Aktuální článek
IACM Zpravodaj: Chilli papričky a kanabinoidy zmírňují střevní záněty

IACM Zpravodaj: Chilli papričky a kanabinoidy zmírňují střevní záněty

  • Přestože na mozek mají aktivní látky v chilli papričkách a THC obsažené v konopí zcela jiný dopad, nová studie publikovaná v červenci v odborném žurnálu Proceedings of the National Academy of Sciences ukazuje, že jejich účinky na střeva mohou být velmi podobné.

Vědci z Lékařské fakulty Connecticutské univerzity ve Farmingtonu zjistili, že kapsaicin – látka, díky níž jsou chilli papričky charakteristicky pálivé – se ve střevech váže na receptor, který zároveň produkuje endokanabinoid zvaný anandamid (a ten se zase váže na stejné receptory jako THC). Vedoucí autor studie Pramod Srivastava, profesor imunologie a medicíny ze zmiňované Connecticutské univerzity ve Farmingtonu, spolu se svými kolegy zjistil, že vyšší množství anandamidu ve střevech myší po aplikaci kapsaicinu zmírňuje zánět, a dokonce léčí diabetes 1. typu.

Stimulace endokanabinoidního systému kapsaicinem nebo například orální konzumací konopí by mohla zmírňovat střevní záněty.

Kapsaicin se váže na receptor TRPV1, který je mimo jiné přítomen i v buňkách trávicího traktu. To následně vede k nadprodukci anandamidu a spolu se zvýšením jeho hladiny byla zjištěna též zvýšená aktivita protizánětlivých makrofágů. Jak upozorňují vědci, anandamid se váže na stejné receptory jako některé kanabinoidy, například právě THC. „Toto zjištění naznačuje, že by stimulace endokanabinoidního systému kapsaicinem nebo například orální konzumací konopí mohla zmírňovat střevní záněty, a zároveň dále objasňuje, jak tento receptorový systém propojuje fungování střev, imunitního systému a mozku,“ tvrdí Srivastava.

„Věřím, že se nám podaří zahájit spolupráci s příslušnými institucemi zabývajícími se věřejným zdravím v Coloradu, abychom zjistili, zda má konzumace konopných poživatin nějaký vliv na pacienty se záněty tlustého střeva,“ uzavírá odborník.

Zdroj: medicalnewstoday.com


Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!