Aktuální článek
Houby a zákon

Houby a zákon

  • Zatímco psychoaktivní konopí je zakázáno mezinárodními úmluvami, u lysohlávek je situace trochu odlišná: zakázány jsou pouze účinné látky.

Díky tomu byl v některých zemích na houbičky zákon dlouho krátký – v Holandsku, v Británii a v Irsku byl prodej čerstvých lysohlávek ještě před deseti lety legální, ale kombinace senzacechtivých novinářů a populistických politiků posedlých kontrolou se jim stala osudnou.

V ČR byla právní situace okolo hub až do konce roku 2009 nejasná. Jejich držení, prodej či pěstování sice zřejmě mohlo být postihováno dle paragrafů zakazujících držení, prodej, výrobu omamných a psychotropních látek (i jiné nakládání s nimi), ale v praxi se tak nedělo. Policie po houbařích nešla a mnoho uživatelů se domnívalo, že houbičky jsou vlastně legální.

Novela trestního zákona, platná od roku 2010, to změnila – držení více než 40 plodnic halucinogenních hub je nyní trestným činem, obsahují-li více než 50 mg psilocinu či odpovídající množství psilocybinu. Za držení menšího množství hrozí pokuta do 15 tisíc korun. Užití pojmu „plodnice“ jako měrné jednotky je úsměvné – držitelé malinkých lysohlávek kopinatých jsou ve srovnání s držiteli velkých exemplářů lysohlávky kubánské v očividné nevýhodě. Trestní zákon nově přímo zakazuje i pěstování hub. Pěstování více než 40 plodnic či držení substrátu s více než 40 g mycelia (podhoubí) je trestný čin, obsahuje-li více než 50 mg psilocinu/psilocybinu (u menšího množství opět pokuta).

Trestní zákon nově přímo zakazuje i pěstování hub.

Je zřejmé, že oproti pěstitelům konopí jsou na tom houbičkáři dost špatně, protože uvedené množství mycelia překročí nevyhnutelně každý z nich a obsahem psilocybinu si nemohou být nikdy jisti. Množství plodnic jako hranice trestného činu a přestupku také není dobrý nápad – podhoubí nelze poručit, kolik plodnic má vytvořit. Oproti konopí navíc za houbičky hrozí vyšší tresty. Je zřejmé, že o dekriminalizaci nemůže být ani řeč. Nový zákon pouze zpřesnil dosavadní stav a cílem zákonodárců bylo usnadnit práci policii a soudům, nikoliv umožnit pěstování malého množství psychoaktivních hub pro vlastní potřebu. Jediné, co bylo a zůstalo legální, jsou spory hub, obdobně jako semena v případě konopí.

Policie nového zákona bohužel hned první sezónu využila, několik houbařů zatkla i obvinila a pochlubila se médiím (viz Legalizace č. 03). O jejich dalším osudu však už neinformovala, takže nezbývá než doufat, že tito „zločinci bez oběti“ vyvázli „jenom“ s podmínkou. Všichni nešťastníci byli přitom odhaleni náhodou při namátkových silničních kontrolách a zjevně si trestnosti svého konání nebyli vůbec vědomi. Snad se v budoucnu nedočkáme zátahů na houbaře přímo v terénu – byl by to snadný způsob, jak si vylepšit statistiku odhalených trestných činů.

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!