Aktuální článek
IACM zpravodaj: Opioidní léky se dají nahradit konopím

IACM zpravodaj: Opioidní léky se dají nahradit konopím

  • Kanadští autoři nové přehledové studie, jejíž výsledky byly publikovány na konci léta v odborném periodiku Harm Reduction Journal, analyzovali řadu již provedených výzkumů o konopí jako substituční terapii při léčbě závislosti na opioidech.

Vedoucím utorem studie byl Dr. Philippe Lucas, výzkumný pracovník Centra pro výzkum závislostí v Britské Kolumbii. Lucas také vedl tým, jenž nedávno provedl dosud nejrozsáhlejší průzkum mezi kanadskými pacienty, kteří mají konopnou léčbu předepsanou od lékaře. Celých 32 procent dotázaných přitom uvedlo, že konopí užívají jako náhradu léčiv na bázi opiátů.

Na základě výsledků nové analýzy navrhuje autor různé programové změny ve zdravotnictví, včetně využití konopné léčby pro přerušení cyklu závislosti ve třech fázích: nejprve jako „léčbu chronické bolesti ještě před zahájením léčby opiáty“; zadruhé jako „substituční terapii pro ty pacienty, kteří již opiáty užívají, případně jsou na nich závislí“; za třetí jako „doplňující terapii k metadonové léčbě či léčbě suboxonem pro zvýšení úspěšnosti léčby“.

V závěru nové studie Dr. Lucas upozorňuje, že „konopí samotné nedokáže skoncovat se závislostí na opiátech a s tím spojenými zdravotními potížemi a úmrtími.“ Zároveň ale zdůrazňuje rostoucí potřebu inovativních strategií pro boj s epidemií závislosti na opioidních lécích: „Rostoucí soubor důkazů, které hovoří ve prospěch léčebného využití konopí jako doplňku či náhrady opiátů, vytváří jasné, empiricky ověřené zdůvodnění pro vlády, poskytovatele lékařské péče i akademiky.“

V září byla dále publikována nová studie pracovníků Mississippské univerzity, jež ukazuje na souvislost mezi užíváním kanabidiolu (CBD) a sníženou reakcí systému odměny v mozku po užití opiátů.

Zdroj: harmreductionjournal.biomedcentral.com


Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!