Aktuální článek
Kterak chemické extrakce ochuzují pacienty o velkou část pozitivních účinků konopí

Kterak chemické extrakce ochuzují pacienty o velkou část pozitivních účinků konopí

  • Poptávka po konopných koncentrátech, zejména ve formě produktů určených k vaporizaci, je na historickém maximu. Spotřebitelé se houfně poptávají po kvalitních konopných výtažcích a chtějí vědět, jaké mají přesné složení. Je tedy načase si posvítit na celý proces jejich zpracování, a to od rostliny až po hotový koncentrát. Jaké aktuálně platí v konopném odvětví standardy pro extrakci konopí? Co v tomto kontextu znamená kvalita? A kde by bylo vhodné něco změnit?

V současnosti se velké popularitě těší „čisté“ konopné koncentráty. Zákazníkům je vštěpováno, že světlý, zlatavý extrakt rovná se nejlepší konopný koncentrát, který existuje, což však nemusí být nutně pravda. Vyrobit 95%, čistý THC extrakt s průhlednou texturou totiž není žádný velký vědecký výkon a takový preparát ani nevystihuje celý léčebný potenciál této byliny. Podobné postupy jsou navíc popřením současného trendu, kdy jsou upřednostňovány čistě přírodní, průmyslově nezpracované potraviny a zdravotní produkty.

Stovky kanabinoidů a terpenů

Konopí je fascinující rostlina. Někdo se jeho pěstováním dokáže slušně uživit, jiným zas umožňuje důstojně přežít – dokáže totiž výrazně zlepšit kvalitu života u celé řady pacientů. Z lékařského hlediska jsou nejzajímavější a nejprobádanější kanabinoidy tetrahydrokanabinol (THC), kanabidiol (CBD) a terpeny, ale takových zdravotně prospěšných látek je v konopí mnohem víc. V současné době existuje 146 známých kanabinoidů.

Usilujme o přírodní, nikoli „čisté“ koncentráty.

Kromě kanabinoidů obsahuje konopí také terpeny, které se v posledních letech dostávají do centra pozornosti. Jde o vonné látky, které mu propůjčují charakteristické aroma a chuť. Dosud jich bylo identifikováno na 200. To však stále není vše. Konopí totiž také vytváří bezpočet dalších látek: flavonoidy, alkaloidy, fenoly a amidy. Všechny tyto složky dohromady stojí za stále více a více diskutovanou léčebnou synergií (anglicky entourage effect).

Příliš chemické extrakce

Současné standardy pro extrakci konopných extraktů bohužel vůbec nezohledňují komplexnost látek obsažených v konopí. V důsledku nedostatečného chápání procesu extrakce i souvisejících chemických zákonitostí se často produkují koncentráty špatné kvality s vysokým podílem kontaminantů. To si žádá další čištění produktu, které nežádoucí látky odstraní – bohužel při tom ale odstraňuje i látky prospěšné. Pokud proto někdo nabízí čistý výtažek na bázi THC, nemůže současně tvrdit, že obsahuje úplné spektrum kanabinoidů, terpenů a dalších složek. Kromě toho vám každý odborník na organickou chemii potvrdí, že když se v případě THC výrobce chlubí 95% koncentrátem, není něco v pořádku.

Kvalitnější koncentráty budou vznikat jen tehdy, pokud je budou vytvářet poučení odborníci s využitím přesných nástrojů.

Tento náročný proces extrakce, jenž obnáší několik postupných fází, jde zcela proti trendu čistých, přírodních potravin, který je dnes všeobecně přijímán napříč celou společností. Vystavení konopné sušiny a konopného extraktu nejméně šesti fázím průmyslového zpracování tedy zcela očividně nesplňuje poptávku spotřebitelů po co nejpřírodnějším léčivu.

Rozpory v nomenklatuře

Současná praxe, kdy se konopné koncentráty vyráběné superkritickou fluidní extrakcí pomocí CO2 označují jako „vyrobené bez pomoci rozpouštědla“, navíc popírá základní vědecké principy. Zaprvé není pravda, že by CO2 nebylo rozpouštědlo, a za druhé, pokud se při výrobě používá k precipitaci etanol, obsahuje pak hotový konopný extrakt další rozpouštědlo navíc. Tyto praktiky využívané při extrakci konopí bychom měli důkladně přehodnotit – můžeme přece vyrábět koncentráty i bez obsahu škodlivých rozpouštědel a pesticidů a pacientům tak poskytnout širší, i když ne stoprocentně úplné spektrum prospěšných látek obsažených v konopí, protože pacienti touží po přírodním léku.

Pokud začneme koncentráty (extrakty, výtažky) brát jako produkt, který je v současnosti v rámci konopného trhu na vzestupu, mělo by nás to naopak motivovat k tomu, abychom při jejich výrobě používali skutečně přírodní suroviny a postupy. Správné porozumění procesu extrakce a souvisejících vědeckých principů nám umožní vyladit tento proces až do bodu, kdy budeme moci vytvářet individualizované koncentráty takříkajíc na míru. Ty zase nebudou vyžadovat čistící proces o několika fázích navíc, jenž podkopává základy zmíněného synergického účinku.

Osvěta do světa

V rámci konopného odvětví je třeba do této problematiky investovat a vzdělávat výrobce i spotřebitele. Kvalitnější koncentráty budou vznikat jen tehdy, pokud je budou vytvářet poučení odborníci s využitím přesných nástrojů.

Když se výrobce chlubí 95% koncentrátem THC, není něco v pořádku.

Na výrobu koncentrátů podomácku s využitím umělohmotné trubice a zapalovače se tak snad bude vzpomínat jen jako na hororové příběhy z minulosti. Kromě toho se pacienti mohou ohledně výběru léků skutečně kvalifikovaně rozhodnout jen tehdy, pokud budou znát jejich složení. A díky osvětě pochopí, že kvalita má svoji cenu. Jednoduše řečeno, příliš komplikovaný proces extrakce poškozuje komplexitu konopí coby léčivé byliny, a navíc stojí proti přání spotřebitelů. Usilujme tedy o přírodní, nikoli „čisté“ koncentráty. Naši pacienti si to zaslouží.

Zdroj: www.cannabisindustryjournal.com

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!