Aktuální článek
Prodej marihuany po americku – Jardín v Las Vegas

Prodej marihuany po americku – Jardín v Las Vegas

  • Nevím, jestli to nějak přitahuji, ale často se mi stává, že jedu někam na dovolenou a najednou koukám, že stojím třeba v izraelské pěstírně konopí, finském growshopu nebo španělském konopném klubu.

Neplánuji to, ale jsou prostě příležitosti, které si ani na dovolené nenechám ujít. A tak se stalo, že jsem se na dovolené ve Spojených státech zastavil u svého kamaráda, který zrovna mířil do prodejny marihuany. Co jsem měl dělat, jel jsem s ním. A při té příležitosti jsem udělal rozhovor s majitelem. Do zákulisí výdejny tak teď můžu vzít i vás. Legalizace rostlin s vysokým obsahem kanabinoidů se šíří světem nebývalou rychlostí. Nejvyšší rychlost přitom nabrala v USA, tedy v zemi, ze které se jako vir rozšířila světová prohibice konopí již před desítkami let. Několikrát za rok je teď třeba aktualizovat mapu amerických států, které konopí v nějaké formě povolily. V zásadě se formy legalizace dají rozdělit na dva typy. Buďto je konopí legalizováno pouze pro léčebné účely – zájemce o koupi léčebného konopí musí mít předpis či doporučení od lékaře –, nebo pro léčebné i rekreační účely – a pak si konopí s vysokým podílem THC může zakoupit každý dospělý člověk. Stát Nevada, ve kterém leží Las Vegas a tedy i zmíněná prodejna Jardín, reprezentuje ten druhý případ. Léčebné konopí, marihuanu, trávu, hašiš, extrakty, koncentráty, výtažky, tinktury, masti, konopné sušenky, náplně do elektronických marihuanových cigaret a další formy produktů vyrobených z konopí si zde může koupit kdokoli, kdo dovršil věku 21 let. Výběr je skutečně široký a dalece přesahuje například nabídku španělských konopných společenských klubů, které jsem měl možnost navštívit. Bez zajímavosti není ani fakt, že si můžete pořídit produkty s různými poměry kanabinoidů a terpenů, včetně produktů s nulovým obsahem THC, ale vysokým CBD a různými terpeny.

Můžete si pořídit produkty s různými poměry kanabinoidů a terpenů.

Z hlediska zákazníka funguje výdejna relativně jednoduše. Když vejdete, čeká vás nejprve kontrola na recepci. Tam musíte ukázat nějaký doklad, který dokazuje, že vám už bylo 21 let. Recepční vás zapíše do návštěvní knihy a zeptá se, zda chcete nakupovat pro rekreační nebo léčebné účely. Teprve potom jste skrze elektronicky ovládané dveře vpuštěni do samotné prodejny. V té je dlouhý pult ve tvaru L, za kterým stojí několik prodavačů a prodavaček, takzvaných budtenderů. K pultíku vedou dvě fronty podle toho, zda jste si zvolili rekreační nebo léčebné využití. Všichni budtendeři jsou pečlivě vyškolení a mají za sebou vzdělávací kurzy zaměřené na výrobu, zpracování a účinky produktů, které prodávají. Pacientům i rekreačním uživatelům pak dokážou nabídnout přesně to, co hledají a potřebují. Každý produkt je pečlivě označený číslem šarže, čárovým kódem a obsahem základních složek. Z každé šarže se vždy testuje vzorek v nezávislé laboratoři. Výsledek rozboru je buďto nalepen na obalu produktu, nebo ho dostanete zvlášť. Ať už tedy odcházíte s klasickou palicí, extraktem, tinkturou nebo nějakou poživatinou, vždy máte k dispozici jejich složení. Při dalším nákupu tak můžete dostat produkt se stejným obsahem účinných látek, jaký vám vyhovoval při předchozím nákupu. Když vám produkt nevyhovuje, můžete vyzkoušet jiný na doporučení budtendera, který s vámi prodiskutuje, jak na vás působil produkt, který jste koupili minule, a co byste chtěli změnit. Zpětná vazba od zákazníků slouží budtenderům a celé výdejně jako cenný zdroj informací.

