Aktuální článek
IACM zpravodaj: Ve státech, kde je to legální, se čtvrtina onkologických pacientů léčí i konopím

IACM zpravodaj: Ve státech, kde je to legální, se čtvrtina onkologických pacientů léčí i konopím

  • Konopí je v těch amerických státech, kde bylo jeho užívání legalizováno (k léčebným nebo i rekreačním účelům), hojně využíváno lidmi trpícími rakovinou, jak zjistil nový výzkum publikovaný v odborném časopise s onkologickou tematikou Cancer.

Studie se zúčastnilo celkem 926 onkologických pacientů z washingtonské kliniky Cancer Center v Seattlu. Téměř tři čtvrtě respondentů uvedlo, že by se od svých lékařů chtěli o konopí dozvědět více. Dvě třetiny jich přiznalo, že konopí užili za život minimálně jednou. Autoři výzkumu dále zjistili, že mnoho onkologických pacientů konopí aktivně užívá: čtvrtina pacientů jej užila v průběhu uplynulého roku a necelá pětina během uplynulého týdne. Přibližně toto procento skutečně potvrdily i testy moči.

Pacienti ho podle svých slov užívají především ke zmírnění tělesných příznaků a zlepšení psychického stavu. Jako konkrétní důvody pro tento způsob léčby uváděli nejčastěji zmírnění symptomů vyvolaných léčbou rakoviny, například nevolnosti a nechutenství, ale také stresu, deprese a nespavosti.Většina subjektů také uvedla, že by rádi informace o terapeutickém využití konopí získávali od lékaře, ve skutečnosti se k nim však dostávají spíše mimo zdravotnictví.

„Onkologičtí pacienti mají velký zájem o informace od onkologů o užívání konopí během své léčby, ale ty od nich často nedostávají, proto se mnoho z nich spoléhá na alternativní, nevědecké zdroje,“ varuje jeden z autorů studie Dr. Steven Pergam ze Střediska Freda Hutchinsona pro výzkum rakoviny. „To představuje významný problém, protože pokud nebudeme naše pacienty vzdělávat o konopí, budou informace o něm i nadále hledat kdovíkde.“

Zdroj: onlinelibrary.wiley.com


Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!