Aktuální článek
IACM Zpravodaj: Uživatelé konopí mají větší naději, že nezemřou v průběhu hospitalizace

IACM Zpravodaj: Uživatelé konopí mají větší naději, že nezemřou v průběhu hospitalizace

  • Ve spolupráci s Mezinárodní asociací pro kanabinoidní léčbu (IACM) jsou zde pro vás dnes opět připraveny závěry studií ze světa léčby konopím, tentokrát z USA. Odborný časopis Cancer Medicine zveřejnil na konci listopadu studii tří amerických univerzit, která analyzovala celonárodní data týkající se hospitalizace uživatelů konopí a přinesla velmi zajímavé závěry.

Tým výzkumníků z Coloradské státní univerzity, Univerzity Severní Colorado a Alabamské univerzity porovnávali pomocí logistické regrese a dalších metod údaje 3 900 000 pacientů (z nichž bylo zhruba 390 000 uživatelů konopí), kteří byli po celých Spojených státech hospitalizováni v letech 2007 až 2011. Snažili se přitom zjistit, jaké jsou vztahy mezi uživáním konopí a kardiovaskulárními chorobami, srdečním selháním, mrtvicí a umrtím v průběhu hospitalizace.

U uživatelů konopí, kteří byli hospitalizováni v souvislosti s rakovinným onemocněním, byla pravděpodobnost, že v nemocnici zemřou „výrazně nižší“ než u jiných onkologických pacientů.

V abstraktu se dočteme, že „u hospitalizovaných pacientů, kteří byli uživateli konopí, existovala sice ve srovnání s neuživateli o 60 procent vyšší šance, že při pobytu v nemocnici je raní mrtvice, na druhou stranu byla u uživatelů vypozorována výrazně nižší pravděpodobnost, že jim selže srdce. Stejně tak byla menší šance, že onemocní kardiovaskulární chorobou, a především že v průběhu hospitalizace zemřou.“

Podle autorů byla navíc u uživatelů konopí, kteří byli hospitalizováni v souvislosti s rakovinným onemocněním, pravděpodobnost, že v nemocnici zemřou „výrazně nižší“ než u jiných onkologických pacientů. Zajímavé také je, že „ze všech hospitalizovaných pacientů se ve skupině uživatelů konopí nacházelo pětkrát méně lidí s rakovinou – 1,2 procenta oproti 5,5 procentům ve skupině neuživatelů.“

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov


Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!