Senzorickým hodnocením byla shledána úroda jako fantastická, protože se skutečně podařilo vypěstovat voňavý produkt s vysokým podílem pryskyřice.



Sklizeň. 

Pěstování v outdooru

Venku se Peyote Cookies zabydlely velmi rychle. Poměrně příznivé počasí a každodenní péče byly ideálním startem do života rostlin. Hnojili jsme běžně dostupnými tekutými organickými hnojivy. Květináče byly malé, takže bylo od konce června třeba provádět hnojení pravidelně třikrát týdně, protože se v květináčích rychle vytvořil silný kořenový systém a nezbylo moc místa pro hlínu. V průběhu července už bylo jasné, že z rostlin něco bude. Z tohoto důvodu mám neautomatické odrůdy moc rád. Mají totiž čas narůst do velkých rozměrů, pokud je začnete pěstovat včas a dáte jim dostatek péče. Automaty začínají brzy kvést, a i když se někdy povede opravdu pěkná sklizeň, na neautomatické odrůdy zkrátka nemají. Je to tím, že neautomaty mohou růst několik měsíců, než se na nich začnou tvořit květy. Jeden můj kamarád, který pěstoval dávno předtím, než se u nás otevřel první growshop, a který už bohužel není mezi námi, vždycky říkal: „Když chceš mít na kytce pořádný palice, musíš ji nechat narůst.“ Na tomto faktu se nic nezměnilo dodnes, i když výjimky potvrzují pravidlo a někdy se povede malá kytka s velkými bambulemi.

Sazenice šly ven v květnu a měly tak dostatek času do konce července pěkně vyrůst. První květy se na kytkách ukázaly hned na začátku srpna. Ve srovnání s ostatními odrůdami, které byly pěstovány na stejném místě, bylo od začátku vidět, že Peyote Cookies pokvete rychleji. Tak se taky stalo. Zatímco v druhém týdnu září měly ostatní odrůdy květy malé a kvetení bylo ve své první polovině, testovaná odrůda už byla evidentně v nejlepším a prožívala intenzivní fázi kvetení. Za další dva týdny už byly kytky téměř hotové a sklizeň byla na dohled. Bohužel se druhá polovina září nevyvedla z pohledu počasí. Květy by určitě ještě více nabobtnaly, kdyby měly ve finálních dvou až třech týdnech více slunce. To se ovšem nestalo, ale i tak nebyl výsledek vůbec špatný, jak je také vidět na obrázcích. Na konci září byly rostliny zralé a připravené na sklizeň. A my už možná víme, co si zasadíme příští rok. Mějte se krásně a čtěte magazín Legalizace!



Detail výsledku.

PŘIPOJENÁ GALERIE


Dále by vás mohlo zajímat…
Growreport: Peyote Cookies

19.12.2017
Growreport: Wappa

Growreport: Peyote Cookies

26.4.2011
Growreport: Super Silver Haze

Growreport: Peyote Cookies

26.2.2014
Growreport: Onyx

Growreport: Peyote Cookies

15.3.2015
Growreport: Nebula


Magazín Legalizace je určen pouze osobám starším 18 let.

Je Vám více než 18 let?

ANO NE

Souhlasem potvrzujete pravdivost své odpovědi a dáváte výslovný souhlas vlastníkovi stránek k ukládání informací na Vašem počítači ve formě "cookie" nebo podobném souboru.
© 2013 Legal Publishing, s.r.o.

© Copyright Legal Publishing, s.r.o. 2018 | | Autorská práva

Vytvořil Goodshape.cz | O webu