Aktuální článek
Jak snadno začít pěstovat outdoor

Jak snadno začít pěstovat outdoor

  • Sezóna venkovního pěstování už je jednou nohou ve dveřích. Přesně v tuto dobu začíná mnoho lidí přemýšlet o tom, že by si začali pěstovat konopí sami. A právě těmto čtenářům je určen následující článek. Pěstování konopí totiž není vůbec složité, a navíc už k němu nepotřebujeme ani moc prostoru. Pojďme si tedy říci, jak nejsnáze začít.

Místo

Ze všeho nejdříve potřebujeme vhodné místo pro pěstování. Výhodu mají v tomto případě majitelé zahrady. Zde stačí najít vhodný kout, kam hodně svítí slunce a málo vidí sousedé. Pokud máme na zahradě navíc větší skleník, můžeme rostliny celkem dobře chránit před zraky všudypřítomných zvědavců.

Pro konopí se lépe hodí skleníky větší, ale i v běžném skleníku o výšce do tří metrů se dá vypěstovat kvalitní úroda. Jelikož se dá konopí pěstovat v květináči i na záhonu, máme se zahradou celkem širokou škálu možností. Pokud se rozhodneme pěstovat rostliny v květináčích, musíme je častěji zavlažovat. Můžeme je ale zase kdykoli přemístit či ukrýt.

Pěstování konopí je vysoce návyková činnost.

Při pěstování v zemi můžeme zase vypěstovat opravdu velké rostliny, pokud jim dáme dostatek prostoru. Kořeny konopí se dokážou rozrůstat hluboko i široko. Průměr kořenového systému odpovídá průměru nadzemní části porostu. Čím více prostoru mají kořeny pro růst do šířky, tím mohutnější rostlinu můžeme pěstovat.

Vertikálně porostou rostliny tak hluboko, jak dobře půdu připravíme a bude to také znát na velikosti rostliny. Na jedné rostlině pěstované v zemi pak můžeme vypěstovat úrodu i na celý rok. Kdo zahradu nemá, nemusí zoufat. Díky široké nabídce odrůd je možné pěstovat i s daleko menšími prostorovými možnostmi. Důležité je ale světlo. Pokud máme terasu, balkón nebo okno na sever, moc parády nenaděláme. Pro pěstování se ale hodí terasy, balkóny nebo okenní parapety směřující jižním směrem. Ano, čtete dobře, dá se pěstovat i na okenním parapetu. Sice nemůžete očekávat tak bohatou úrodu jako při pěstování třímetrové rostliny, ale věřte, že i z malé úrody se člověk zaraduje.


S konopím se to má totiž tak, že o závislosti na jeho užívání se neustále vedou diskuze, ale závislost na jeho pěstování vzniká téměř okamžitě! Měli byste si proto dobře rozmyslet, jestli s pěstováním začnete, protože je vysoce návykové.

Co pěstovat

Když máme jasno v našich prostorových možnostech, můžeme si začít vybírat vhodný model pro pěstování. Nyní si řekneme něco málo o současných možnostech. Nejspolehlivější způsob, jak zjistit, co nám vyroste, je koupit semínka od nějakého spolehlivého prodejce.

Na obalu semínek by mělo být napsáno, o jakou odrůdu se jedná, kdy dozrává venku, jak vysoké rostliny zhruba vyrostou a jaký je podíl dvou základních účinných látek, tedy THC a CBD. Odrůd je dnes k dispozici nepřeberné množství. V posledních letech jsou velmi populární odrůdy automatické, respektive samonakvétací.

Pro okenní parapet se téměř výhradně hodí automatické odrůdy.

Běžně začínají rostliny konopí kvést ve chvíli, kdy zaznamenají zkrácení dne. Většina odrůd proto začíná kvést až na přelomu července a srpna. Samonakvétací odrůdy zkrácení dne nepotřebují a začínají tvořit květy samy (automaticky), po zhruba třech týdnech od vyklíčení. Od vyklíčení po sklizeň uplynou s „automaty“ tři až čtyři měsíce.

