Aktuální článek
Kanada: Vláda povoluje nemocným samopěstování konopí

Kanada: Vláda povoluje nemocným samopěstování konopí

  • Kanadské ministerstvo zdravotnictví uvolňuje restrikce, které doposud bránily samopěstitelům v testování kvality a potenciálních kontaminantů v jejich konopí. Nyní se i pro samozásobitele otevřou dveře federálních laboratoří se špičkovým vybavením.

Vláda liberálního premiéra Justina Trudeaua plánuje příští rok legalizovat rekreační užívání konopí a povolení registrovaným pacientům testovat si vlastní úrodu je považováno za jeden z prvních kroků, kterým hodlá chránit „spotřebitele“ na v současnosti stále neregulovaném trhu. Mnoho Kanaďanů se obává, že konopí, které nyní ve stále větším množství nabízejí ve velkých městech „léčebné výdejny“ (operující na hraně zákona), může obsahovat škodlivé látky, a naopak postrádat prodejci uváděné množství léčivých kanabinoidů.

(Ne)legální lékárny

Po celé Kanadě vznikají v posledních měsících stovky nových výdejen, především v Torontu a Vancouveru. Federální vláda ani úřady ale nad prodávanými produkty nemají žádnou kontrolu a jsou proto považovány za nelegální. Lidé užívající toto konopí tak nemají žádnou záruku nezávadnosti toho, co kupují, protože až dosud neměli jak a kde produkt otestovat.

Zákaz samopěstování (nebo delegování blízké osoby) porušuje ústavní právo pacientů na život, svobodu a osobní bezpečí. 

„Ministerstvo zdravotnictví uznává význam testů pro zajištění zdraví a bezpečí pacientů. Proto nyní pracujeme na tom, aby registrovaní pacienti měli přístup k laboratorním testům pro své sušené či syrové konopí, případně pro extrakty,“ sdělila mluvčí kanadského ministerstva zdravotnictví Eric Morrissetteová prostřednictvím e-mailu. „Lidé si tak budou moci zjistit, jak potentní je odrůda, kterou si pěstují (např. obsah THC a CBD), a také zda jejich produkt neobsahuje případné kontaminanty (těžké kovy, mikroby) a další nežádoucí látky.“

Ministerstvo se rozhodlo změnit svůj postoj k testování poté, co deník Globe and Mail zveřejnil investigativní reportáž s výsledky testů produktů devíti prodejců konopí bez licence v Torontu. Ukázalo se totiž, že tři z devíti vzorků sušeného konopí nesplňovaly základní bezpečnostní standardy ministerstva zdravotnictví, jež platí pro všechny pěstitele s licencí. Jedna z testovaných odrůd dokonce vykazovala znaky přítomnosti škodlivých kvasinek a plísní.

Reportáž také odhalila skutečnost, že laboratoře byly upozorněny, aby testovaly pouze vzorky od producentů s licencí a od nikoho jiného. Toto varování vzaly tak vážně, že laboratoř, která byla o testování vzorků z nelegálních výdejen požádána, souhlasila pouze pod podmínkou, že zůstane anonymní.

Pozůstatky represivní politiky předchozí vlády

Odhaduje se, že většina konopí dodávaného do výdejen operujících na hraně zákona (nebo spíše za ní) pochází od tisíců domácích pěstitelů, kteří měli licence na zásobení svých blízkých do té doby, než vláda konzervativců tyto licence zakázala a začala nutit všechny registrované pacienty, aby nakupovali konopí u hrstky komerčních velkoproducentů.

Předchozí vláda konzervativců samopěstitelské licence zakázala a začala nutit všechny registrované pacienty nakupovat konopí u hrstky komerčních velkoproducentů.

Odpor veřejnosti proti těmto změnám se brzy přesunul až do soudních síní, kde většina dříve licencovaných samopěstitelů odcházela se soudní „výjimkou“, na jejímž základě mohli nadále pokračovat v produkci pro sebe nebo své blízké (kteří samozřejmě musí mít lékařský předpis).

Ve čtvrtek 11. srpna ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že podnikne „okamžité kroky“ respektující nedávné velké vítězství konopných aktivistů a pacientů u Federálního soudu. Ten prohlásil, že předchozí zákaz samopěstování (nebo delegování blízké osoby) porušuje ústavní právo pacientů na život, svobodu a osobní bezpečí. V rozsudku proto současné vládě přikázal změnit zákon tak, aby bylo konopí pro nemocné dostupnější a levnější.

