Aktuální článek
Robert Downey junior

Robert Downey junior

  • Hollywoodský kokainový ďábel s happy endem

Marihuanu kouřil už v šesti letech, když mu ji nabídl jeho vlastní otec. Kokainu prý prošňupal více, než byla jeho tělesná váha v roce 2003. Přesně tehdy totiž s drogami nadobro skoncoval. Stejně jako s alkoholem, kterým si „tunil“ své několikadenní drogové dýchánky, či spíš šňupánky. Jeden z aktuálně nejoceňovanějších herců světa – Robert Downey junior.

Že to ten kluk nebude mít v životě vůbec lehké, by mnozí tipovali už z té krevní směsky, která mu od narození koluje v žilách. Po mámě je ze čtvrtiny Němec a Ir. Po tátovi pak má v sobě čtvrtku Skota a ruského Žida. A aby toho nebylo málo, tak povolání otce bylo nezávislý (rozuměj neúspěšný) filmař. Dělal herce, scénáristu, režiséra, kameramana. Maminka pro změnu v tatínkových filmech hrála.

Downey senior byl zjevně mizerným umělcem, ale velkým liberálem. Jak jinak si vysvětlit, že svému šestiletému synovi klidně nabídl jointa. „Když jsme s tátou společně fetovali, tak se mi zdálo, jako by to byl jediný způsob, jak můj táta dokázal vyjádřit, že mě má rád,“ okomentoval později v jednom z rozhovorů Downey společné drogové seance se svým otcem.

Divoké hercovo dětství ale nebylo tvořeno jen drogami. Když bylo malému Robertovi deset, celá rodina se přestěhovala do Anglie, kde začal budoucí herec dokonce chodit do baletu. Jenže ani ve starém dobrém Albionu zběsilá rodina Downeyových dlouho nevydržela a za rok se odstěhovala zpátky do New Yorku. V roce 1978 se Robertovy rodiče rozvádějí a budoucí herecká superstar se rozhodne, že zůstane s otcem, který odchází natáčet své bizarní filmy do Kalifornie. „Každej večer jsme se s tátou opíjeli do němoty a k tomu si často dávali nějaká povzbuzovadla. Nikdo se nemohl divit, že mě ze střední školy vyhodili,“ popsal herec své drsné dospívání na slunném západním pobřeží.

Životní role feťáka

V roce 1982 Downeyho vyhazují kvůli četným prohřeškům ze střední školy a on tak musí vše vsadit na jedinou kartu. Vrací se do New Yorku, kde se rozhodne dobýt prkna, která znamenají svět. Stát se hercem tak pro Downeyho vlastně nebyla volba, nýbrž nutnost. Dobře si totiž uvědomoval, že s tímhle životním stylem to na kariéru vědce nebo lékaře asi nebude. Umělecká profese přecijen snáší bohémský životní styl o poznání lépe. Ačkoliv často hraje v divadle silně podroušený, jeho přirozený talent poráží i nemotorné pohyby a zhoršenou artikulaci.

Ve filmu poprvné výrazněji zazáří v roce 1987 díky filmu Less Than Zero. Robert hraje drogově závislého mladíka z bohaté rodiny, kterého narkotika dovedou na samou hranici lidské existence. „Downey v roli Juliana Wellse předvádí výkon, který se nedá označit jinak, než děsivě geniální,“ pějí na něj ódy například v New York Times. Sám herec svou první velkou filmovou roli popsal jako „ducha budoucích Vánoc“ – tedy jakoby sám tušil, že i jeho drogy doženou do míst Juliana Wellse, kde vedle tvrdých drog už vládne jen zoufalství a zatracení. Downey se díky filmu Less Than Zero dostává do první ligy amerických herců. Natáčí s Melem Gibsonem nebo Whoopi Goldbergovou. Tím, že jde z role do role, se chvíli zdá, že si nemůže dovolit každodenní milostný vztah s omamnými látkami.

I díky tomu v roce 1992 přichází hlavní role ve filmu Chaplin. Herec se kvůli postavě Charlieho Chaplina naučil hrát na housle a tenis levou rukou. Kritici i běžní diváci jsou z Downeyho v roli kníratého génia němého filmu u vytržení. Je nominován na téměř všechny filmové ceny. Bohužel pro Downeyho ve stejném roce exceluje Al Pacino v roli slepého tanečníka ve filmu Vůně ženy. „Když jsem Al Pacina v tom filmu viděl, tak jsem nemohl dvě hodiny po konci snímku vůbec mluvit. To, co v něm předvádí, je naprostá herecká dokonalost,“ složil poklonu svému pokořiteli Downey.

Jenže místo, aby se herec vydal ve stopách Al Pacina, směřoval spíše k životu postavy, kterou Pacino stvořil ve snímku Scarface. A sice Tonyho Montany, muže, jehož život stvořil i zničil kokain. Ironií osudu je fakt, že Downey v té době natáčí i jeden dokumentární film, který je zcela nepříznačně nazván Poslední večírek.