Při registraci na recepci mi půvabná recepční prozradila, že majitel prodejny Adam je zrovna dnes přítomný. Narazil jsem na něho při prohlížení palic a extraktů u pultíku a domluvili jsme se, že mi o Jardínu poví něco bližšího. Schůzku jsme si dali později odpoledne, což mi dalo dost času na to, abych si promyslel pár otázek. Na schůzku přišel kromě Adama ještě jeho kolega John, jenž má práci, o které sní nejeden milovník marihuany. Jeho úkolem je vybírat a testovat produkty, které se dostanou do nabídky Jardínu. To znamená, že navštěvuje výrobce a pěstitele, sleduje jejich výrobní a pěstitelské postupy a na vlastní kůži zkouší chuť a účinky jednotlivých produktů. Je to správce inventáře, který přesně ví, co výdejna nabízí. Chlapcům jsem tedy položil pár otázek týkajících se fungování Jardínu. Výběr těch nejzajímavějších odpovědí si můžete přečíst i vy.


Adame, můžeš trochu představit Jardín?

Adam: Jardín znamená španělsky a francouzsky zahrada. Tato prodejna je první této značky. Naším cílem od začátku bylo zlepšit vnímání běžných lidí ohledně konopí a jeho prodeje. Chtěli jsme proto vybudovat po všech stránkách luxusní prodejnu. Máme výjimečně krásný prostor, atraktivní a bezvadně vyškolený personál a prodáváme produkty špičkové kvality. Las Vegas je pro náš záměr ideální prostor. Ročně sem za zábavou přijede 45 milionů turistů, kteří si chtějí užít něco, co jinde nemohou. A naše město i stát Nevada odvádějí dlouhodobě skvělou práci v oblasti regulace. Léčebné konopí už je v Nevadě legální několik let. My jsme otevřeli prodejnu v listopadu 2016, kdy bylo možné prodávat konopí pouze registrovaným pacientům. Registrace sice nebyla moc složitá, ale my jsme prodejnu dělali s nadějí, že bude legalizován i prodej rekreačním uživatelům. Riskli jsme to a investovali nemalé peníze do licence, vybudování prodejny a také do personálu. Vyšlo to a doslova týden po otevření byl schválen zákon o legalizaci konopí i pro rekreační účely. To si předtím odhlasovali lidé v referendu. Prvního června 2017 jsme spustili prodej pro rekreační využití a naše sázka na luxusní prostředí a vysoce kvalitní produkt se vyplácí. Obecně se dá říci, že nejhezčí výdejny jsou právě ve Vegas, lidi tady mají více peněz na investování. V Coloradu či Kalifornii mají na investice méně peněz a pořád je to trošku riskantní obor, takže prodejny nejsou na tak vysoké úrovni.

Obsluha s vámi prodiskutuje, jak na vás působil produkt, který jste koupili minule, a co byste chtěli změnit.

Řekni mi prosím něco o bezpečnosti a kontrole nad prodejnou. Vidím tady kamery. Ty jsou vaše, nebo tím splňujete nějaký bezpečnostní předpis vydaný státem?

Adam: To je náš interní bezpečnostní systém. Prodejna je velmi dobře zabezpečená ve všech ohledech. Máme pevné neprostupné rolety na oknech i dveřích, abychom byli dobře zabezpečeni i v noci. Všechny dveře jsou chráněny také zmíněným kamerovým systémem.

Takže to není nějaké státní nařízení, že musíte zaznamenávat, co se tady děje, kdo sem chodí a tak podobně, jak je tomu jinde?

Adam: My si záznamy po nějakou dobu necháváme, ale není to povinné. Stát Nevada nastavil podmínky tak, aby nám nebyly kladeny zbytečné překážky v podnikání. Podmínky nejsou dokonalé, ale odpovídají selskému rozumu. A my chceme podmínky dodržovat, protože licence je velmi drahá a my si ji chceme udržet. Nesnažíme se kličkovat a využívat mezer v zákoně. Naopak. Chceme jít příkladem ostatním prodejnám a také víme, že my a náš byznys jsme pod zvýšeným dohledem státu Nevada, města Las Vegas, federální vlády a soudního dvora. A samozřejmě běžných lidí a také našich zákazníků. A naším cílem je, aby si lidé řekli: „Podívejte, oni dělají naprosto normální, legální a průhledný byznys. Vytvářejí pracovní místa a platí nemalé daně.“ Produkty, které tady nabízíme, existují, ať už se to někomu líbí nebo ne. A my se snažíme mít vše pod kontrolou, nabízet kvalitní zboží, jehož kvalitu testujeme na několika úrovních a také řádně daníme. Věříme, že samoregulace je vždy lepší než hledání kliček. Snažíme se dodržovat vyšší standardy, než po nás chce regulátor.

