Aktuální článek
Je to venku! Kanada bude 1. července 2018 legalizovat konopí

Je to venku! Kanada bude 1. července 2018 legalizovat konopí

  • Kanadská televize CBC News v neděli přišla se zprávou, že vládnoucí strana liberálů v čele s premiérem Justinem Trudeauem počátkem dubna předloží návrh zákona, jehož přijetí bude pro plnoleté Kanaďany znamenat ukončení prohibice konopí s platností od 1. července 2018.

„Zjistili jsme, že informace ohledně nové legislativy budou zveřejněny v týdnu od pondělí 10. dubna. Systém legalizace bude vytvořen na základě doporučení vládou zřízené komise, které předsedá bývalá ministryně spravedlnosti Anne McLellanová,“ uvedla CBC News

Rozdělení povinností i peněz

Televize také informovala, že Bill Blair, někdejší náčelník policie v Torontu, který nyní stojí v čele parlamentní skupiny pro implementaci legalizace, během víkendového zasedání poučil výbor Liberální strany ohledně plánu připravované legislativy. Mezi doporučená opatření patří rozdělení pravomocí mezi federální, provinční a obecní úřady.

Kanaďané si budou moci pěstovat maximálně čtyři rostliny na jednu domácnost.

Všechny tři složky budou mít podíl na vzniklé konopné ekonomice a na očekávaných příjmech z daní, které přinese. Podle osob, které byly o plánu poučeny, má udělování licencí pěstitelům řídit federální vláda. Producentům léčebného konopí v současnosti vydává licence kanadské ministerstvo zdravotnictví, přičemž tato léčiva jsou pacientům doručována poštou. Systém distribuce rekreačního konopí, ať už prostřednictvím pošty, kurýrní služby či řetězce maloobchodních prodejen, bude místo toho zřízen provinciemi. Ty také snad budou mít na starosti provinční daně z konopí. Federální úřady stanoví minimální věkovou hranici pro nákup a držení konopí na osmnáct let, jednotlivé provincie si však budou moci případně nastavit vyšší věkový limit.

Zatím není známo, co bude se současnými prodejnami konopí, které působí bez licence – zda dostanou v rámci budoucího systému výjimku či si budou moci zažádat o federální a provinční licence. Tolerance takových prodejen se v Kanadě liší v závislosti na lokalitě. Ve městech jako jsou Vancouver či Victoria legálně působí prodejny, které mají od města licence, oproti tomu v Halifaxu, Torontu či Montrealu operují v šedé zóně a proběhlo na ně již několik policejních razií.

Limit pro domácí pěstitele: Čtyři rostliny na jednu domácnost

Zpráva CBC News končí sdělením, že Kanaďané budou moci pěstovat maximálně čtyři rostliny na jednu domácnost. To je poměrně překvapivá informace, protože policejní složky mohutně lobbovaly proti povolení jakékoli formy domácího pěstování konopí, údajně ze zdravotních a bezpečnostních důvodů, například kvůli nebezpečí vzniku požáru. Zastánci naopak argumentovali občanskými právy a svobodami a ekologickými důvody.

Podle navrženého plánu by legalizace na federální úrovni měla začít platit od 1. července 2018, ale nejspíše bude poté ještě nějakou dobu trvat, než vznikne legální maloobchodní trh. Před vydáváním licencí a povolení k provozu totiž bude každá provincie muset vytvořit vlastní regulační rámec.

Federální úřady stanoví minimální věkovou hranici pro nákup a držení konopí na osmnáct let, jednotlivé provincie si však budou moci případně nastavit vyšší věkový limit. 

Po představení návrhu bude muset projít parlamentním procesem, než se z něj stane zákon. Zástupci vlády předpokládají, že k tomu dojde 1. července 2018, což shodou okolností vychází na Den Kanady – výročí vzniku Kanadské konfederace.

Vítězství ve volbách díky legalizačnímu slibu

Liberální strana se k legalizaci konopí začala oficiálně klonit v roce 2012, a to poté, co ji na celostátním sněmu strany v Ottavě podpořilo více než 70 procent delegátů. S návrhem přišli nejmladší členové strany – Mladí liberálové Kanady a Britské Kolumbie. Nynější premiér Justin Trudeau během kampaně před volbami do Poslanecké sněmovny vyjádřil myšlence legalizace podporu a slíbil, že v případě vítězství ukončí prohibici. Za dosavadní nečinnost byl proto ostře kritizován ze strany kanadských aktivistů, kteří tvrdí, že Trudeau postupuje příliš pomalu a že například k dekriminalizaci měl přistoupit ihned po nástupu do úřadu.

Pravdou ovšem zůstává, že bude-li nová legislativa schválena, Kanada stane první zemí G7, kde bude na celostátní úrovni legalizováno a regulováno pěstování, užívání a obchodování s konopím.

Zdroj: www.leafly.com

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!