Aktuální článek
Dvěma třetinám pacientů s fibromyalgií pomáhá konopí

Dvěma třetinám pacientů s fibromyalgií pomáhá konopí

  • Fibromyalgie je pro nás i dnes velkou neznámou. Odborníci mají za to, že lidé s touto nemocí vnímají bolestivé signály jinak než zdraví jedinci, a proto trpí chronickým pocitem tělesné nepohody.

Fibromyalgie může člověka výrazně omezovat v každodenním životě. Celá polovina pacientů má problém udržet si práci, a to i přes veškerou léčbu, které se jim dostává.

Značná omezení a nepochopení

Fibromyalgii charakterizují bolesti celého těla, což může vést až k celkovému omezení mobility nemocného. Někteří lékaři a psychiatři tvrdí, že jde o chorobu vycházející z psychiky, kterou způsobují deprese, úzkost či životní problémy. Tento pohled má v odborné lékařské komunitě řadu zastánců – a bohužel často brání lidem trpícím fibromyalgií získat adekvátní léčbu.

Lékaři pacientů s fibromyalgií si pochvalují „bezpečnostní profil“ konopí v porovnání s opiáty, u nichž hrozí smrtelné předávkování a vybudování silné fyzické závislosti. 

Svaly v některých bolestivých bodech jsou citlivé na dotek – a právě dotekem v těchto bodech lékaři fibromyalgii zpravidla diagnostikují. Některá místa, zejména body podél krku, páteře a paží, mohou být tak bolestivá, že pacient při doteku doslova křičí bolestí. Nikdo neví jistě, co fibromyalgii způsobuje. Podle všeho se často objevuje u jedinců trpících migrénami, zejména u žen. Korelace mezi těmito fakty je ale přinejlepším mlhavá.

Farmaka nepomáhají

Co však víme, je, že tradiční metody používané proti bolesti se v případě fibromyalgie ukazují jako nedostatečné. Některým pacientům sice pomohou léky na bolest, ta s sebou ale nesou celou řadu nepříjemných rizik – od silné zácpy až po nebezpečí vzniku závislosti na opiátech.

Při užívání opiátů tak tělo pro dosažení požadovaného účinku potřebuje s postupem času stále větší a větší dávky léku. Jelikož je fibromyalgie považovaná za chronické onemocnění (i když byly hlášeny i případy, kdy nemoc spontánně zmizela), znepokojuje tato skutečnost pacienty i lékaře. Lékaři jsou ostatně kritizováni za to, že v příliš velké míře předepisují opioidní léčiva, což může vést k vybudování silné závislosti nebo dokonce až k smrtelnému předávkování.

Kvalita života trpí

Fibromyalgie způsobuje zhoršení kvality života v mnoha oblastech – v práci, volném čase, ve vztazích a v oblasti duševního zdraví. Při studiu nemoci vědci stejně jako zoufalí experimentující pacienti zjistili, že mezi prostředky, které mohou kvalitu života lidí s fibromyalgií zlepšit, patří i konopí. I názor veřejnosti na toto téma se v poslední době výrazně změnil. Ještě před nějakými deseti lety bylo konopí vnímáno jako „obyčejná“ nelegální droga, jejíž užívání člověka pouze přivede k tvrdším drogám. Dnes však většina lidí v civilizovaném světě ví o léčebných účincích konopí a lékaři si zase pochvalují jeho „bezpečnostní profil“ v porovnání s opiáty, kdy nehrozí smrtelné předávkování ani vybudování silné fyzické závislosti.

Při užívání opiátů tělo pro dosažení požadovaného účinku potřebuje s postupem času stále větší a větší dávky léku. 

Při průzkumu provedeném nadací National Pain Foundation v roce 2014 se autoři dotazovali přes 1 300 Američanů s fibromyalgií. Více než 300 z nich uvedlo, že na zmírnění symptomů nemoci užívají konopí. Dvě třetiny z těchto uživatelů zaznamenaly „výraznou úlevu od bolesti“, přičemž pouhých „pět procent uvedlo, že jim konopí od bolesti vůbec nepomohlo“.

Špatné výsledky tradičních léčiv

Tradiční metody léčby fibromyalgie, například lék zvaný Cymbalta, si naopak v průzkumu vedly velice špatně – jen deset procent respondentů uvedlo skutečnou úlevu od bolesti po jeho užití. Uživatelé tohoto léku navíc zmiňovali různé potíže s ním spojené, například nárůst tělesné hmotnosti, otoky v oblasti nohou a rozostřenou mysl (poslední příznak se může při pokusech o vysazení Cymbalty dokonce ještě zintenzivnit). Byly hlášeny i závažnější vedlejší účinky – jako tomu ostatně často je také u řady dalších farmaceutik. V současnosti neustále přibývá států, kde lékaři mohou pacientům s fibromyalgií předepisovat konopí, jinde si ale musí počkat na změnu legislativy (v České republice mohou konopí na fibromyalgií předepisovat lékaři se specializací na léčbu bolesti – pozn. red.).

Zdroj: www.inquisitr.com

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!