Aktuální článek
Flashback 40: Stříbrné plátno

Flashback 40: Stříbrné plátno

  • Hned dvě filmové novinky, kde kromě hlavních hrdinů hrají podstatnou roli různé drogy, a to ne zrovna v malém množství, se usídlily začátkem jara v českých kinosálech.

Prvním z dlouho očekávaných trháků je pokračování kultovního britského filmu Trainspotting, který navazuje na příběh bezprizorní čtveřice kamarádů závislých na heroinu. Nostalgie dnes již zralých čtyřicátníků provází celý film, a ačkoli opiáty ve velké míře střídá porno, i tak jde o poměrně dokonalý comeback.

Dvacet let poté, co hrdinové Trainspottingu vybudovali kult vzdoru jedné ztracené generace založený na útěku do heroinové říše, sejdou se znovu v kulisách rodného města, kde se kromě mobilů snad nic nezměnilo.“

„O návrat jde se vším všudy, počínaje tvůrčím týmem a konče sestavou tváří. Dvacet let poté, co hrdinové Trainspottingu vybudovali kult vzdoru jedné ztracené generace založený na útěku do heroinové říše, sejdou se znovu v kulisách rodného města, kde se kromě mobilů snad nic nezměnilo,“ popisuje pro Idnes legendární kritička Mirka Spáčilová.

A přidává: „Ať už bez drog či stále s nimi, žádný z nich neudělal díru do světa. Ostatně film je opět více přehlídkou zoufaleckých typů než pevným příběhem, mozaikovitě skládaná zápletka se točí jednak kolem starých účtů, jednak nových plánů, přičemž sny o lepší existenci se stále rodí mimo zákon.“

Téma závislosti přináší i domácí kontroverzní snímek Masaryk, který získal rekordních dvanáct Českých lvů ještě před uvedením do kin.

Bývalého diplomata a ministra zahraničí v exilové vládě vykresluje jako vzorného klienta latinskoamerický drogových kartelů, a tedy ani zde nebudou diváci ve spletitém životopisném snímku režiséra Julia Ševčíka o nějakou tu macatou lajničku ochuzeni. 

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!