Bůh, ďábel a Bob

Jestli něco Robert v devadesátých letech opravdu nezažil, tak to byl poslední večírek. V letech 1996 až 2001 je kvůli marihuaně, heroinu a kokainu zadržen tolikrát, že by k spočtení těchto incidentů nestačily ani všechny hvězdy na hollywoodském chodníku slávy. Zoufalí jsou z něj i lékaři, kteří se ho snaží ze závislosti na drogách vyléčit. Častokrát z léčeben utíká za dramatických okolností jen pár hodin poté, co do rehabilitace nastupuje. Stejně bezradní jsou soudci, kteří musí řešit jeho neustálé delikty spojené s užíváním a přechováváním drog. „Je to, jako když máte v puse strčenou nabitou pistoli, prst na spoušti a jediné, co chcete, je ochutnat chuť kovu, ze které je pistole,“ vysvětluje své chování jednomu soudci. Druhého se zase snaží dojmout tvrzením, že na drogách je závislý od svých osmi let, jelikož mu drogy násilím aplikoval jeho drogově závislý otec.

Zdá se, že Downeymu nedokáže nikdo pomoci. Herec jde na několik měsíců do vězení, když ho v roce 1996 zastaví policie v autě plném heroinu a kokainu na klíně se mu válí nabité, nelegálně držené Magnum. Jen měsíc po propuštění ale vlétl zcela zfetovaný do domu svých sousedů, kde nejprve ohrožoval jeho obyvatele, aby pak usnul na posteli v sousedovic ložnici. Opět se vrací do vězení a je mu nařízena tříletá léčba, kdy se musí pravidelně podrobovat drogovým testům.

V roce 1999 ale americkému soudnímu systému dochází s problémovým hercem trpělivost. Ten prošvihne termín jednoho z nařízených testů a je zle. Ačkoliv ho u soudu hájí stejný tým právníků, který dokázal osvobodit slavného amerického fotbalistu a herce O.J. Simpsona z obvinění z vraždy, tentokrát posílá soudce Downeyho na tři roky do vězení natvrdo. Všechna natáčení filmů jsou přerušena na neurčito. Jedinou práci, kterou soud ve vězení herci dovolí, je propůjčení hlasu postavě ďábla v animovaném seriálu Bůh, ďábel a Bob. „Samozřejmě, že jsem chápal, proč mi soudce povolil jen tuhle roli. Přišlo mi to jako skvělý smysl pro humor,“ přiznal později polepšený ďábel Downey. Poněkud překvapivě je ale po pouhém roce ve vězení herec propuštěn, když soud oznámí, že splnil všechny podmínky k tomu, aby mu byl zbytek trestu podmínečně odpuštěn.

Keith Richards Hollywoodu

Jen týden potom, co opouští kriminál, přijímá Downey jednu z hlavních rolí v té době nejúspěšnějším seriálu v USA – Ally McBealové. Zpočátku se to jeví jako geniální tah produkce. Už tak enormní sledovanost vystřeluje Downey ještě o řád výše. Divačky jsou z jeho partu nadšené takovým způsobem, že herec vyhrává hned několik anket o nejvíc sexy Američana. Nominován je i na televizního Oscara – cenu Emmy. Sám herec ale toto období hodnotí jako jedno z nejhorších ve svém životě. „Mé výkony byly přeceňované, já sám jsem prožíval absolutní dno svého života na drogách,“ shrnul své dojmy ze světa seriálů.

V přestávce po první sérii Ally McBealové, kterou Downey natočil, se ale vše vrací do starých kolejí. Anonym volá na linku 911 a upozorňuje na dění v jednom z hotelových pokojů v Palm Springs. Když policie do pokoje dorazí, najde zde zfetovaného Downeyho s větším množstvím drog – později se ukazuje, že byl pod vlivem kokainu a valia. Ačkoliv mu hrozí osm let vězení, nakonec se jeho manažerům podaří domluvit, aby mohl v natáčení seriálu pokračovat. Jenže ani to nemůže někomu, komu média přezdívají „Keith Richards Hollywoodu“ pomoci. Jen o pár měsíců později ho policie zastavuje, když se bosý a bez známek toho, že by vnímal, co se kolem něj děje, procházel po Culver City, jihozápadní části Los Angeles.

Po tomto vystoupení dochází tvůrcům Ally McBealové trpělivost. Jen pár minut před natáčením nechávají zcela přepsat scénář a Downeyho postava ze seriálu mizí. Mnozí očekávají, že Robert je natolik poškozené zboží, že po něm nesáhne ani ten největší filmařský dobrodruh. Jenže k překvapení všech se objevuje zpráva, že Downeyho chce spolu s Winonou Ryder obsadit do svého filmu Melinda a Melinda samotný Woody Allen. „Strašně jsem chtěl s Bobem natočit ten film. Považuji ho za jeden z největších hereckých talentů v Americe. Bohužel se ukázalo, že není zřejmě nikdo, kdo by byl ochoten Downeyho v natáčení pojistit. Kvůli tomu jsme tak nemohli s tímhle obsazením natáčet,“ vysvětlil posmutněle Allen americkým žurnalistům.

