Aktuální článek
Ze světa legalizace 19: Návrat kokainu a první řízky

Ze světa legalizace 19: Návrat kokainu a první řízky

  • Poslední měsíce ve světě legalizačního aktivismu byly bohaté na dobré i špatné zprávy. Pojďme si zrekapitulovat ty nejdůležitější.

USA

Výsledky nejnovějšího Národního průzkumu užívání drog a zdraví, který se zabývá dospívající mládeží ve věku dvanáct až sedmnáct let, ukázaly, že i přes postupující legalizaci klesl počet mladistvých uživatelů konopí na patnáctileté minimum. V roce 2002 se 8,2 procent mladých Američanů přiznalo k tomu, že alespoň jednou během posledního měsíce měli konopí, zatímco v roce 2016 to bylo 6,5 procent, což představuje jednadvacetiprocentní pokles v době, kdy je rekreační konopí legální v osmi státech a v dalších více než dvaceti byla legalizováno konopí léčebné.

Na začátku září byly zveřejněny závěry statistické analýzy, podle níž ceny legálního konopí ve státě Washington (a podobné trendy jsou pozorovatelné i v ostatních amerických státech, které v posledních letech ukončily prohibici) klesaly každé jednotlivé čtvrtletí od zahájení prodejů v červenci 2014. Zatímco tehdy stál gram v průměru více než 20 dolarů (přes 400 korun), nyní to je 7,38 dolarů (zhruba 160 korun), přičemž odborníci očekávají, že ceny budou klesat i nadále.

Izraelští vládní představitelé se dohodli na povolení vývozu léčebného konopí za hranice země.

Kanada

Ontario se stalo první kanadskou provincií, jejíž oficiální představitelé oznámili, jak bude vypadat legální regulace konopí, plánovaná federální vládou na červenec příštího roku. Budoucí podobu nově vzniklého trhu popsali ve společném prohlášení 8. září provinční ministři financí, spravedlnosti a zdravotnictví. Očekává se, že legální konopí se bude prodávat ve zhruba osmdesáti licencovaných kamenných prodejnách, jejichž počet by měl do dvou let stoupnout zhruba na 150. Zároveň bude povolen prodej po internetu a celková pravidla budou velmi podobná regulaci alkoholu.

Německo

12. srpna se v Berlíně konal každoroční největší pochod za legalizaci zvaný Hanfparade. Jednalo se již o 21. ročník akce, na které se pravidelně schází kolem deseti tisíc lidí. Letošní motto bylo „Konopí je lék“ a pochodu se tentokrát účastnily i stovky nemocných na protest proti restrikcím v letos přijatém zákoně o léčebném konopí.

Německý lékař a výkonný ředitel IACM (Mezinárodní asociace pro kanabinoidní léčbu) Dr. Franjo Grotenhermen zahájil 17. srpna spolu s šesti chronicky nemocnými pacienty z různých částí Německa hladovku na protest proti tomu, že nemocní nemají na základě „byrokraticky náročného“ zákona o léčebném konopí právo pěstovat si konopí pro vlastní potřebu.

Itálie

V Miláně byl v polovině června otevřen první obchod v zemi, kde si lze zakoupit klony zhruba padesáti odrůd netechnického konopí. Majitelé prodejny nazvané Hemp Embassy spoléhají na díru v zákoně, kdy obsah THC v řízcích nepřesahuje legální limit. Představitelé zákona doposud žádné oficiální kroky proti obchodu nepodnikli.

V Miláně byla otevřena první prodejna konopných řízků.

Izrael

Zástupci ministerstva financí a zdravotnictví oznámili v polovině července, že se dohodli na povolení vývozu léčebného konopí za hranice země do států, kde je tato léčba legální. Vyslyšeli tak dlouholeté žádosti pěstitelů a zpracovatelů, kteří upozorňovali na unikátní příležitost v rozvíjejícím se odvětví. V první polovině září bylo navíc oznámeno, že ministerstvo zdravotnictví bude licencovat dalších sto lékařů k předepisování konopí, aby mohla být uspokojena neustále rostoucí domácí poptávka ze strany izraelských pacientů.

Kolumbie

Podle zprávy UNODC (Úřad OSN pro drogy a kriminalitu) z poloviny července došlo v Kolumbii meziročně k více než padesátiprocentnímu nárůstu ploch, na nichž je pěstována koka. Z 96 000 hektarů v roce 2015 šlo loni o 146 000 hektarů, což by podle odhadů mělo odpovídat 886 tunám kokainu. V této souvislosti se 13. srpna během oficiální návštěvy americký viceprezident a ultrakonzervativní republikán Mike Pence opřel do kolumbijského prezidenta Juana Manuela Santose, čímž potvrdil návrat Trumpovy administrativy k tvrdé linii ve válce proti drogám. V tomto nejen regionu ji Spojené státy neúspěšně vedou již desítky let, nicméně za vlády prezidenta Obamy od ní ustupovaly.

Filipíny

Široká veřejnost se po několika brutálních vraždách mladých lidí během srpna a září začíná obracet proti prezidentu Rodrigu Dutertemu a jeho krvavé válce proti drogám, která už měla stát životy více než dvanáct tisíc Filipínců (policie přiznává oficiálně 3 500 zabitých). Masové protesty a demonstrace začaly po zveřejnění záběrů veřejných kamer z 16. srpna, na nichž policie zastřelila bezbranného teenagera Kiana Loyda delos Santose v rámci protidrogové operace.

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!