Aktuální článek
Adventní konopná mast

Adventní konopná mast

  • Konopná mast se více než pět tisíc let úspěšně používá při celé řadě zdravotních problémů u lidí i zvířat – jednak působí podobně jako antibiotická mast, kromě toho má protizánětlivé, hojivé či antivirální účinky.

Podle bylinkářské tradice by se mělo venkovní konopí zpracovávat až po vánocích, když začíná být dostatečně odleželé. Vhodnou úpravou tradičních postupů zpracování konopí však můžeme začít připravovat mast už od konce listopadu, aby jí bylo možno pod stromečkem obdarovat nemocné. Následuje návod na přípravu takové adventní konopné masti. Ať jste křesťan nebo pohan, touto mastí rozšíříte pohodu a dobrou náladu ve svém okolí. Bez ohledu na vyznání či politické přesvědčení, všichni bez rozdílu jsme vystaveni dnešnímu šílenému světu a trpíme civilizačními nemocemi, při kterých nám konopí tak pěkně ulevuje.

Konopí je rostlina, kterou lidstvo používá k léčbě již přes pět tisíc let. Ještě déle ji však využívá divoká zvěř, často k velké nelibosti jeho lidských pěstitelů. Máme se zvířaty společný endokanabinoidní systém, který se vyvinul během miliónů let. Tento systém reguluje životně důležité systémy organismu, který při jeho špatné funkci onemocní. Látky obsažené v konopí léčí tím, že nahrazují důležité látky zvané endokanabinoidy, které si živé organismy vyrábějí v rámci zmíněného systému. Konopí má navíc celou řadu dalších léčebných mechanismů, proto je jeho léčebné působení tak univerzální.

Proč má být konopí odleželé

Konopí se před zpracováním nechává několik měsíců odležet, protože čerstvě usušená rostlina obsahuje kanabinoidy v podobě kyselin (THCA, CBDA a další), které jsou podstatně méně účinné než v neutrální podobě. Kyseliny se při uskladnění rostliny ve tmě a za přístupu vzduchu postupem času rozloží na účinné látky: THC, CBD, atd. + CO2 + voda. Tento proces, zvaný dekarboxylace, se dá urychlit zvýšením teploty, ale na úkor kvality získaného materiálu. Ideální doba přirozené dekarboxylace venku pěstovaného konopí je jeden rok, v praxi se obvykle začíná konopí používat již tři měsíce po sklizni. Dodatečná dekarboxylace pak proběhne při déletrvajícím tepelném zpracování materiálu, nebo se provede zahříváním v troubě před jeho úpravou.           

V případě adventní konopné masti dosáhneme vyhovující stupeň dekarboxylace tím, že polovina konopí se naloží na tři týdny do vazelíny, zbytek se pak připraví pro další zpracování zahříváním v horkovzdušné elektrické troubě po dobu dvou hodin při 70 stupních. Dekarboxylace aktivuje účinné látky a mast je podobně účinná, jako kdybyste ji vyrobili klasickým postupem na jaře. Pokud se k výrobě masti použije materiál z běžného nešlechtěného konopí s potencí kolem 3-4 % THC, neměl by jeho obsah v hotovém výrobku přesáhnout 0,3 % THC. To je totiž podle zákona o omamných látkách koncentrace, za kterou je konopí nelegální.

Zelený balzám aneb léčíme konopnou mastí         

Konopná mast se úspěšně používá při celé řadě zdravotních problémů u lidí i zvířat – jednak působí podobně jako antibiotická mast, kromě toho má protizánětlivé, hojivé a antivirální účinky. Osvědčila se na léčbu chronických nemocí jako zánět hrtanu (s Priessnitzovým obkladem) i na začínající rýmu, nachlazení a bolest v krku (napomáhá uvolňování hlenu – natřít nos a čelo, namasírovat krk a převázat šátkem). Teplá konopná drť vylouhovaná ve vazelíně pomáhá při léčbě začínajícího zánětu průdušek, stačí ji zabalit do bavlněné látky a přes noc přiložit na hrudník jako obklad.

Konopná mast pomůže i při astmatických obtížích, protože uvolňuje dýchání. Ulevuje při migréně a bolestech hlavy (natřít čelo a spánky) a jako podpůrná léčba pomáhá při zeleném zákalu (potírat oční víčka před spaním).

Mast také pomáhá tlumit svalové a kloubní bolesti, dobře uvolňuje svalové napětí a křeče. Léčí také hemeroidy a pomáhá při menstruačních bolestech (natřít a masírovat podbřišek). Má dokonce afrodiziakální působení a osvědčuje se jako sexuální lubrikant.

Konopná mast velmi dobře pomáhá při léčbě většiny dermatologických projevů lupenky, atopických ekzémů, proleženin, pooperačních jizev, akné nebo spálenin (i po opalování). Dokáže odstranit těhotenské strie ne starší než jeden rok a hlavně jim předcházet (výborně působí v kombinaci s kadidlem). Používá se také k léčbě všech druhů ranek, oděrek, povrchových říznutí, pohmožděnin, zarostlých nehtů, kuřích ok, popraskané pokožky, oparů i některých plísní včetně bílé nehtové. Velmi rychle ztlumí svědění a otok po bodnutí komára nebo ováda.

