Aktuální článek
Dosluhující guvernér amerického státu Vermont rozdával konopné amnestie

Dosluhující guvernér amerického státu Vermont rozdával konopné amnestie

  • Týden před koncem volebního období udělil vermontský guvernér Peter Shumlin milost celkem 192 odsouzeným a tvrdě zkritizoval válku proti drogám.

Celkem Shumlin během svého působení v čele státu omilostnil 208 osob a stal se tak v tomto ohledu nejvelkorysejším guvernérem v dějinách státu Vermont na severovýchodě USA.

Zdravý rozum

„Držení malého množství konopí pro osobní potřebu by nemělo být prohřeškem, který bude představovat zásadní překážku na cestě k dobré práci a obecně kvalitnímu životu,“ uvedl Shumlin v tiskovém prohlášení bezprostředně po zveřejnění podrobností amnestie. „Postoj zákona ke konopí se sice rychle mění, společenské stigma ale přetrvává. Chtěl jsem pomoci co možná největšímu počtu odsouzených a ukázat, že já sám žádné předsudky nemám. Vermont by se měl připojit k dalším americkým státům, které se vydaly cestou legalizace a regulace užívání konopí, a ukončit nesmyslnou a neúčinnou válku s drogami.“

Nově zvolený guvernér Phil Scott bohužel nepovažuje legalizaci za prioritu.

Podle prohlášení úřadu guvernéra požádalo v průběhu funkčního období o milost přibližně 450 osob odsouzených za držení konopí. Po důkladném individuálním prověření každé žádosti se Peter Shumlin rozhodl vyhovět 192 z nich. Zamítavého stanoviska se dostalo těm provinilcům, kteří se v minulosti dopustili násilného trestného činu a také odsouzeným za řízení pod vlivem alkoholu či omamných látek nebo bezohledné řízení. Držení malého množství konopí, jehož hranice byla stanovena na jednu unci (asi 28,5 gramu), není ve Vermontu díky legislativní úpravě podepsané guvernérem Shumlinem v roce 2013 trestáno odnětím svobody.

Nově zvolený guvernér Phil Scott bohužel nepovažuje legalizaci za prioritu. „Vermont by měl nejprve vyhodnotit dlouhodobé dopady legalizace v jiných amerických státech na bezpečnost a sociální sféru a na základě získaných informací pak zahájit veřejnou diskuzi,“ uvedla jeho mluvčí Rebecca Kelleyová. „V nadcházejícím volebním období se pan guvernér bude věnovat aktuálním ekonomickým problémům, které mají na Vermont a jeho obyvatele bezprostřední vliv.“

Zdroj: thejointblog.com

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!