Aktuální článek
Odkazujeme: Rekola

Odkazujeme: Rekola

  • A když už jsme minule zvali na společnou jízdu na kole, nebude vůbec od věci vzpomenout také na úspěšný projekt sdílení bicyklů v několika městech v České republice. Místní forma oblíbeného bikesharingu vznikla díky iniciativě programátora Vítka Ježka v roce 2014 v Praze a postupně se rozšířila do Brna, Pardubic, Olomouce a Českých Budějovic.

Už za rok fungování jej využívalo celkem dva tisíce lidí a například v hlavním městě, kde projekt získal také podporu magistrátu, bylo pro rok 2016 připraveno již tři sta kol.

„Projekt ale nemůže využívat každý. Funguje na systému přidruženého členství v místním nebo centrálním spolku, vznikajícího zaplacením členského příspěvku. Až pak je možné zjistit přes zvláštní mobilní aplikací nejbližší rekolo, prostřednictvím získaného kódu je odemknout a začít používat.

Vše funguje na systému přidruženého členství v místním nebo centrálním spolku, vznikajícího zaplacením členského příspěvku.

Poté je třeba kolo zase zamknout a v mobilní aplikaci je označit jako vrácené spolu s místem vrácení, v Praze a Brně k tomu fungují navíc zvláštní parkovací Repointy.

Kola a koloběžky zapojená do systému jsou charakteristické svou růžovou barvou,“ popisuje prezentace a odkazuje na webové stránky. Ty jsou celé ve světlém odstínu růžové a plně kopírují současné trendy jednoduchého, ale funkčního portálu.

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!