Aktuální článek
Přátelé konopí: Dr. Julius Dlaha

Přátelé konopí: Dr. Julius Dlaha

  • (Dr. Julius Hibbert + Homer Simpson, animované postavy ze seriálu The Simpsons). Ze seriálu Simpsonovi už od samého počátku jednoznačně vyplývá, že všichni jeho hrdinové jsou na něčem závislí a nebojí se to přiznat. Springfieldská lékařská kapacita, bývalý striptér „Malcolm Sex“, černošský doktor Dlaha je sice osobně závislý na morfiu, prý proto se tak podivně a nemístně směje, hlavně tomu, co ostatním vůbec nepřipadá vtipné, ale je samozřejmě i pro legalizaci léčebného konopí.

V šestnácté epizodě třinácté série se Homer stane obětí útoku hejna vran, které ho zraní po celém těle a málem mu vyklovou oči. Na silné bolesti mu doktor Dlaha ve své ordinaci předepíše lékařskou marihuanu, „travku na předpis aneb texaské THC“. Homer sice tvrdí, že má s drogami špatné zkušenosti ze střední školy, kdy mu marihuanu nabídl Carl s Lennym s tím, že je to prý perfektní startovní droga. Při kouření na školním hřišti je přistihne policejní velitel Wiggum se služebním psem. Homer si fikaně ukryje jointa do rozkroku a policejní pes Komisař Rex ho do něj kousne.

Chcete čaroděje, nebo lebku?

Pro Homera tedy podle jeho slov šedesátá léta skončila v roce 1978. Ptá se doktora Dlahy, zda není marihuana zakázaná. Doktor Dlaha mu vysvětluje, že jen pro ty, které baví a že v tomto státě je lékařská marihuana legální a pacient má dokonce nárok na dýmku zdarma, a to hned dva modely: „Chcete čaroděje, nebo lebku?

Doma se Homer s léčebným konopím zavře v ložnici, kde na návodu čte: „Šlukujte dle potřeby. Pozor, některé předměty se mohou zdát poživatelnější, než ve skutečnosti jsou.“ Homer tedy nelení, a aby si ulevil od bolesti, šlukuje, jak jen může. Rodinu po nějaké době znervózní oblaka dýmu a psychedelická hudba ze šedesátých let valící se z ložnice jejich domu.

Homer se v následujících dnech pohybuje tanečním krokem v krásném rauši, kdy z kohoutku v koupelně teče duhová voda, auto se na něj usmívá a létá po nebi, z práce telefonuje Marge, že se právě stal písmeny „au“ ve slově „mňau“. Sní o tom, že z Lízina saxofonu by byla skvělá dýmka, a dokonce si od věřícího souseda Flanderse nechá v rauši přečíst celou bibli. Flanders mu za to dá podepsat petici za legalizaci lékařské marihuany, ačkoli na počátku tvrdil Julius Dlaha, že už je legalizovaná. V zaměstnání se díky své neustále dobré náladě a smíchu zalíbí také majiteli jaderné elektrárny Montgomery Burnsovi a je povýšen.

Je zřejmé, že doktor Dlaha vzal na počátku tohoto dílu zákon do svých rukou a Homerovi ordinoval ještě nelegální konopí. 

Domů na půdu si nastěhuje Otta, věčně zfetovaného řidiče školního autobusu, vedou spolu inteligentní zhulenecké rozhovory („kravka je pozpátku travka“), ustavičně se něčemu smějí a Marge to nese velmi nelibě. Nakonec Homer vystupuje na koncertě skupiny Fish za legalizaci léčebného konopí, o níž se má hlasovat. Jenže bohužel jsou všichni tak zhulení, že si nevšimli toho, že hlasování proběhlo už o den dříve a zákon neprošel.

Je zřejmé, že doktor Dlaha vzal na počátku tohoto dílu zákon do svých rukou a Homerovi ordinoval ještě nelegální konopí. Ale nemusíme se bát, ve Springfieldu ho jistě jednoho dne a bez problémů zlegalizují. A možná nejen konopí.

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!