Za tu dobu vyrostou rostliny menší nežli u klasických odrůd. U samonakvétacích odrůd je tedy úroda menší než u klasických, ale zase dozrají rychleji a můžeme sklízet i víckrát během sezóny, když sejeme semínka postupně.

Čím hlouběji půdu obděláme, tím lépe se rostlinám daří.

Semena se dělí na dvě základní skupiny. První z nich jsou semena nefeminizovaná: z takových semen vyrostou rostliny, mezi kterými se objeví samčí jedinci. Díky jejich pylu se v samičích květech objeví semínka, ale rostliny budou mít méně účinných látek. Samčí rostliny jsou velmi málo potentní a pěstitelé konopí je pěstují výhradně pro opylení samičích rostlin a pěstování semen.

Feminizovaná semena: většina lidí nechce pěstovat samce a v samičích (nejvíce potentních) květech nechce mít semínka. Proto si převážná část pěstitelů kupuje feminizovaná semena, ze kterých vyrostou pouze samičí rostliny.

V podmínkách střední Evropy je dobré vybírat odrůdy, které dozrávají nejpozději do poloviny října, v krajním případě do jeho konce. Jen tak máme jistotu, že nám rostliny dozrají, dokud jim počasí přeje. Čím dříve dozrávají, tím nižší je riziko, že nám úrodu napadne plíseň a zbudou nám jen oči pro pláč.

Termín dozrávání dané odrůdy zjistíme na obalu semínek. Pokud máme semínka od nějakého kamaráda, musíme věřit, že nám dal odrůdu, která v našich podmínkách stihne dozrát. Není ale nic jednoduššího, než se dárce zeptat, kdy mu rostliny dozrály.

Pro pěstování venku i na okně jsou vhodné odrůdy k tomu určené. Při výběru je dobré se vyhnout odrůdám určeným výhradně pro pěstování pod umělým osvětlením – jsou zvyklé na výrazně teplejší klima a intenzivnější světlo.

Nicméně pokud žijete v jižní Evropě nebo podobných oblastech, můžete zkusit i indoorovou odrůdu pěstovat venku. Pro pěstování pod širým nebem máme zpravidla méně omezení, takže si můžeme dovolit pěstovat i velké rostliny. Ve skleníku už můžeme být omezeni výškou.

Více informací o boji se škůdci a chorobami naleznete v seriálu „Zahrada v nesnázích“ v magazínu Legalizace č. 31–38.

To samé platí pro pěstování na balkónu, a ještě více pro pěstování na okenním parapetu. Pro okenní parapet se téměř výhradně hodí automatické odrůdy. Pro nízké prostory volíme vždy odrůdy nižšího vzrůstu, to dá rozum.

Mimo pěstování ze semínek můžeme pěstovat i z klonů, tedy malých rostlinek získaných řízkováním z mateční rostliny. Klony obvykle seženeme od někoho, kdo se jejich pěstováním zabývá. Výhoda pěstování z klonů je především v tom, že dostáváme rostlinu už ve fázi, kdy je větší a odolnější.

Jelikož klony většinou pěstují lidé pod umělým osvětlením, může být problém získat odrůdu vhodnou pro outdoor. Takový problém nemají například v Rakousku, kde je možné koupit klony konopí zcela legálně ve specializovaných obchodech. Zde je výběr bohatý i u venkovních odrůd.

Jak pěstovat

Konopí potřebuje především hodně světla a správné zavlažování. Pokud už máte zkušenosti s pěstováním nějaké zeleniny, třeba paprik nebo rajčat, máte o něco snazší výchozí pozici.

Konopí potřebuje zhruba stejné živiny a stejnou půdu jako tato zelenina. Jen zaštipování se raději vyhněte, řídí se zcela jinými pravidly než u rajčat. Obecně lze říci, že konopí potřebuje lehkou, středně nasákavou zeminu. V počátečních fázích je důležitý především dusík, jakmile přijde čas kvetení, potřebujeme větší množství fosforu a draslíku.

