Aktuální článek
Jak mluvit s teenagery, kteří užívají konopí

Jak mluvit s teenagery, kteří užívají konopí

  • Konverzace s dětmi, během nichž se cítíme nesví – to je něco, co jako rodiče zažíváme prakticky pořád. Jediná věc, která může být ještě nepříjemnější než vysvětlovat, že děti ve skutečnosti nenosí čáp, je nejspíš povídat si s vaším puberťákem o drogách. Taková konverzace může být nepříjemná natolik, že ji mnozí z nás raději zametou pod koberec a prostě doufají, že kouřit trávu nebo pít pivo by jejich neviňátko nenapadlo ani ve snu.

Zůstaňme ale u konopí. Díky dostupnosti informací není dnes tato „lehká droga“ démonizovaná jako před lety. Jako pro každou psychotropní látku však i pro konopí platí, že uživatelé by si o něm nejdřív měli zjistit dostatek informací. Obzvláště to platí, když při popotahování z jointu chytíte svého (či jiného) adolescentního potomka – je zkrátka třeba, abyste se sami vzdělali a následně o této rostlině a všem, co se jí týká, poučili i jeho. Mimo jiné i z těchto důvodů přibývá zejména za oceánem dětských knih na toto téma.

Informace o konopí pro vás i vaše děti

Než se své dítě rozhodnete nějakým způsobem trestat, je na místě, abyste se s tématem trochu seznámili.

Sami sebe se pak nejspíše zeptáte, jak je možné, že alkohol a tabák – obojí mnohonásobně nebezpečnější látky s vysokým závislostním potenciálem – jsou legální, zatímco konopí je i pro dospělé zakázané.

Zjistěte si informace o konopí, jeho historii i o tom, jak je v některých zemích zcela nesmyslně klasifikováno jako takzvaná tvrdá droga bez léčebných účinků podobně, jako třeba heroin nebo extáze. Hlavně si pak v plné šíři zjistěte, jaké má dopady na lidské tělo, především na mozek, a jak psychoaktivní látky v něm obsažené ovlivňují osobnost. Jakmile nabudete pocitu, že jste vyzbrojeni dostatečnými znalostmi, bylo by skvělé, kdybyste je předali také svému dítěti. Je třeba říci, že konopí – třebaže je přírodní a jsou mu přiznávány léčebné vlastnosti – je pro teenagery, jejichž mozek se ještě pořád vyvíjí, i nadále považováno za nevhodné.

Výzkumy naznačují, že užívání konopí v adolescenci může vést k pozdějším potížím v oblasti verbálních i kognitivních schopností. U těch, kteří si konopí navykli užívat již v rané pubertě, pak zhoršení v daných oblastech nastalo rychleji než u těch, kteří s bylinou začali později.

Legalizace konopí a kontrola kvality

Dalším faktorem, který je třeba zvážit, je zdroj, ze kterého vaše dítě konopí získává. Přestože ve většině civilizovaného světa je samotné užívání již dekriminalizované, stále ale platí prohibiční zákony týkající se přechovávání, sdílení a distribuce.

Než se své dítě rozhodnete nějakým způsobem trestat, je na místě, abyste se s tématem trochu seznámili. 

Vaše dítě pochopitelně nemohlo konopí získat legálně a existuje tedy velká pravděpodobnost, že ho kupuje na černém trhu od dealera na ulici. To vašeho potomka neohrožuje jen případným střetem se zákonem – v nejhorším případě totiž může být závadné samo zboží, případně mu může hrozit nebezpečí ze strany dealera. Jedná se tedy o trojité ohrožení, které si pro své dítě určitě nepřejete.

Konopí jako běžná rekreační droga

Pokud si o konopí uděláte nějaký základní přehled, pravděpodobně zjistíte, že kouření „trávy“ ještě nikdy nikoho nezabilo a že alkohol je mnohem rizikovější a nebezpečnější z celé řady důvodů. Sami sebe se pak nejspíše zeptáte, jak je možné, že alkohol a tabák – obojí mnohonásobně nebezpečnější látky s vysokým závislostním potenciálem – jsou legální, zatímco konopí je i pro dospělé zakázané.
Mezi vámi a vaším dítětem se může v otázce užívání konopí rozevírat široká generační propast, ale pokud si toho dost načtete, budete vůči této droze nejspíš smířlivější. Důležité je pamatovat si, že nejlepším řešením upřímný rozhovor o všech rizicích a přínosech. Zrovna jako alkohol a další legální rekreační drogy není ani psychoaktivní konopí vhodné pro nikoho, komu ještě nebylo 18 let (výjimkou malí pacienti, kterým konopí doporučí lékař).

Dalším faktorem, který je třeba zvážit, je zdroj, ze kterého vaše dítě konopí získává. 

Je důležité, abyste jako rodič se svým potomkem komunikovali a dokázali mu vysvětlit, že vaše babička užívající na chronické bolesti tinkturu z konopí je zcela něco jiného než čtrnáctileté dítě kouřící jointa. A pokud vaše dítě začne s konopím experimentovat, platí to samé, co u jakéhokoli jiného „dospělého“ tématu, jako je alkohol, sex nebo cokoli jiného, s čím se vaše dítě může setkat – namísto represe, přehnaných varování (typu „skončíš jako feťák“) a zákazů se vždy vyplatí volit přátelský a otevřený tón a hlavně neodsuzovat.

Zdroj: zenpype.com

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!