Aktuální článek
Kanárské ostrovy volají po regulaci konopí

Kanárské ostrovy volají po regulaci konopí

  • Parlament Kanárských ostrovů vyzval španělskou vládu a parlament k regulaci užívání konopí. Jde podle něj totiž o produkt, který s sebou nese zdravotní rizika. Nesouhlas s požadavkem, který společně vznesly strany Kanárská koalice, PSOE, Podemos a ASG, vyjádřila jen konzervativní strana Partido Popular.

Podle kanárského parlamentu se o regulaci a dodržování správných návyků při užívání konopí de facto starají jen konopné kluby a asociace.
Podle podpůrců výzvy jakékoli zákazy stejně nemají na snížení konzumace konopí vliv, a tudíž není potřeba, aby docházelo k jeho stigmatizaci, nota bene když se vezmou v potaz i jeho léčebné účinky. Stigmatizace konopí je nesmyslná už proto, že se často konzumuje sociálně. 

Je nutné zabývat se realitou a nenechávat uživatele a konopné kluby v legislativním limbu.

Dle vyjádření poslankyně Marie del Riové je nutné regulovat jak konzumaci, tak pěstování konopí. Mezi odhadovanými čtyřmi miliony uživateli konopí ve Španělsku ho asi 50 000 užívá k léčebným účelům. Z tohoto důvodu je podle poslankyně regulace „zcela nezbytná“. Pokud by došlo k regulaci pouze užívání k léčebným účelům, problém by byl vyřešen „jen z poloviny“, neboť by se posléze do věci vložil černý trh.
Kanárský parlament dále argumentoval, že by se při regulaci mělo vycházet z předpokladu, že konopí může ublížit zdraví stejně jako alkohol nebo tabák. Dále by mělo dojít k legalizaci obchodu s konopím.

 

Parlament zabývající se realitou!

Podle vyjádření poslance Iñakiho Álvara Lavandery ze socialistické strany PSOE došel parlament k názoru, že uživatelé konopí z řad pacientů chtějí záruku ukotvenou v legislativě. To prý chtějí i konopné kluby. Podle Eleny Luisové ze strany Kanárská koalice je nutné „zabývat se realitou“ a nenechávat uživatele a jejich spolky v „legislativním limbu“.

Poslanec Zacarías Gómez ze strany Partido Popular (PP) zdůvodnil nesouhlas své strany tak, že požadavek přišel příliš pozdě. Poslanecká sněmovna prý již ustanovila subkomisi, která se má zabývat zkoumáním léčebného využití konopí. Gómez souhlasí s léčebným využitím, nicméně kanárský parlament ve svém požadavku naznačuje, že ani ostatní využití konopí „nejsou tak špatná“.

Na ostrově Gran Canaria bylo zaregistrováno 45 klubů.

PP hlasovala spolu s jinými uskupeními kladně i v otázce předložení zprávy pro zdravotní komisi ohledně politiky prevence, diagnózy, léčby a rehabilitace závislosti na drogách na Kanárských ostrovech. Zpráva se má dopodrobna zabývat i konopím.

PP podpořila i čtvrtý bod návrhu, tedy požadavek na provedení studie o regulaci léčebného využití kanabinoidů přírodního původu. Kanabinoidy a extrakty je obsahující jsou totiž proslulé svými léčebnými účinky, jež mohou mít výrazně pozitivní dopad na veřejné zdraví.

 

Legislativní limbo

Na souostroví se nachází 124 konopných klubů a asociací konzumentů, které byly zaregistrovány do roku 2015. Podle memoranda připojeného k návrhu se tyto subjekty „nacházejí v legislativním limbu a provozují aktivity spojené s produkcí a distribucí konopí a konopných derivátů mezi svými členy.“

Návrh předložený pěti politickými uskupeními tedy navrhuje i to, aby legislátoři „vyzvali“ takové skupiny ke spolupráci s veřejnou správou. Podle údajů za poslední dva roky se nejvíce klubů nachází na ostrově Gran Canaria. Zde bylo zaregistrováno 45 klubů. Dalšími ostrovy jsou Tenerife se 43 a Lanzarote a Fuerteventura s 18. Na ostrovech La Palma, La Gomera a El Hierro se nenachází žádné registrované kluby.

Podpůrci parlamentní iniciativy argumentují, že v Katalánsku, Navaře a Baskicku již byly provedeny oficiální studie podobné té, kterou nyní navrhují Kanárské ostrovy. V Baskicku bylo dokonce zřízeno „konopné observatorium“, které má za cíl navrhnout „provázaný systém výzkumných strategií.“

Zdroj: thecanarynews.com

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!