Aktuální článek
Průvodce mikrodávkováním konopí

Průvodce mikrodávkováním konopí

  • Vzhledem k uspěchané době a vystresovanému způsobu života je celkem pochopitelné, že si člověk sem tam ubalí o něco většího jointa. Řada uživatelů ale poslední dobou razí nové heslo, které zní: „Méně je více.“

Microdosing“ čili braní konopí po velice malých dávkách, což umožňuje dosažení veškerých výhod se současným omezením vedlejších účinků, se prosazuje stále víc, a to jak u nadšených milovníků této byliny, tak u profesionálů z mnoha oborů.

Americká veřejnost v loňském roce vyjádřila konopí takřka všeobecnou podporu. V osmi z devíti referend řekli voliči nadšené „ano“ legalizaci jeho léčebného i rekreačního užívání. Pouze v Arizoně odmítli občané rekreační užívání. V Kalifornii, Massachusetts, Maine a Nevadě bylo konopí legalizováno pro všechny občany starší 21 let. V Arkansasu, Montaně, Severní Dakotě a na Floridě voliči odsouhlasili léčebné využití.

Tak jako kvůli prevenci nemocí bereme vitamín C a zinek, stejně budeme užívat i konopí, abychom byli zdraví a bezpečně zvládali stres a úzkost.

Rekreační užívání už bylo předtím legalizováno na Aljašce, v Coloradu, Washingtonu, Oregonu a v hlavním městě Washingtonu D. C. Ve Spojených státech se také za poslední tři roky zdvojnásobila míra konzumace konopí, jak vyplývá z průzkumu veřejného mínění provedeného společností Gallup – jeden z osmi Američanů uvedl, že kouří konopí.

Na pozadí těchto převratných změn se vynořuje nová metoda konzumace, která se prosazuje stále více: microdosing neboli mikrodávkování.

 

O co jde?

Jak už vám určitě došlo, mikrodávkování je v podstatě braní přesně odměřených a minimálních dávek THC, psychoaktivní složky v rostlině konopí. Je dobré nejprve začít dávkami o hmotnosti asi 5–10 miligramů.

Zlaté pravidlo pro začátečníky zní, aby nepozřeli víc než 10 miligramů naráz a na další dávku počkali alespoň dvě hodiny.

Myšlenka užívání drog po malých dávkách není nic nového. V roce 2015 vypluly na povrch historky o profesionálech, kteří pro zvýšení kreativity a produktivity užívali drobné dávky LSD.

Tento trend je nyní na vzestupu i mezi uživateli konopí, protože jak roste jeho konzumace, čím dál více lidí se snaží dosáhnout pozitivních účinků a vyhnout se těm nežádoucím. Další a další výrobci konopných produktů i lékaři na tuto praktiku pějí chválu.

 

Jak na mikrodávkování?

Asi nejsnadnější metodu představují konopné pochutiny. Ty se už od dob brownies a cookies s konopím, u kterých představovala nevýhodu nepředvídatelná potence produktu, posunuly o notný krok vpřed.

Časopis High Times počátkem roku 2016 představil některé novinky a nové trendy – od čaje po barbecue omáčku, sušené maso a žvýkačku s přídavkem konopí. Na festivalu Cannabis Cup, pořádaném právě High Times, se mezi vítězné produkty zařadila omáčka na pizzu, olivový olej a zelený čaj s konopím.
Společnost Kiva Confections zase plánuje uvést na trh konopné bonbóny. Její zbrusu nový produkt s názvem Petra má být směsí kalifornského konopí, zeleného čaje matcha a „bohatých, osvěžujících chutí“.

„Petra ztělesňuje koncept zodpovědného a zdravého užívání konopí,“ uvedla manažerka marketingové komunikace společnosti Kiva Confections Christie Strongová pro web Mashable.

„Jsme toho názoru, že za pár let bude mikrodávkování nejpopulárnější metodou konzumace konopí. Tak jako kvůli prevenci nemocí bereme vitamín C a zinek, stejně budeme užívat i konopí, abychom byli zdraví a bezpečně zvládali stres a úzkost.“

Konopí má bimodální působení – při nízké dávce má určitý účinek, kdežto při vysoké dávce má účinek opačný.

Další kalifornská společnost To Whom It May Cannabis Chocolate už vytvořila čokoládu s dávkami THC v rozmezí 2,5–45 miligramů, která má pomoci lidem „zachovat duševní i tělesnou pohodu“.

„Bylo pro nás velice důležité vyrobit čokoládu, která by vyhovovala i tomu, kdo nemá s konopím žádnou zkušenost, tedy čokoládu, která dokáže navodit příjemný zážitek i bez toho, aby ji uživatel musel z opatrnosti uždibovat po malých kouscích,“ vysvětluje Tomer Grassiany z této firmy.

Společnost Défoncé Chocolatier se zase chce zaměřit na exkluzivnost. Výkonný ředitel Eric Eslao si představuje, že jejich produkt se bude prodávat v obchodech se špičkovým zbožím, ne pouze ve zdravotních prodejnách.

