Aktuální článek
Proč Trumpova zeď na hranici s Mexikem nikdy nezastaví přísun drog do Ameriky

Proč Trumpova zeď na hranici s Mexikem nikdy nezastaví přísun drog do Ameriky

  • Představa o mexických pašerácích, jak přepravují zboží přes odlehlé úseky americko-mexické hranice, je z velké části mylná, tvrdí experti na drogovou problematiku.

Prezident Donald Trump během volební kampaně sliboval, že jeho projekt hraniční zdi zaplatí Mexiko. To ale samozřejmě kategoricky odmítá a Trump nyní chce svou megalomanskou stavbu financovat z amerických federálních peněz. Proto začal tvrdit, že zeď je jediný způsob, jak zastavit pašování drog do USA přes jihozápadní hranici.

Děláme to přece pro děti!

„Díky zdi můžeme bránit tomu, aby drogy proudily do naší země a ohrožovaly americkou mládež (a nejen ji)!“ napsal prezident 24. dubna na svém twitteru. „Pokud zeď nepostavíme – a my ji postavíme – situace s drogami se nikdy pořádně nezlepší!“

Podle expertů na obchod s drogami však žádná hraniční zeď – ani Trumpova „obrovská“ a „nádherná“ zeď – nebude mít na přepravu narkotik z Mexika takřka žádný vliv.

Pašovat drogy v autech je mnohem jednodušší než vláčet je na zádech v poušti.

A důvod? Drogy, které do Spojených států proudí přes mexickou hranici, se většinou přepravují ve vozidlech přes běžné hraniční přechody. A ty zůstanou, ať už zeď vznikne nebo ne.

Mexické drogové kartely „přepravují většinu drog přes jihozápadní hranici skrze hraniční přechody v osobních automobilech či v přívěsech,“ píše se ve zprávě protidrogové agentury DEA z roku 2015 s názvem National Drug Threat Assessment („Zhodnocení celonárodní drogové hrozby“). „Při přepravě v osobních automobilech jsou drogy zpravidla ukryty ve skrytých přihrádkách, v přívěsech zase bývají zamíchány mezi legální náklad.“

Jinými slovy: je úplně jedno, jak bude Trumpova zeď vysoká, protože drogy stejně proudí přes běžné hraniční přechody. Představa pašeráků drog, jak přepravují své zboží přes odlehlé úseky americko-mexické hranice, je z velké části mylná, tvrdí experti na drogovou problematiku. 

 

Logika věci

Pašovat drogy v autech je mnohem jednodušší než vláčet je na zádech nosičů v drsném prostředí pouště,“ vysvětluje Vanda Felbab-Brownová, výzkumnice z think-tanku Brookings Institution. „Čím vyšší plot bude, tím více drog projde přes normální hraniční přechody.“

Trumpova administrativa si toho je vědoma. Při dubnovém slyšení přiznal ministr vnitřní bezpečnosti Spojených států John F. Kelly, že nelegální drogy „většinou prochází přes hraniční přechody“.

Žádná hraniční zeď – ani Trumpova „obrovská“ a „nádherná“ zeď – nebude mít na přepravu narkotik z Mexika takřka žádný vliv.

Při jiném slyšení v únoru sdělil americkým zákonodárcům ředitel pohraniční celní jednotky: „Přechody na hranici s Mexikem představují významné body vstupu pro nelegální drogy, pašeráci využívají k ukrývání drog celou škálu taktik a postupů.“

Efektivní protidrogovou politikou by místo stavby zdi byly investice právě do těchto přechodů, domnívá se Adam Isaacson, odborník pro otázky obrany z neziskové organizace Washington Office on Latin America.

Podle Isaacsona by bylo třeba do hraničních přechodů s Mexikem investovat asi pět miliard dolarů, jednak do navýšení stavů hlídek, současně také do lepších technologií na kontrolu osob a vozidel. Trump však žádné takové investice v plánu nemá.

 

Hodně špatný nápad

Kromě problému s hraničními přechody existuje ještě mnoho dalších důvodů, proč zeď není dobrý způsob, jak bránit pašování drog. „Stavbu zdi nelze obhajovat argumentem o pašerácích drog, jelikož prostě a jednoduše existuje celá řada jiných způsobů, jak drogy dostat z Mexika do USA,“ tvrdí Sanho Tree, ředitel projektu Drug Policy Project z think-tanku Institute for Policy Studies. Tunely. Katapulty. Drony. Ponorky, které uvezou několik tun produktu.

„Porovnejte si to s člověkem, který na zádech v poušti unese maximálně pár desítek kilogramů drog,“ dodává. „Pro kartely nemá pěší pašování moc velký význam.“ Tree také podotýká: „Válka proti drogám kartely přiměla vymýšlet čím dál vynalézavější způsoby, jak překonat hranice.“

Kromě toho zkušenosti s drogovou ekonomikou napovídají, že pokud by zeď přece jen nějakým zázrakem přinesla výrazné snížení množství heroinu, který proudí do země, mělo by to za následek jen větší počet úmrtí v důsledku předávkování.

Tunely. Katapulty. Drony. Ponorky, které uvezou několik tun produktu – porovnejte si to s člověkem, který unese pár desítek kilogramů drog.

„Častým důvodem úmrtí z předávkování je heroin naředěný fentanylem, silným opiátem,“ vysvětluje Tree. A fentanyl se do Spojených států dostává především z Číny – běžnou poštou.

„Kdyby kvůli zdi nastal nedostatek heroinu, obchodníci s ním by do zbylých zásob začali přidávat ještě víc fentanylu,“ obává se Tree. „Pak by počet smrtelných předávkování prudce vzrostl.“

A konečně, mnoho drog, které Američany zabíjejí, vzniká přímo na půdě Spojených států. Opioidní léky proti bolesti jsou jedním z hlavních viníků současné epidemie předávkování opiáty – mají na svědomí ročně úmrtí více Američanů než všechny ilegální drogy dohromady.

Tato nebezpečná „léčiva“ se přitom nepašují přes hranici. Dostávají se z rukou pacientů přímo na černý trh. A to žádná zeď nespraví.

Trump je však již tradičně vůči názorům odborníků hluchý a je odhodlán svou „nádhernou“ zeď vybudovat, i kdyby za ni měli zaplatit američtí daňoví poplatníci a i kdyby měla být úplně k ničemu. „Zeď drogy zastaví,“ trval na svém v rozhovoru s reportéry agentury Associated Press.

Zdroj: thecannabist.co

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!