Všechny tři složky by ale měly být přítomné po celou dobu pěstování. Konopí potřebuje i dostatek vápníku, hořčíku a dalších stopových prvků. Tyto informace využijí především pěstitelé, kteří si hodlají namíchat vlastní zeminu a pěstují na záhonu.

Tak co myslíte, zvládnete si také vypěstovat konopí sami? 

Pro pěstování v květináčích bych pro usnadnění doporučil nákup pěstebního substrátu určeného právě pro konopí. Tyto substráty nejsou zvlášť drahé a ušetří člověku spoustu starostí. Navíc máme vysokou naději na chutnou a bohatou úrodu. K většině substrátů je možné koupit i speciální hnojiva. Chceme-li to mít skutečně jednoduché, investujeme do nich bez zaváhání. Zvládneme to ale i s běžně dostupnými hnojivy na zeleninu. V každém případě doporučuji volit organická hnojiva. Pro pěstování pod sluncem jsou výbornou volbou.

I když konopí roste v podstatě samo, je třeba mu věnovat pozornost a kontrolovat, zda mu něco nechybí nebo na něm někdo neškodí. Škůdci totiž napadají konopí docela rádi. Venku je proto nutné ho chránit před slimáky, housenkami a škodlivým hmyzem. Ve skleníku, na okně, ale i venku hrozí napadení sviluškami, třásněnkami nebo smutnicemi.

Všechny tyto tři brebery dovedou nadělat pořádnou spoušť, proto je třeba proti nim zasáhnout včas. Ošetření je důležité provádět preventivně s pomocí biopreparátů. Všech tří zmíněných hmyzích škůdců se totiž zahradníci zbavují velmi obtížně a bez chemie se to většinou neobejde. (Více informací o boji se škůdci a chorobami naleznete v seriálu „Zahrada v nesnázích“ v magazínu Legalizace č. 31–38.)

Zavlažování

Správné zavlažování hraje při pěstování konopí významnou roli. Rostliny bychom měli zalévat vydatně a zálivku opakovat vždy až po tom, co je všechna voda spotřebována. Nemusíme čekat, až se substrát scvrkne a rostliny začnou vadnout.

Dobrým způsobem je potěžkávání květináče. Potěžkejte ho po tom, co provedete zálivku. Potěžkávejte ho každý den. Když bude výrazně lehčí, zalijte znovu. Při pěstování v květináčích je vhodné závlahu provádět do misky pod květináče, nikoliv zalévat shora. Výrazně se tím sníží riziko přelití a výskytu smutnic.

Obecně lze říci, že konopí potřebuje lehkou, středně nasákavou zeminu.

Miska musí být přiměřeně velká. Při pěstování na záhonu platí, že čím hlouběji půdu obděláme, tím lépe se rostlinám daří. Do spodních vrstev je dobré umístit rašelinu nebo nějaký podobný vodu zadržující materiál. I při delším období sucha má konopí odkud čerpat vláhu. Do hloubky obdělaná půda také rovnoměrně rozvede každou zálivku.

Pokud máme možnost pro rostlinu vyhloubit jámu o velikosti 1 x 1 x 1 metr a naplnit ji vhodnou směsí pro pěstování, výrazně zvýšíme svoji šanci na bohatou sklizeň.

Pokud nechceme nebo nemáme čas zalévat ručně, máme k dispozici celou řadu automaticky zavlažovaných truhlíků. Na okno můžeme použít třeba samozavlažovací květináče pro muškáty. Pro pěstování na terase, ve skleníku nebo pod sluncem jsou vhodné automaticky zavlažované květináče AutoPot – bezvadně nahrazují ruční zalévání, nepotřebují elektřinu a zavlažují každou rostlinu přesně tak, jak ona sama potřebuje. Pokud k těmto květináčům napojíme dostatečně velkou nádrž, vydrží rostliny bez naší přítomnosti i celé týdny.

Tak co myslíte, zvládnete si také vypěstovat konopí sami? Pokud vás zajímají podrobnosti, můžete si objednat jednu z knih o pěstování konopí v
e-shopu Legalmarket.cz. Přeji vám hodně zdravých rostlin a v příští Legalizaci se těším na počtenou.

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!