Mast je také vhodným přírodním lékem na záněty a otoky žil a na nemokvající bércové vředy. Nejenže pomáhá akutně proti křečím a tlumí bolesti u křečových žil, ale při pravidelném používání působí i preventivně proti tvoření bércových vředů.

Mast by se neměla natírat na krvácející rány. Zhnisané rány by se před aplikací měly pořádně vyčistit a nechat zaschnout. U ekzémů a lupenky může po ošetření mastí dojít k několikadennímu zhoršení příznaků – to však bývá přechodné a je to známka hojení. Pokud negativní příznaky přetrvávají více než týden, je třeba mast přestat používat, protože by se mohlo jednat o alergickou reakci. Klouby, žíly ani svaly by se při zánětu neměly masírovat, mast se pouze dobře vetře do pokožky.

Jak vyrobit účinnou konopnou mast         

Na mast se zpracovávají méně kvalitní části rostliny – listy a drobné paličky s lístky vyrůstajícími z palic – v poměru čtyři díly listí na jeden díl paliček s lístky. Takový materiál obsahuje velký podíl CBD, vedle THC nejdůležitější léčebné látky konopí, takže je pro tento účel vhodnější než palice s vyšším podílem THC. Dají se také použít celé méně potentní rostliny nevhodné pro zpracování na výtažek nebo k vaporizaci. Časté ohřívání a pozvolné chladnutí během přípravy podporuje extrakci i dekarboxylaci, a proto nelitujte ztráty času – vyděláte na ní!

Vaření vazelínového základu                  

Na jeden kilogram lékárenské žluté vazelíny se použije 100 gramů ručně  nadrceného konopí zbaveného stonků, před zvážením dobře vysušeného v troubě (15 minut při 100 stupních). Konopí se nechá vychladnout a jedna polovina se dál zahřívá dvě hodiny při 70 stupních v tenké vrstvě, nejlépe v horkovzdušné troubě, aby proběhla dekarboxylace. Po vychladnutí se konopí uzavře do nádoby se závitem a uskladní ve tmě. Zbytek konopí se použije následovně.

Do velkého a vyššího smaltovaného nebo nerez hrnce dáme polovinu vazelíny, po jejím rozpuštění přidáme výše zmíněný zbytek konopí. Za častého míchání pomalu smažíme 20 minut, odstavíme a necháme pořádně vychladnout. K vlažné vazelíně pak přidáme pět litrů vody a za občasného míchání vaříme dvě hodiny.

Vychladlý kastrol dáme přes noc do chladu a druhý den sebereme ztuhlý tukový škraloup. Voda se zbytky listů a stonků se vylije. Ze škraloupu vytlačíme vodu, dobře jej prohněteme a natlačíme do širší nádobky s volnějším uzávěrem. Necháme v temnu za pokojové teploty proležet tři týdny, během nichž se na povrchu může vytvořit plíseň, což však není na závadu.

Konopná mast v troubě             

Uleželou směs dáme zpět do hrnce, rozpustíme a za občasného míchání vaříme, dokud se na povrchu tvoří pěna, což znamená, že ještě obsahuje vodu. Když se voda vyvaří, přecedíme mast přes hrubší cedník. Nalijeme ji do vyššího pekáče, přidáme druhou polovinu vazelíny a po jejím rozpuštění přisypeme dekarboxylované konopí. Pečeme v elektrické troubě tři hodiny při teplotě 100 až 105 stupňů, občas promícháme. Druhý den postup opakujeme.

Ještě horkou mast přecedíme přes síto a bavlněný hadr. Pak můžeme přidat bylinné přísady v podobě olejů, esencí či alkoholových výtažků a ještě teplou ji rozlijeme do kelímků. Použitá konopná drť se dá výše popsaným způsobem ještě jednou extrahovat v troubě s polovičním množství vazelíny, získáme tak další kvalitní mast.

Konopná mast v mnoha podobách                   

Hotovou základní konopnou mast můžeme ještě vylepšit a po vychladnutí pod 70 stupňů ji upravit pro specifická použití přidáním dalších přísad, jako například konopný olej, kadidlo, kafr či včelí vosk (po 50 gramech na kilogram vazelíny).

Kadidlo a kafr je třeba předem rozdrtit a za tepla rozpustit v trošce co nejsilnějšího alkoholu (aspoň 60 %). Mějte na paměti, že kafr není vhodný do mastí pro dermatologické použití, protože dráždí. Kafrová mast se používá na nepoškozenou kůži při bolestech svalů, kloubů či páteře a při astmatu.

Kadidlo se v masti osvědčuje například při léčbě lupenky, astmatu, strií, spálenin i kožních zánětů. Podobně funguje konopný olej. Obě přísady mají ve spojení s konopím silné regenerační účinky na pokožku.

Mast uchovávejte v chladnu, zvlášť v případě, že jste do masti přidali konopný olej – ten rychle podléhá rozkladu. Spotřebovat byste ji měli do šesti měsíců, ale pokud obsahuje konopný olej, pak do tří měsíců.

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!