Jak funguje kontrola kvality a složení nabízených produktů, od koho nakupujete a jak jsou kontrolováni pěstitelé a výrobci konopí a konopných produktů?

Adam: Kontrola je prováděna ve dvou fázích. Zaprvé můžeme nakupovat pouze od licencovaných pěstitelů a výrobců. Tím je vyřazen černý a šedý trh. Všichni naši dodavatelé jsou navíc z Nevady. Každý produkt, respektive každá jeho šarže od licencovaných producentů, je podle zákona testován v nezávislé laboratoři. Pěstitelé a producenti tak podléhají předpisům daným státem. Druhá fáze testování přichází z naší strany. A to je Johnova práce, on navazuje vztahy s dodavateli a hledá vysoce kvalitní produkty, které jsou vhodné pro naši obchodní strategii.

John: Zjišťujeme kvalitu přímo u našeho zdroje. To znamená, že se například jezdíme dívat do pěstíren a kontrolovat kvalitu květů, diskutovat s pěstiteli o jejich pohledu na jednotlivé odrůdy a na kvalitu sklizně. Taky nás zajímá celkový přístup pěstitelů a výrobců k procesu výroby. Spolupracujeme třeba s pěstitelem, který si vyrábí vlastní organickou zeminu a pěstuje vše jen organickou cestou. Použitou zeminu zase kompostuje a recykluje. Dále děláme sezení s pěstiteli a budtendery, aby se prodejci dozvěděli něco o pozadí produktu přímo od pěstitele a mohli tyto znalosti předat zákazníkům. Jsme velmi, velmi vybíraví, co se dodavatelů týče. A mnozí z nich jsou taky tak vybíraví. Chtějí vědět, že jejich produkt bude kvalitně prezentován a že bude dostupný v těch nejlepších podmínkách, které my můžeme bez kompromisů zaručit. Řeknu další příklad. Jeden z našich dodavatelů spolupracoval s 16 prodejnami z 64 a počet brzy snížil na pouhých pět. Patříme k nim. Jiný dodavatel dodával do 45 prodejen a spolupráci zredukoval na pouhé dvě. Jsme jedna z nich.

Adam: Funguje to oboustranně. My chceme ten nejlepší možný produkt a oni chtějí mít svůj produkt dostupný v co možná nejlepší prodejně.

Ať už odcházíte s klasickou palicí, extraktem, tinkturou nebo nějakou poživatinou, vždy máte k dispozici jejich složení.

Co lidé kupují nejčastěji a zajímají se o to, co kupují? Je nějaký limit na jeden nákup?

Adam: Při každém nákupu si mohou pořídit 28 gramů sušeného květu nebo jeho ekvivalent v jiné formě, jako jsou extrakty, potraviny a podobně. Počet nákupů ale není nijak limitován, takže můžeš přijít i dvakrát denně, když potřebuješ. Zákazníci si stále nejčastěji berou sušený květ, ale popularita extraktů, e-liquidů a potravin poroste, protože se nesmí kouřit na veřejnosti ani v kasinech či hotelích. Kouření je přitom ta nejvíce nápadná forma užívání.

John: Lidé stále ještě nemají o konopí a jeho účincích moc velké povědomí. Takže se neptají na konkrétní produkt, ale spíše si řeknou, co od toho očekávají. To se týká pacientů i rekreačních uživatelů. Zákazník řekne své požadavky, případně dosavadní zkušenosti, a budtender mu nabídne produkty, které jsou pro požadovaný účel vhodné.

Toliko zpravodajství z Las Vegas,proslulého centra hazardu, neřesti a nově i legálně dostupné marihuany ve všech jejích myslitelných podobách. Těším se s vámi na počtenou v dalším čísle magazínu Legalizace. Mějte se krásně.

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!