Aktuální článek
LSD a další psychedelika mohou pomáhat hned pěti různými způsoby

LSD a další psychedelika mohou pomáhat hned pěti různými způsoby

  • Když se řekne LSD, představí si většina lidí halucinující skupinky dlouhovlasé mládeže oblečené do pestrých hábitů a vlnící se do rytmu psychedelické hudby. Ukazuje se ale, že takový pohled na věc je do značné míry zkreslený.

Nové studie dokazují, že kontrolované užívání psychedelických drog může být prospěšné pro naše tělo i ducha a dost možná se blíží den, kdy bude společnost litovat, že kouzlo těchto látek neobjevila mnohem dříve. Mohou nám totiž ukázat úplně nový svět.

 1.     LSD utlumuje ego

Nedávná studie mozku pomocí CT scanneru odhalila, že se neuronová aktivita po užití LSD zvyšuje. Vědcům se pomocí několika zobrazovacích technik podařilo sledovat, jak se činnosti v jednotlivých oblastech mozku pod vlivem LSD sjednocují a vzájemně propojují. Tento stav má za následek utlumení ega, což by psychologie mohla využít ku prospěchu každého z nás.

 2.     Lysohlávky pomáhají při odvykání kouření

Výzkumy bylo potvrzeno, že psilocybin, který je aktivní složkou kouzelných houbiček, může pomoci kuřákům zbavit se závislosti na nikotinu.

Konzumace psychedelických drog je asi stejně škodlivá jako hraní kopané.

Tým vědců z Univerzity Johnse Hopkinse aplikoval psilocybin skupině 15 kuřáků. Dvanáct z nich přestalo po psychedelickém zážitku podpořeném relaxační hudbou úplně kouřit – konvenční metody mají přitom pouze asi poloviční úspěšnost. Takové příjemně strávené nedělní odpoledne musí znít jako dobrý nápad i pro nekuřáky…

 3LSD je účinné při léčbě depresí a úzkosti

V padesátých a šedesátých letech investovala americká vláda miliony dolarů do výzkumu LSD. Všechno šlo dobře až do takzvaného „léta lásky“ v roce 1967, kdy byla pověst drogy poškozena masovým užíváním a především po něm následující protidrogovou propagandou ze strany federální vlády. Lékaři aplikovali LSD dobrovolníkům v rámci léčby celé řady psychických onemocnění a postižení od obsedantně kompulzivní poruchy až po autismus. Ukázalo se přitom, že je zvlášť účinné jako součást protialkoholní léčby.

4.     MDMA prokazatelně mírní průběh posttraumatické stresové poruchy

Euforický pocit navozený MDMA nebo extází potlačuje u osob trpících posttraumatickou stresovou poruchou úzkost a s ní spojené deprese. Pomáhá pacientům znovu prožít traumata z minulosti a nakonec se s nimi psychicky vyrovnat.

Každému co jeho jest. 

Americký psychiatr doktor Michael Mithoefer zjistil, že u 86 procent pozorovaných pacientů došlo v důsledku podávání MDMA k úplnému odeznění všech symptomů choroby. Dlouhodobé pravidelné užívání MDMA s sebou přináší některá zdravotní rizika, ukazuje se nicméně, že v některých případech prokázaná pozitiva jednoznačně převažují nad možnými negativy. Především pak u osob trpících těžkými formami choroby, které je významně omezují v každodenním životě.

5.     Užívání psychedelik je velmi bezpečné

Teri Krebs, vědec z Norské univerzity vědy a techniky, tvrdí, že pro lidský mozek je konzumace psychedelických drog asi stejně škodlivá jako hraní kopané. V tom případě je určitě zdravější než hraní amerického fotbalu.

Jediným možným rizikem u požití psychedelik může být takzvaný bad trip, tedy negativní symptomy intoxikace. Takový zážitek může potenciálního zájemce od jejich užívání úplně odradit. Inu, jak pravil již v dobách Říma filozof a politik Cicero: „Každému co jeho jest.“

Zdroj: elitedaily.com

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!