Aktuální článek
Deset plusů a mínusů chystané kalifornské legalizace

Deset plusů a mínusů chystané kalifornské legalizace

  • Šestnáctého listopadu zveřejnil kalifornský Úřad pro kontrolu konopí (BCC) dlouho očekávaný 273stránkový dokument, jenž obsahuje nouzová opatření, podle kterých se v nejlidnatějším americkém státě bude od nového roku řídit legální prodej konopí.

Je konec palicím vystaveným ve velkých nádobách a sklenicích. Sbohem, super silné poživatiny (edibles). Bylo nám s vámi hezky, konopné koktejly. A zapomenout můžou Kaliforňané i na darování vzorků přátelům.

Konec liberálního přístupu?

V Kalifornii, jež představuje největší trh s konopím na světě, tím končí 21 let dlouhé období poměrně liberálního zákona s léčebným konopím a začíná éra přísných, jasně daných nařízení, která budou určovat, jak konopí – nikoli už pouze k léčbě, ale i k rekreaci – pěstovat, zpracovávat, prodávat a užívat.

Policie bude pomocí mladistvých figurantů prověřovat, zda prodejny nenabízejí své zboží osobám mladším 21 let.

Co to všechno bude znamenat pro uživatele? Na jednu stranu menší výběr produktů, služeb i zážitků, ale současně kvalitnější, konzistentnější, profesionálnější a bezpečnější konopný průmysl. Podívejme se nyní stručně na výhody a nevýhody nové kalifornské legalizace, která je jedním z nejdůležitějších milníků na cestě k ukončení války proti konopí.

PLUSY

1) Čisté konopí

Stát Kalifornie pro výrobu konopí stanoví standardy v podstatě organické produkce. To znamená, že rostlina s obsahem 0,00001 % běžných pesticidů bude muset býtz trhu stažena jako znečištěná, a tedy nevhodná pro kouření a inhalaci. Testovací laboratoře si musí opatřit mezinárodní osvědčení o přesnosti a budou muset měřit potenci rostlin, a také odhalovat možnou přítomnost kontaminantů, například těžkých kovů, plísní a zbytkových rozpouštědel – například butanu v koncentrátech. Úřady dokonce myslí i na to, aby konopí bylo správně vysušené – v praxi to znamená, že nesmí obsahovat víc než 12 % vody.

 

2) Vyšší bezpečnost

Každá rostlina i balení hotového produktu budou sledovány, a to od pěstírny až do prodejny. Obchody budou muset být hlídány bezpečností službou a neustále budou pod dohledem průmyslových kamer.

Dalekosáhlé regulace na pochutiny výrazně omezují nabídku legálních konopných jedlých výrobků. 

Majitelé konopných firem budou muset podstoupit prověrku a poskytnout otisky prstů. Dopravci zásobující konopné prodejny budou kvůli snížení rizika loupeže moci najednou převážet množství produktu v maximální hodnotě 3 000 dolarů. Policie bude také pomocí mladistvých figurantů prověřovat, zda prodejny nenabízejí své zboží osobám mladším 21 let.

3) Vyšší bezpečnost produktu

Veškeré konopí v obchodech bude uchováváno v opakovaně uzavíratelném balení odolném proti násilnému otevření a bezpečném pro děti. Pochutiny s konopím nesmí připomínat oblíbené bonbony, třeba gumové medvídky nebo čokoládové tyčinky. Horní hranice pro potenci pochutin je stanovena na 100 miligramů THC, hlavní aktivní složky konopí, na jedno balení. U jednotlivých kusů pochutin pak jde o maximálně 10 mg. Na balení pochutin musí být uveden seznam přísad, nutriční hodnoty, obsah THC a také univerzální symbol kalifornského ministerstva zdravotnictví.

 

4) Konopné akce jsou i nadále povoleny

Legalizace v mnoha amerických státech výrazně negativně ovlivnila veřejné konopné akce a shromáždění – Kalifornie je ale výjimkou. Tyto akce budou sice omezeny pouze na státem určené prostory, bude zde však povolen prodej i kouření konopí a akce budou moci trvat až čtyři dny. Jde o součást souboru opatření vstřícných ke spotřebitelům, kam patří také možnost maloobchodního prodeje s doručovací službou.

5) Ekologické standardy

Venkovní farmy s konopím musí splňovat celou řadu komplexních pravidel ohledně hospodaření s vodou, stejně jako nařízení místní samosprávy o obnovitelných zdrojích energie. Indoorové pěstírny konopí budou kontrolovány kvůli zápachu. Přísně regulována je i manipulace s odpadem vzniklým při pěstování – pěstitelé budou pro kompostování svého odpadu potřebovat písemné potvrzení od místní licencované společnosti pro nakládání s odpadem.

MÍNUSY

1) Vyšší daně – vyšší ceny

Legální prodej konopí pro rekreaci je zdaněn až 45 %, včetně státní a místní daně. Z krátkodobého hlediska lze čekat zvýšení cen v důsledku zádrhelů v dodavatelském řetězci, nákladů na zákonné výdaje, obrovské poptávky a intenzivního zdanění. 

Pochutiny s konopím nesmí připomínat oblíbené bonbony, třeba gumové medvídky nebo čokoládové tyčinky. 

Z hlediska dlouhodobého však mohou ceny poklesnout cen až o 75 %, jako se tomu děje ve státech jako Colorado nebo Oregon, kde k legalizaci došlo již před lety.

2) Žádné vzorky zdarma

Kvůli nové legislativě už nepůjde nacpat si v konopné prodejně kapsy vzorky zdarma. Zákazníci se musí rozloučit také s vzorky na ochutnání od výrobce. Odzvonilo i méně kvalitním jointům a pochutinám, které zákazníci dostávali jako dárek k prvnímu nákupu. To samé platí i pro akce, protože dosud běžná praxe ochutnávek zdarma je také zakázána.

3) Žádné konopné pochutiny s kofeinem, alkoholem nebo z mléčných výrobků

Dalekosáhlé regulace na pochutiny výrazně omezují nabídku legálních konopných jedlých výrobků. Už žádné mléko s konopím a rozhodně žádné víno s konopím. Je konec nikotinu s THC i mořských plodů s konopím. Máslo s příměsí konopí bude sice i nadále legální, bude však muset prokazatelně pocházet od licencovaných výrobců mléčných produktů.

4) Konec vystavování produktu v prodejnách

Dny, kdy zákazník mohl strčit nos do nádoby s palicemi a vyzkoušet tak aroma produktu, budou od příštího roku minulostí. Kaliforňané už také neuvidí prodejce, jak pomocí hůlek sahá do nádoby s palicemi, aby zvážil jejich nákup.

Testovací laboratoře si musí opatřit mezinárodní osvědčení o přesnosti a budou muset nejen měřit potenci rostlin, ale i odhalovat možnou přítomnost kontaminantů.

Prodejny totiž budou moci v nádobách vystavovat jen malé vzorky. Konopí se bez ohledu na množství musí prodávat předem zabalené. A teď si zkuste představit, že byste si třeba v obchodě se zdravou výživou kupovali organické potraviny, ovšem zabalené v antiseptickém umělohmotném balení.

5) Méně potentní pochutiny

Uživatelé léčebného konopí si stěžují na limity maximálního množství THC v konopných pochutinách a dalších podobných produktech. Těm, kdo si rádi vychutnávají ultra silné konopné pochutiny, tedy nezbývá než se jimi zásobit, dokud to jde.

Zdroj: www.greenstate.com

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!