Aktuální článek
Nový dokument o LSD je sám o sobě úžasný trip

Nový dokument o LSD je sám o sobě úžasný trip

  • Prostřednictvím chytlavého vyprávění, ke kterému přispívají i hrané rekonstrukce zobrazovaných událostí a rozhovory s aktéry, zobrazuje dokument Orange Sunshine fascinující a reálný příběh party hippies a surfařů, který se odehrál během šedesátých a sedmdesátých let. Tito lidé nalezli duchovní osvícení v užívání ohromného množství LSD.

Po několika tripech na LSD dojde tato skupina k přesvědčení, že jejich životním posláním je zpřístupnit psychedelické drogy co největšímu množství lidí. Doufají, že se jim tím podaří zajistit světový mír. Začnou si říkat Bratrstvo věčné lásky a postupně se z nich stanou největší dodavatelé psychedelik na světě.

Trhák o pašerácích

Dokument je tak dobře napsaný, že by bylo téměř hříchem odhalit další podrobnosti o jeho obsahu. Jak se dá očekávat, činnost skupiny neunikla federálním úřadům. Můžete hádat, co následovalo.

„Je tam tolik neuvěřitelných příběhů, tenhle film je naprostý trhák,“ svěřil se jeho režisér William Kirkley. „Velká část je založena na přátelství a na vztazích uvnitř Bratrstva celkově. Podle mě právě díky tomu byli mezi pašeráky drog unikátní.“

Nešířili jsme jenom konopí, ale taky LSD. To dokáže člověku změnit život.

Přestože příběh Bratrstva věčné lásky je už dlouho znám různým tvůrcům, kteří měli zájem na jeho zvěčnění, představuje dokument Orange Sunshine první případ, kdy se dostal do filmové podoby.

Je to také poprvé, co dva ze zakládajících členů Bratrstva, Michael Randall a Carol Griggsová, na kameru promluvili o všem, co se kolem nich událo. „Svoji minulost si pečlivě chránili. Sedm let jsem mluvil se všemi lidmi z jejich okolí a snažil se s nimi seznámit.“ Režisér Kirkley dodává, že jim nakonec došlo, že mu nejde o senzaci, proto se rozhodli vyjít mu vstříc.

Změnit život

Jednou z drog, kterou Bratrstvo věčné lásky ve velkém množství šířilo, bylo konopí. Co si tedy zbylí členové Bratrstva myslí o vlně reformy konopné politiky, která v současnosti hýbe světem? V rozhovoru pro web Marijuana.com se Michael a Carol svěřili se svým názorem na konec prohibice a na to, co bude následovat. „Rozhodně mám radost, že v Kalifornii legalizovali konopí,“ neskrývá Randall nadšení.

Kalifornským pěstitelům dělají vrásky daně a kupa regulací, které s sebou nese legalizace jejich podnikání.

Michael Randall i Carol Griggsová jsou oba skromní lidé, jsou si ale současně vědomi, že jejich aktivity, spočívající v distribuci velkého množství konopí a LSD během uplynulých desetiletí, pomohly uvrhnout společnost do stavu války proti drogám, která se snad dnes již chýlí ke konci.

Pokud by však v době působení Bratrstva nebyly tyto drogy dostupné v takovém množství, znamenalo by to, že by méně lidí okusilo jejich pozitivní účinky, které mnohým změnily život. „Nešířili jsme jenom konopí, ale taky LSD. To dokáže člověku změnit život – a právě v tom jsme jim pomáhali.“

Oba věří, že LSD by také mělo být legální, ale jen za určitých podmínek. Také by se mělo užívat ve vhodném prostředí. „Vytvořili jsme příručku, ve které lidem vysvětlujeme, jak to zařídit, aby jim psychedelická zkušenost byla opravdu prospěšná – například by měli užívat LSD v přírodě a snažit se být potichu. Nemělo by se brát na party, kde je alkohol a spousta dalších drog.“

Pěstitelé proti legalizaci?

Carol Griggsová byla nadšená z výsledku referenda o legalizaci konopí, které se ve Spojených státech konalo v den prezidentských voleb. Překvapením pro ni ale byla jistá skupina, která ohledně výsledků referenda projevovala o poznání menší nadšení.

LSD by se nemělo brát na party, kde je alkohol a spousta dalších drog.

„Proti legalizaci byli všichni pěstitelé, to mě úplně ohromilo.“ Dodává, že pěstitelům dělají vrásky daně a kupa regulací, které s sebou nese legalizace jejich podnikání. „Chápu je, ale musíte se na to podívat z širší perspektivy.“

A k tomu vám může pomoci třeba právě Orange Sunshine. Jeho spletitý příběh se dotýká témat lásky, neuvěřitelné ztráty, radosti, duchovního prozření, tragédie a konečně triumfu.

Orange Sunshine je dostupný na iTunes. Pokud si na tenhle trip troufnete, nebudete litovat – prožijete dvě nejlépe strávené hodiny za celý měsíc.

Zdroj: marijuana.com

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!