Aktuální článek
Americký Úřad pro kontrolu drog odebral licence dvěma coloradským lékařům

Americký Úřad pro kontrolu drog odebral licence dvěma coloradským lékařům

  • Federální Úřad pro kontrolu drog (DEA) odebral certifikáty na předepisování léčebného konopí dvěma coloradským lékařům poté, co měli již pozastavené státní licence kvůli doporučením týkajícím se právě konopí k léčbě. Disciplinární řízení obou lékařů pokračuje u státní lékařské komise v Coloradu.

Dr. Genry Dunlop a Dr. Janet Deanová jsou dva z pěti lékařů, kterým loni v létě Coloradská lékařská komise pozastavila licence na základě toho, že vydávali nadměrný počet zvláštních doporučení, kterými pacientům umožňovali pěstování velkého množství rostlin.

Rutinní postup

Minulý týden publikovala DEA oznámení v oficiálním žurnálu americké vlády Federal Register, že odebrala registrační certifikát Deanové, který jí umožňoval předepisovat regulované substance. Daný krok nebyl zcela neočekávaný.

Lékaři byli obžalováni za to, že stovkám pacientů vydali oficiální doporučení, na základě kterého mohli pěstovat nebo vlastnit více než standardní počet šesti rostlin.

V oznámení DEA stálo, že odnětí licence je následkem pozastavení státní licence, které znemožňuje doktorce pracovat a předepisovat léky v Coloradu, a že za ním tedy nestojí zjištění nových informací. Koncem minulého měsíce publikovala DEA obdobné oznámení i v případě Dunlopa. O dalších suspendovaných lékařích se ve Federal Register nepíše.

Čtyři z pěti coloradských lékařů s pozastavenou licencí, tedy všichni kromě Deana, podali loni žalobu proti zákazu výkonu povolání. Nejprve dosáhli krátkého odložení trestu, poté však soudce odložení zrušil, načež se dotyční lékaři proti rozsudku odvolali. U státní lékařské komise se jejich případy mezitím stále projednávají. Lee Rasizer, mluvčí státní agentury, pod níž spadá státní lékařská komise, prohlásil, že případy nemůže komentovat.

Lékaři byli obžalováni za to, že stovkám pacientů vydali oficiální doporučení, na základě kterého mohli pěstovat nebo vlastnit více než standardní počet šesti rostlin. Obvinění lékaři prohlašují, že jim licence byly pozastaveny bez právního opodstatnění a že všechna jejich doporučení byla v souladu s platnými zákony.

Zdroj: www.denverpost.com

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!