Aktuální článek
Přátelé konopí: Richard Müller

Přátelé konopí: Richard Müller

  • Richard Müller (*6. září 1961, Slovensko; zpěvák a hudebník), matador slovenské a české hudební scény pochází z herecké rodiny (jeho otec hrál mj. hajného Horynu v seriálu Přátelé zeleného údolí). Už od útlého mládí však bylo jasné, že Rišovým oborem se stane muzika – prvních pět „desek“, které se bohužel nedochovaly, natočil v dětském pokoji na oldschoolový kotoučový magnetofon Sony TC-378.

Do skutečného světa tehdy ještě socialistického šoubyznysu pronikl v polovině osmdesátých let se svou kapelou Banket, s níž natočil například dnes již klasický hit „Po schodoch“.

Postupně se Müller začínal věnovat i dalším projektům a po rozpadu Banketu se pustil naplno do sólové dráhy. S nově nabytou svobodou během divokých devadesátých let se do zpěvákova života nepříliš překvapivě dostavilo i experimentování s drogami, které vyvrcholilo známým skandálem na zlínském koncertě s kapelou IMT Smile v březnu roku 2000, při němž se zcela vyjetý Müller vysvlékl donaha a následně se dožadoval pervitinu od přítomného obecenstva.

„Kdo říká, že drogy jsou a priori špatné, nikdy je nezkusil…“

V reakci na událost Richard na vlastní žádost poskytl rozhovor slovenské televizi Markíza, ve kterém šokoval přiznáním nejen dlouholetého užívání konopí, ale také experimentování s tvrdými drogami jako kokain, pervitin a heroin. „Pokud někdo říká, že drogy jsou a priori špatná věc, tak je podle mě nikdy nevyzkoušel,“ uvedl tehdy trefně zpěvák a dodal, že marihuana pro něho představuje zdroj tvůrčí inspirace, pohody a veselí.

Na Slovensku inkriminovaný rozhovor vyvolal skutečný poprask a zpěvák následně musel čelit obvinění ze šíření toxikomanie, do problémů se kvůli němu dostala i samotná Markíza, stíhání však bylo nakonec zastaveno.

Výsledkem skandálu bylo na jedné straně zvýšení Müllerovy popularity a rapidní nárůst prodeje jeho desek („Do té doby jsem prodával 5 000 cédéček, alba z tohoto období se prodalo 70 000, dalšího 60 000,“ komentuje zpěvák), na druhé straně se však Richardovi rozpadlo manželství a rozvinula se u něj maniodepresivní porucha a další zdravotní problémy, vedoucí až k myšlenkám na sebevraždu: „Máte-li náběh na jakoukoli psychickou poruchu, marihuana vám její nástup urychlí a zintenzivní,“ vzpomíná Müller.

Jeho problémy vedly až k předčasnému – naštěstí jen dočasnému – ukončení kariéry v roce 2006. Po krátkém vztahu s Ivou Bittovou našel zpěvák partnerku v úspěšné manažerce Vandě Wolfové, s jejíž pomocí (a také díky lásce ke svým dětem) dokázal Müller s drogami skoncovat: „Můj odchod od drog trval relativně dlouho, ale nakonec se zdařil. S alkoholem a drogami už nechci mít nic společného. Občas si zapálím cigaretu, ale jinak nic,“ říká s odstupem času.

Jeho kariéra tak úspěšně pokračuje dodnes a z jeho divokého období nám zůstaly jen perličky jako album LSD se stejnojmennou úvodní písní nebo úlet v podobě songu „Nahý“, který natočil s formací B3 a jde o úplně jinou kávu, než je jeho pozdější hitovka „Nahý II“…

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!