Aktuální článek
Lidé se ptali Obamy na marihuanu, prezident jim neodpověděl

Lidé se ptali Obamy na marihuanu, prezident jim neodpověděl

  • Prezident Obama se nedávno připojil na Google + a zodpovídal otázky veřejnosti. Dotazy týkající se legalizace marihuany však ignoroval.

Všichni lidé měli nedávno možnost položit americkému prezidentovi přes internet jakoukoli otázku. Samozřejmě není v jeho silách, aby odpověděl každému. Proto akce probíhala tak, že si uživatelé dotazy během několika dní navzájem bodovali a prezident nakonec odpověděl jen na ty, které získaly nejvíce hlasů. Hned první den se objevila otázka, která zněla: „V roce 2010 bylo uvězněno více než 850 000 Američanů obviněných kvůli marihuaně, a deset bilionů dolarů z kapes daňových poplatníků bylo utraceno k persekuci nenásilných uživatelů marihuany. Nedozrál již čas k tomu, abychom marihuanu zregulovali a zdanili?“

Tato otázka se ještě téhož dne vyšvihla na špičku žebříčku popularity a se svými čtyřmi tisíci hlasů se umístila na druhém místě. Místo odpovědi se jí však dostalo diskvalifikace! Večer byla odstraněna z kanálu youtube a označena jako „nevhodná“.

Podráždění uživatelé v reakci na to zaplavili stránku dalšími otázkami na právní reformy ohledně marihuany. Zpočátku bylo mnoho jejich dotazů opět cenzurováno, ale koncem týdne se zdálo, že to moderátor vzdal a většina „konopných“ otázek zůstala. Při uzavření hlasování 28. ledna se otázky týkající se marihuany umístily na 105 místě z top 160 a obdržely celkem více než 72 000 hlasů. Nejlépe bylo ohodnoceno vyjádření jednoho z uživatelů, který se na videu zeptal: “Pane prezidente, mé jméno je Stephen Downing. Pracoval jsem jako zástupce šéfa policie z Los Angeles, nyní jsem v důchodu. Po 20 letech zkušeností s prací u policie považuji způsob, jakým funguje naše protidrogová politika za naprosté fiasko a zbytečné plýtvání zdrojů. Podle průzkumu Gallupova ústavu převažuje počet Američanů, kteří podporují legalizaci marihuany a její regulaci počet těch, kteří podporují pokračující zákaz. Co říkáte tomuto rostoucímu trendu u vašich voličů, kteří žádají větší změny drogové politiky, než které jste poskytl během vašeho prvního období?”

Večer po skončení hlasování se prezident Obama usadil před  webovou kameru a začal odpovídat. O marihuaně nepadlo ani slovo. Zdá se, že ignorace je efektivnější, než cenzura.

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!