Aktuální článek
Přátelé konopí: Philip Douglas „Phil“ Jackson

Přátelé konopí: Philip Douglas „Phil“ Jackson

  • Philip Douglas „Phil“ Jackson (*17. září 1945, USA; basketbalista, trenér, spisovatel, prezident NY Knicks), legendární postava nejprestižnější basketbalové soutěže – zámořské NBA – a nejúspěšnější trenér v profesionálním sportu všech dob.

Phil Jackson se narodil v americké Montaně do rodiny církevních hodnostářů a byl vychován ve striktních a asketických podmínkách. Sport se pro něho na střední škole stal jedním z mála možných úniků z monotónního náboženského stereotypu a po koketování s americkým fotbalem a baseballem se začal naplno věnovat basketu.

Ve kterém pokračoval i během studia filozofie, psychologie a náboženství na univerzitě v Severní Dakotě.

Cítil jsem se jako lev, cítil jsem velkolepost Boha.

Zde si ho vyhlédl tým New York Knicks, v němž strávil převážnou část své hráčské kariéry a získal dva tituly vítěze NBA. Do tohoto období (1967–1978) se datují jeho první zkušenosti s nelegálními drogami, o kterých otevřeně vypráví ve své knize Maverick z roku 1975. V ní popisuje, jak se od příležitostného potažení z dýmky vypracoval v regulérního huliče.

„Kouřil jsem spoustu trávy, byla to pro mě forma úniku od problémů. Mnoho času jsem jen tak proseděl, úplně zhulenej,“ píše Phil. „V té době jsem zkoušel i další populární drogy. Snažil jsem se s jejich pomocí vyrovnat se svými emocemi a nedostatky,“ naráží budoucí trenérský guru mimo jiné na svůj slavný LSD trip, který prožil s nejmenovanou slečnou na pláži Malibu po získání druhého titulu v NBA.

„Byl to jeden z vrcholných zážitků mého života, minimálně stejně dramatický jako vyhrát NBA. Cítil jsem se jako lev, cítil jsem velkolepost Boha,“ popisuje Jackson zážitek, který mu podle jeho slov poskytl nový vhled do skrytých zákoutí sportu a hlubší pochopení jeho týmového pojetí.

Právě díky pověsti podivínského hipíka se Philovi po skončení hráčské kariéry přes veškerou snahu dlouho nedařilo sehnat pořádné angažmá a paběrkoval jako trenér v nižších soutěžích až do roku 1987, kdy se dostal jako asistent trenéra na lavičku týmu Chicago Bulls.

O dva roky později se stal hlavním koučem a jeho kariéra nabrala rychlý spád – s týmem kolem hvězd Michaela Jordana či Scottie Pippena získal během devíti sezón šest titulů šampióna NBA a dalších pět pak přidal v následujících letech s týmem Los Angeles Lakers, kde se mu podařilo ukoučovat dva kohouty na jednom smetišti – superhvězdy Shaquilla O’Neala a Kobe Bryanta.

Během svého famózního trenérského působení proslul tento „mistr zenu“, jak mu přezdívali kvůli jeho náchylnosti k buddhistickým a indiánským tradicím, značně neortodoxními metodami: jednotlivé hráče obdarovával na míru vybranými knihami, před zápasy hráče rituálně očišťoval dýmem šalvěje, šatnu zdobil indiánskými amulety a vždy striktně upřednostňoval týmovou hru před individuálními výkony hvězd.

Své zkušenosti s drogami otec pěti dětí a současný prezident týmu New York Knicks posléze prohlásil za mladické experimentování a rebelii proti striktní výchově, jedním dechem ale dodává: „Ničeho ze své minulosti nelituju. Kdybych si těmito věcmi neprošel, nebyl bych dnes tím, kým jsem.“

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!