Aktuální článek
Flashback 40: Dětský kokain

Flashback 40: Dětský kokain

  • Se staronovým fenoménem zneužívání léků určených pro pacienty s diagnostikovanou hyperaktivitou se podle týdeníku Reflex potýká čím dál více žen, které se i přes únavu snaží plnit svou manželskou a mateřskou roli na plných sto procent.

Nejrozšířenější návykové látky nepřicházejí během povinnostmi nabitých dnů v žádném případě v úvahu, a tak se dostávají do hry legální výrobky farmaceutického průmyslu, které jsou některým drogám více či méně podobné. Snaha o ideální život supermatek, který společnosti ve velkém předkládají média, dovádí mnoho normálních žen střední třídy na samou hranici vyčerpání. Není tak divu, že často sáhnou po některém z dostupných nakopávačů.

Pro léky, jež se předepisují na poruchu chování s hyperaktivitou, se nemusíte paktovat s dealery a jejich držením se nepohybujete za hranou zákona.

Dámská diskusní fóra na českém internetu tak v poslední době ovládl hit, který znají zvláště ženy absolvující studium na vysoké škole. Novinářka Leila Chadalíková k tomu vysvětluje: „Móda užívání léků určených k léčbě hyperaktivity, ať už zakoupených na něčí lékařský předpis, ukradených sourozenci či vlastnímu dítěti, nebo získaných na zfalšovaný recept, k nám přišla právě z amerických vysokých škol.

Nejdříve se léky rozšířily mezi studenty u nás a nyní se pomalu vkrádají do domácností. Pro léky, jež se předepisují na poruchu chování s hyperaktivitou, se nemusíte paktovat s dealery a jejich držením se nepohybujete za hranou zákona. Lék neprospívá jen nemocným, umí vylepšit výkonnost i zdravých mozků.“ Nejoblíbenějším lékem masově zneužívaným mezi ženami je Ritalin, který se chemicky podobá amfetaminům a v domácí hantýrce se mu trošku nepřesně přezdívá „dětský kokain“.


Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!