„Když jsme zkoumali možnosti značky a různých způsobů balení, jedním z požadavků bylo, aby se koncový produkt dobře vyjímal v obchodech s potravinami vysoké kvality, například v řetězci Whole Foods,“ dodává. „Přesto je ale reálnější, že na pultech velkých řetězců konopí (v jakékoli formě) ještě nějakou dobu neuvidíme.“

 

Kdo se tomu věnuje?

Konzumace konopí už dávno neodpovídá stereotypním představám o ztroskotancích vysedávajících v zakouřeném suterénu – v současnosti konopí konzumují všichni od ajťáků ze Silicon Valley po kreativce z jihu Kalifornie. Christie Strongová z Kiva Confections říká, že kávové boby s obsahem THC, které společnost prodává, představují „nástroj produktivity“ pro „kreativní profesionály, kteří potřebují najít inspiraci a současně být schopni dodržovat termíny.“

„Všem, jejichž profese se pohybuje mezi hrou a prací, stačí jedno či dvě sousta a je to,“ doplňuje.

Mikrodávkování lze vzhledem k jeho uvolňujícímu, protizánětlivému působení praktikovat každodenně a beze strachu z přílišných psychoaktivních účinků.

Eric Eslao, ředitel Défoncé Chocolatier a bývalý zaměstnanec Applu, chce, aby jeho produkt byl určen pro gurmány, kteří jsou na hony vzdáleni představám o garážových huličích.

„Co se týče designu a výrobních procedur, ovlivnily mě některé věci typické pro společnost Apple, například důraz na detail, důkladné zkoumání možností designu a soustředění se spíše na prožitek než na produkt,“ svěřuje se. „Každý detail, od dojmu z obalu přes pocit ze zlomení tabulky čokolády až po účinky THC, byl důkladně prozkoumán, upraven a vyroben s myšlenkou na spotřebitele.“

 

Jaké má mikrodávkování výhody?

Kromě toho, že mikrodávkování pomáhá navodit běžné účinky konopí při mnohem slabších nežádoucích účincích, vyzdvihují jeho zastánci i prospěšnost pro zdraví. Christie Strongová tvrdí, že „mikrodávkování lze vzhledem k jeho uvolňujícímu, protizánětlivému působení praktikovat každodenně a beze strachu z přílišných psychoaktivních účinků, které by člověka odváděly od práce či jiné tvůrčí činnosti.“

„Konopí se tak v podstatě stává bylinným doplňkem stravy,“ dodává. „Americká psychologická asociace (APA) spojuje chronický stres s šesti hlavními příčinami úmrtí: infarktem, rakovinou, nehodami, poruchami dýchaní, cirhózou jater a sebevraždou. Naštěstí ale existuje i tento bezpečný, přírodní lék, jenž je zcela netoxický a nikdy přímo nezpůsobil úmrtí člověka.“ 

V roce 2016 bylo v Kalifornii, Massachusetts, Maine a Nevadě konopí legalizováno pro všechny občany starší 21 let. V Arkansasu, Montaně, Severní Dakotě a na Floridě voliči odsouhlasili léčebné využití.

Doktor Allen Frankel z kliniky Green Bridge Medical v kalifornské Santa Monice propaguje podávání nepatrných dávek léčebného konopí už řadu let. Na výhody podávání konopí po malých dávkách přišel podle svých slov v podstatě náhodou.

„Když jsme konopí začali v roce 2009 pěstovat a extrahovat z něj účinné látky, výsledky byly strašné,“ vzpomíná. „Díky své neschopnosti jsme ale zjistili, že nízké dávky působí velice dobře.“ Od té doby předepisuje přesně odměřené dávky konopí o různé potenci na všechny možné nemoci a potíže, od úzkosti přes rakovinu až po chronické bolesti. „Méně je obvykle více,“ říká.

Konopí má bimodální působení, dodává, což znamená, že při nízké dávce má určitý účinek, kdežto při vysoké dávce má účinek opačný. Mohly by se ale v něm přítomné kanabinoidy jednou stát něčím, jako je dnes vitamín C, jak naznačuje Christie Strongová? „Rozhodně,“ myslí si Frankel. „Je to prostě jen rostlina – na to se někdy zapomíná. Nijak se neliší třeba od brambor nebo jablek. Konopí je tu s námi už po tisíce let.“

 

Na co ještě pamatovat?

Všichni, kdo provozují mikrodávkování, nabádají nováčky na tomto poli, aby byli opatrní – každé tělo vyžaduje jiné dávkování. Zlaté pravidlo pro začátečníky zní, aby nepozřeli víc než 10 miligramů naráz a na další dávku počkali alespoň dvě hodiny.

Magazín High Times také doporučuje vyvarovat se přitom alkoholu, mít produkty řádně označené a popsané, nedovolit k nim přístup dětem a nekonzumovat je na lačný žaludek.

Takže jakkoli máte nutkání se do nového týdne vrhnout po hlavě, zkuste raději začít s málem. Méně je přece více…

Zdroj: mashable.com

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!