Aktuální článek
Na londýnské konferenci Breaking Convention se setkají odborníci na psychedelika

Na londýnské konferenci Breaking Convention se setkají odborníci na psychedelika

  • Vědci, terapeuti a nezávislí výzkumníci z celého světa odborně se zabývající psychedeliky se v Londýně ve dnech 30. června až 2. července zúčastní konference Breaking Convention o psychedelických látkách, která se koná každé dva roky.

Na předních univerzitách vznikla celá řada široce uznávaných studií, jež dokazují léčebný potenciál těchto látek (včetně MDMA, ketaminu, LSD, psilocybinu, meskalinu a ayahuasky), a zájem o toto téma prudce vzrůstá.

Jedna nedávná studie od vědců z Newyorské univerzity a Univerzity Johnse Hopkinse ve Spojených státech dokazuje, že jediná dávka psilocybinu, aktivní látky obsažené v lysohlávkách, může pacienty v pokročilém stadiu rakoviny zbavit úzkosti a deprese na dobu šesti měsíců i déle. Jiné studie naznačují, že psychedelika mají potenciál při léčbě závislostí, posttraumatické stresové poruchy (PTSD) a bolestí hlavy typu cluster headache. Ve Spojených státech amerických by měl být MDMA (známý jako „extáze“) schválen jako léčivo pro PTSD v roce 2021.

Další pokrok ve vývoji psychedelických léčiv je momentálně omezen vysokými náklady na výzkum, který je v důsledku přísných regulací o několik řádů dražší než výzkum konvenčních látek. Nová vysokoprofilová kampaň vedená jednou developerskou firmou v New Yorku si proto klade za cíl získat prostřednictvím crowdfundingu miliony dolarů, kterými by se financoval výzkum vztahu mezi psychedeliky a duševním zdravím, přičemž společnost Dr. Bronner, výrobce komerčně velmi úspěšného přírodního mýdla v Severní Americe, nedávno oznámila, že Multidisciplinární asociaci pro psychedelická studia (Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies, MAPS) daruje 5 milionů amerických dolarů, aby mohla zkoumat využití MDMA při psychoterapii s pacienty trpícími neléčitelnými formami PTSD.

Ze současných odborníků na výzkum psychedelik stojí za zmínku čtyři mluvčí nadcházející konference: 

  • Rick Doblin, Ph.D., zakladatel a výkonný ředitel Multidisciplinární asociace psychedelických studií (MAPS). MAPS plánuje investovat 25 milionů dolarů, aby do roku 2021 učinila z MDMA léčivo na předpis schválené u Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA), přičemž třetí fáze klinických testů má započít letos na podzim.
  • Dr. Julie Hollandová, M.D., psychiatrička z New Yorku specializující se na psychofarmakologii. Hollandová je hlavní editorkou odborných publikací Ecstasy: The Complete Guide – A Comprehensive Look at the Risks and Benefits of MDMA a The Pot Book: A Complete Guide to Cannabis (česky vyšlo jakoTráva: komplexní průvodce světem marihuany) a poskytuje odborná svědectví a forenzní konzultace na celou škálu jevů a chování spojenými s drogami.
  • William (Bill) A. Richards Ph.D., psycholog působící na katedře psychiatrie lékařské fakulty Univerzity Johnse Hopkinse. Coby veterán tohoto oboru se William zabývá psychedelickým výzkumem již od šedesátých let 20. století. Je autorem a hlavním průvodcem významného výzkumu na Univerzitě Johnse Hopkinse, který ukázal pozitivní korelaci mezi psilocybinem a mystickými či spirituálními zkušenostmi.
  • Dr. Ben Sessa, psychiatr, spoluzakladatel a současný ředitel Breaking Convention. Benův tým nedávno obdržel etické povolení pro provedení první klinické studie na světě zabývající se psychoterapií s využitím MDMA při léčbě alkoholové závislosti. Coby otevřený kritik současného systému, který drogy zakazuje, Ben věří, že jedině pokrokovější regulační politika sníží škodlivé důsledky užívání drog, zlepší dostupnost odborné péče a poskytne více příležitostí k psychedelickému výzkuzmu.

    Breaking Convention 2017 
    Kdy? Od 30. června do 2. července 2017
    Kde? University of Greenwich, Londýn
    Vstupenky k dostání zde. 

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!