Aktuální článek
Konopí na míru – různé teploty pro různé stavy

Konopí na míru – různé teploty pro různé stavy

  • Většina milovníků konopí se domnívá, že účinky se dají zesilovat pouze střídáním různých odrůd s odlišnými kanabinoidními profily. Neméně důležitou roli však hrají různé teploty spalování rostlinného materiálu.

Představte si teplotu jako klíč k širokému spektru účinků každé odrůdy. Modely bohaté na CBD bychom například měli zahřát až na bod varu tohoto kanabinoidu, tedy 185 °C. Látka zvaná linalool, což je terpen známý svými relaxačními účinky, se uvolňuje při teplotě 190 °C. Teplota má vliv také na intenzitu psychoaktivního efektu konopí – při nízkých teplotách je stav jemnější a slabší, zatímco vysoké teploty přinášejí omamující zážitky.

Sofistikovaná zařízení

Kouření jointu nebo dýmky takto přesnou úpravu teploty bohužel neumožňuje. Jakmile přijde konopí do styku s ohněm, zahájí se proces spalování a vznikne kouř, oxid uhličitý a další škodlivé látky. Teplota při hoření je sice dostatečně vysoká na to, aby se začalo uvolňovat THC a další látky, tento agresivní způsob inhalace je ale velmi neefektivní, protože poškozuje nebo dokonce ničí určité kanabinoidy a terpeny ještě předtím, než se dostanou do těla. Když jsem zjistila, že konopí obsahuje celou řadu látek s různými body varu, začalo mě zajímat, jak se rozdílné teploty projeví na účincích jednotlivých odrůd. Všechny modely ze své sbírky jsem proto seřadila na polici pěkně jeden vedle druhého, nažhavila svůj skvělý high-tech vaporizér Herbalizer a ponořila se do tajů seriózního výzkumu.

Rozmezí teplot 155 až 165 °C se zdá být ideální pro ty, kdo se chtějí uvolnit, ale zároveň zůstat produktivní a soustředění.

Nízké teploty pro čistou hlavu a povzbuzení: 155 až 165 °C
(lehká euforie, soustředěnost, výkonnost, mírné uvolnění)

Někdy je skvělé zkouřit se, jak zákon káže, jsou ale chvíle, kdy stačí jemné polechtání. Pro dny, kdy potřebujete jen trochu povzbudit, nastartovat kreativní myšlení nebo získat motivaci například pro domácí práce a jiná nevyhnutelná malá zla, je vaporizace při nízkých teplotách tou správnou volbou. Dokážete normálně fungovat a budete i produktivní. Jako vhodný výchozí model jsem si vybrala extrakt z odrůdy Headband, což je mix slavných odrůd OG Kush a Sour Diesel. Vaporizér jsem nastavila na 160 °C, aby se začaly uvolňovat tři klíčové ingredience – povznášející terpen pinen, který má relaxační účinky, protizánětlivý karyofylen, další z řady terpenů chutnající mírně po pepři, a samozřejmě psychoaktivní THC. Navzdory vysokému obsahu posledně jmenovaného kanabinoidu jsem po kouření ani v nejmenším nepociťovala klasický útlum a sedativnost. Naopak, byla jsem lehce nabuzená a cítila jsem, že mám tělo i mysl úplně pod kontrolou. Chuť byla jemná a připomínala směs bylin a borovicového jehličí, chyběly ale výrazné tóny převažující při vyšších teplotách.

Ve druhém kole jsem přiložila pod kotel a vyhnala teplotu na 165 °C. Stav byl o něco intenzivnější, stále jsem se ale dokázala bez problémů soustředit na své pracovní úkoly.

Rozmezí teplot 155 až 165 °C se zdá být ideální pro ty, kdo se chtějí uvolnit, ale zároveň zůstat produktivní a soustředění. Hodí se také pro začínající kuřáky nebo osoby se zvýšenou citlivostí na vedlejší účinky THC (únava, paranoia, červené oči, sucho v ústech, otupělost), protože jim dává možnost užít si konopí jemně a po malých dávkách.

Střední teploty pro vyvážený stav: 165 až 190 °C 
(euforie, zvýšená smyslová vnímavost, zlepšení nálady, uvolnění)

Se stoupající teplotou se začne uvolňovat větší množství THC, takže výsledný stav je o poznání intenzivnější. Střední teplota zdůrazňuje euforické a stimulační účinky a takto kouřené konopí povzbuzuje, zlepšuje náladu, vyvolává záchvaty smíchu a má také za následek pořádnou stimulaci apetitu. Je třeba počítat s tím, že ke slovu přijdou i další, tlumivé složky, jejichž inhalace jsme byli při nižších teplotách ušetřeni.