Možná právě možnost natočit si s geniálním režisérem byla tou pomyslnou kapkou, díky které přeteče onen pomyslný pohár. V případě Downeyho se jednalo spíše o téměř bezedné vědro. „Po mém posledním zatčení v roce 2001, kdy mi hrozilo, že zas budu muset strávit několik let ve vězení, nebo budu muset docházet na šílenou léčbu nařízenou soudem, jsem si řekl: Opravdu to takhle chceš? Ztratil jsi práci, opustila tě žena. To je to, co chceš? Takže jsem se rozhodl vyhledat pomoc a změnit svůj život od základu,“ popsal v roce 2009 herec své nejdůležitější životní rozhodnutí.

Skutečně železný muž

V srpnu 2001 tak nastupuje Downey na svou poslední odvykací kůru. Zcela vyjímečná je tím, že ji nastupuje dobrovolně a že končí úspěšně. K filmu se pak vrací v roce 2003 díky Melu Gibsonovi. Ten je od společného natáčení filmu Air America na začátku devadesátých let jedním z jeho nejbližších přátel, a tak platí veškeré pojištění filmu Zpívající detektiv, kterým se Downey vrací do Hollywoodu. V polovině desetiletí pak natáčí s Joelem Silverem film Gothika. Proslulý producent si dal do smlouvy klauzuli, že pokud herec během natáčení začne brát drogy, přijde o 40 procent své mzdy. Pokud by pak film nemohl být dotočen, tak Downey zaplatí veškerý ušlý zisk. Podobné klauzule se pak stávají standardem u všech následujících Downeyho smluv. Nutno přiznat, že ani jednou k aplikaci tohoto paragrafu nedošlo.

Absolutním triumfem se pak pro Downeyho stává v roce 2007 film podle komiksové předlohy Iron Man. Do postavy Tonyho Starka vkládá Downey celý svůj život plný grandiózního talentu, peněz, fanfarónství i magnetismu na problémy první kategorie. Film slaví úspěch nejen u kritiků, ale pokladny kin kvůli němu přetékají penězi. Status blockbusterové hvězdy pak Downey potvrzuje ještě rolí v geniální komedii Tropické bouře, září jako Sherlock Holmes ve stejnojmenném snímku Guye Ritchieho a triumf pak podtrhuje zdařilé pokračování Iron Mana.

Jak se zdá, karmického smíření dosahuje herec i ve svém osobním životě. Ten byl totiž podobně zběsilý jako jeho drogové jízdy. V roce 1991 ho po několika letech kvůli jeho drogové závislosti opustila herečka Sarah Jessica Parker. Herec ale dlouho netruchlil. V roce 1992 si po 42-denní známosti vzal herečku Deborah Falconer. S tou má syna India, ale když byl v roce 2001 zatčen, opustila ho také. Rozvedeni jsou až v roce 2004. To už Downey rok chodí s producentkou Sarou Levin, kterou poznal během natáčení filmu Gothika. „Nemyslela jsem si, že ten románek přežije natáčení. Vždyť on je herec, zatímco já mám opravdové zaměstnání. No, ale spletla jsem se,“ přiznala později Levinová, kterou si v roce 2005 Downey bere za ženu. V únoru příštího roku očekávají narození svého prvního potomka. Tomu se říká hollywoodský happy end.

Profil:

Robert Downey Jr. se narodil 4.4.1965 v New Yorku City ve Spojených Státech. Jako syn nezávislého filmaře Roberta Downeyho Sr. a herečky Elsie Ford se Robert dostal před kameru již ve svých pěti letech ve filmu Pound. Kvůli otcově práci se rodina často stěhovala, Robert krátce studoval balet v Londýně a po rozvodu svých rodičů zůstal s otcem v New Yorku. Průlomem v kariéře se stal televizní pořad Saturday Night Live a film Less Than Zero. Poté se Downeymu začaly hrnout nabídky, mimo jiné na hlavní roli ve filmu Chaplin, která mu vynesla mnoho ocenění a nominaci na Oscara. Downey strávil rok a půl v jednom z kalifornských vězení a absolvoval mnoho odvykacích kůr. Do filmového průmyslu se nakrátko vrátil v roli právníka Larryho Paula v seriálu Ally McBealová, díky které získal Zlatý Glóbus a nominaci na Emmy. Poté byl však znovu obviněn z přechovávání a užívání drog a byl opět zatčen. Avšak od roku 2002 se Robert naplno vrátil ke hraní. Byl obsazen do hlavních rolí ve filmech Detektiv a Gothika. Následovali super úspěšné role ve filmech jako Iron Man, Tropická bouře nebo Sherlock Holmes. Aktuálně patří mezi největší mužské herecké hvězdy v Hollywoodu.

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!