Gram denně

Podle nového systému, který začne platit 24. srpna, si budou moci ti, kdo konzumují jeden gram konopí k léčbě denně, což je dle ministerstva zdravotnictví průměrně předepisované množství, pěstovat přibližně dvě rostliny venku nebo pět rostlin doma (kvůli menším výnosům). Velkopěstitelé s licencí budou i nadále jediným legálním zdrojem semen a řízků.

Ministerstvo zdravotnictví ve čtvrtek také uvedlo, že pěstitelé, jichž se týká soudní výjimka, mohou nadále produkovat stejné množství rostlin jako doteď.

„Soudní výjimky budou zrušeny až ve chvíli, kdy si budeme jisti, že dokážeme pokrýt potřeby všech pacientů, kterých se tyto výjimky týkají,“ prohlásila Jacqueline Bogdenová, náměstkyně z oddělení pro legalizaci a regulaci konopí kanadského ministerstva zdravotnictví.

Zároveň dodala, že nelicencované výdejny, stánky a takzvané „compassion clubs“, které se objevují ve velkých městech, jsou i nadále nelegální. „Pokud v současnosti potřebujete léčebné konopí, můžete je získat prostřednictvím některého z 34 producentů s licencí od ministerstva zdravotnictví. Budete mít jistotu, že produkt, který kupujete, byl vyroben bezpečně a prošel kontrolou kvality.“

Proces, který vše změnil

Soudní proces, který skončil velkým vítězstvím podporovatelů samopěstování, iniciovali čtyři pacienti z provincie Britská Kolumbie. Ti zpochybnili ústavnost změn systému distribuce léčebného konopí z roku 2014, jež zavedla konzervativní vláda premiéra Stephena Harpera, velkého odpůrce konopí. Pacienti žalující stát argumentovali tím, že komerčně nabízené konopí pro ně bylo příliš drahé.

Lidé si tak například budou moci zjistit, jak potentní je odrůda, kterou si pěstují, a také zda jejich produkt neobsahuje případné kontaminanty (těžké kovy, mikroby).

Kirk Tousaw, právník z města Nanaimo, jenž tyto čtyři pacienty zastupoval, prohlásil, že současná liberální vláda „jasně ukázala“, že má ke konopí mnohem pozitivnější vztah: „Jsem velice rád, že nová administrativa premiéra Trudeaua přistupuje k této problematice mnohem otevřeněji a myslí na jednotlivé pacienty.“

Oprávněná kritika, nebo strach o vlastní zisky?

Někteří z komerčních producentů s licencí, kteří pěstují léčebné konopí v obrovských halách a disponují sofistikovaným vybavením, změny ale nevítají. Brent Zettl, ředitel společnosti CanniMed Ltd. (první komerční producent léčebného konopí s licencí), je nazval krokem zpátky: „Neexistuje kontrola kvality, neexistují inspekce, žádný dohled. Nakonec se neubráníte myšlence, že lidé sice mají přístup ke konopí – ale je to konopí vůbec léčebné?“

Colette Rivetová, výkonná ředitelka Cannabis Canada Association, organizace, která zastupuje komerční pěstitele, uvedla, že samopěstování výrazně zvyšuje riziko požárů a vloupání.

„Také to může mít negativní dopad na okolí, na majitele bytů, na místní služby a policii,“ dodala. „A samozřejmě by bylo dobré zvážit zavedení bezpečnostních prověrek, aby se zajistilo, že domácí pěstitelé nebudou mít vazby na organizovaný zločin, k čemuž v minulosti došlo.“

Asociace kanadských farmaceutů je zase zklamána tím, že vláda promarnila „významnou příležitost, jak zajistit pacientům přístup a bezpečí“, a to tím, že členům této asociace neumožnila podílet se na balení a distribuci léčebného konopí v lékárnách. Je však možné, že nakonec jim to umožněno bude, protože ministerstvo zdravotnictví tuto možnost zvažuje.

I současné pololegální výdejny nejsou zcela spokojené – podle organizace, která zastupuje výdejny v Torontu, nově zaváděná pravidla na testování k zajištění bezpečného a spolehlivého přístupu nemocných ke konopí nebudou dostatečná kvůli „zbytečným přihlašovacím procedurám, zapojení drahého zdravotnického systému a omezení přístupu pouze na ty odrůdy, které v současnosti vlastní producenti s licencí.“

Zdroj: www.theglobeandmail.com

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!