Aktuální článek
Massachusetts: Zaměstnavatel nemůže propustit zaměstnance za to, že se léčí konopím

Massachusetts: Zaměstnavatel nemůže propustit zaměstnance za to, že se léčí konopím

  • Žena z amerického státu Massachusetts může díky rozhodnutí Nejvyššího soudu žalovat svého zaměstnavatele, který jí dal výpověď poté, co testy odhalily v jejím těle přítomnost konopí. Soud nicméně v přelomovém rozsudku rozhodl, že Christina Barbutová, jež byla podle svých slov propuštěna kvůli konzumaci legálně získaného konopí (užívaného terapeuticky na Crohnovu nemoc), může svého bývalého zaměstnavatele zažalovat.

Soud ve druhé polovině července vrátil případ, v němž paní Barbutová žalovala společnost Advantage Sales and Marketing, soudu nižší instance, který její žalobu původně v roce 2015 zamítl. Podle Barbutové ji představitelé společnosti ujišťovali, že užívání konopí k léčebným účelům na předpis lékaře nepředstavuje problém, po prvním dni v práci však po pozitivním testu na konopí dostala výpověď. Právní zástupci žalované společnosti však argumentují, že výpověď byla oprávněná, neboť konopí je podle amerických federálních zákonů, jež jsou nadřazené těm státním, nelegální. Massachusettský Nejvyšší soud ovšem určil, že zaměstnavatelé nemohou vynucovat paušální restrikce proti konopí u zaměstnanců, kterým užívání konopí doporučí lékař a kteří jej ve svém státě legálně zakoupí. Právní zástupce společnosti Advantage Sales and Marketing pro deník Boston Globe uvedl, že společnost si je jista, že jednala v souladu se zákonem.

Případy s užíváním konopí u zaměstnanců se řešily i u soudů ve státě Colorado, který jako první v roce 2012 legalizoval konopí i pro rekreační účely. V roce 2015 zde Nejvyšší soud v případě zaměstnance propuštěného za konzumaci léčebného konopí mimo pracovní dobu rozhodl zcela opačně než nyní soud v Massachusets, a to tak, že nulová tolerance vůči zaměstnancům na základě federálních zákonů je nadřazená zákonům jednotlivých států.

Zdroj: www.thecannabist.co

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!