Osobně mi nejvíc vyhovuje 185 °C. Když jsem na svém vaporizéru tuto hodnotu nastavila poprvé, jeden z mých v tu dobu už mírně intoxikovaných přátel si myslel, že displej ukazuje čas a nepřestával se divit, kde se vzalo 1:85 ráno. Ideální teplota je poněkud individuální záležitost.

Upozornění:
Informace obsažené v článku jsou určeny především pacientům, kterým mohou pomoci v boji se symptomy jejich nemocí, a jejich cílem není navádění ke konzumaci drog. – pozn. red.


Vždycky jsem měla ráda spojení umírněné euforie a jemného, táhlého uvolnění a soustředění, které nastává při mých oblíbených 185 stupních. Zapnula jsem Herbalizer a naplnila příslušnou přihrádku trochou koncentrátů z Headbandu. Výpary měly plnější chuť i konzistenci než při 165 °C, chuť byla ovocná s dozvukem vanilky a lékořice. Také účinky se od předchozího pokusu mírně lišily – moje myšlenky chvíli klopýtavě sprintovaly, pak zpomalily na rychlost chůze a občas se úplně zastavily, takže jsem se mohla na každou z nich plně soustředit.

Ať už si chcete odpočinout u dobré knihy, zacvičit, vyrazit do společnosti, dát se do velkého úklidu, nebo hrát videohry, střední teplota vám poskytne všechny pozitivní účinky kanabinoidů a terpenů, aniž by se uvolnilo veškeré THC. Znám mnoho lidí, kteří chtějí z každého jointu získat co možná nejvíce THC, existuje ale celá řada kuřáků preferujících čistší hlavu a tento mírně povznášející stav.

Vysoké teploty pro silnou euforii, uvolnění a odpočinek: 190 až 220 °C
(silná euforie, spánek, meditace, hluboká relaxace)

Chcete-li využít veškeré dostupné THC, nažhavte vaporizér alespoň na 190 °C. Při této teplotě se uvolňují terpeny, například zklidňující linalool, a kanabinoidy jako THCV, které dodávají energii a potlačují chuť k jídlu. Vzhledem k tomu, že se dostáváme blízko k bodu hoření, může se snadno stát, že se vám výpary z vaporizéru v plicích trochu zadrhnou.

Durban Poison je jihoafrická sativa, která je známá vysokým obsahem silně psychoaktivního kanabinoidu THCV – ten tlumí, ano, čtete správně, tlumí chuť k jídlu. Shodou okolností si právě tato odrůda našla cestu i do mé sbírky a já se rozhodla ji podrobit zkoušce ohněm, tedy vystavit teplotě 220 °C.

Zajímalo mě, jak energizující bude mít účinek – a stálo to opravdu za to. Když jsem si dala pár pořádných prásků, usoudila jsem, že raději pozvu i spolubydlícího. Na to, jak málo jsem spotřebovala, jsem se cítila opravdu hodně zkouřená. Vyrazila jsem proto raději ven a cestou z domu prošla kuchyní, kde se na mě ze stolu usmívaly nugátové koblihy – přesně takové, jaké po jointu polykám po tuctech. Ať už za to mohlo THCV, nebo jen placebo efekt, svůdné laskominy nade mnou neměly žádnou moc. Alespoň v danou chvíli ne.

Zážitkem z úplně jiného soudku byla vysokoteplotní vaporizace modelu Skywalker, který je jako dominantní indika znám svými uzemňující účinky. Teplota na 190 °C způsobila, že se mi začaly rozpouštět svaly, oči se klížily a celé vědomí se zahalilo do mlžného oparu, který uklidňoval a vybízel k meditaci. Nejsem si jistá, jestli za to mohl linalool nebo větší množství uvolněného THC, ale v každém případě to byl o poznání těžší model a ve srovnání s odrůdou Durban Poison měl silnější tlumící účinky. To nás přivádí k druhé možnosti, jak svůj kuřácký zážitek můžeme ovlivňovat – a tou je výběr té správné odrůdy.

Rozdíly mezi jednotlivými odrůdami

Uvedená teplotní rozmezí ovšem „nevytvářejí“ účinky konopí, nýbrž je pouze modifikují, takže konečný efekt je vždy do značné míry omezen konkrétní odrůdou.

Porovnejme například Durban Poison a Skywalker – rychlá, aktivní sativa versus těžká, zklidňující a tlumící indika. Durban Poison bude vždy dodávat energii a podporovat mozek v jeho tvořivosti a představivosti. Skywalker na druhé straně uklidňuje a uspává. Teplota tedy funguje prakticky jako ovladač hlasitosti na rádiu – čím vyšší hlasitost, tím více muziky.

Nezapomínejte na to, že se stoupající teplotou se z konopí uvolňují další a další látky. Nic se ale nemá přehánět a nadměrnou horlivostí můžete některé chemické substance poškodit nebo úplně zničit. Každý má jiné chutě i potřeby a tu pravou teplotu je nutno hledat individuálně a experimentálně.

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!