Aktuální článek
Může brexit ovlivnit snahy o ukončení konopné prohibice na kontinentě?

Může brexit ovlivnit snahy o ukončení konopné prohibice na kontinentě?

  • Obyvatelé Velké Británie se v referendu konaném koncem červa překvapivě rozhodli opustit Evropskou unii – a světem se ihned prohnala vlna debat o politické a ekonomické budoucnosti Evropské unie. Finanční trhy se otřásají, nás ale zajímá, jak tento historický moment ovlivní legalizační snahy v zemích EU.

 Většina evropských zemí pokračuje v nastoupené cestě a postupně zpřístupňuje konopí nemocným, ačkoli tento proces probíhá až na výjimky velmi pomalu. Zároveň přibývá politiků, kteří jdou o krok dál a žádají zásadnější reformu prohibičního zákona – tedy buď alespoň dekriminalizaci, nebo komplexní legalizaci, jakou jsme viděli v některých státech USA.

Kroky správným směrem

Například v Itálii a Německu, zemích patřících mezi nejvýznamnější členy EU, se boj za ukončení konopné prohibice stal jednou z priorit některých zákonodárců. Když italský senátor a náměstek ministra zahraničí Benedetto Della Vedova zjistil, jak se Británie rozhodla, na svém profilu na jedné ze sociálních sítí napsal, že ho vystoupení Británie z EU mrzí, ale zároveň podotknul, že nová situace rozhodně nic nemění na nutnosti legalizovat konopí: „Tuto politickou hru chceme vyhrát; musíme si věřit a na splnění našeho cíle svědomitě pracovat,“ prohlásil na podporu legalizace, která je v Itálii politicky zastoupená prokonopnou parlamentní skupinou s názvem Intergruppo Cannabis Legale. 

Zátah na Christianii u našich sousedů pouze oživil debatu o legalizaci konopí.

Italský parlament začal legalizaci užívání konopí dospělými projednávat před dvěma týdny. V Německu se nadále pracuje na programu, který by pacientům usnadnil přístup k léčivému konopí a již příští rok by ho mohl nabídnout desetitisícům potenciálních pacientů.

Ředitel největší německé organizace zabývající se právními otázkami ve vztahu ke konopí Deutscher Hanffverband (Německé konopné asociace) Georg Wurth prohlásil, že probíhající změny v zahraniční politice naštěstí práci na novém návrhu zákona o léčivém konopí nepřeruší. Návrh již přijala německá vláda a nyní byl předložen parlamentu, kde by měl být schválen v listopadu. Do platnosti by pak vstoupil počátkem příštího roku.

Pro nás žádná změna

Wurth podotkl, že média se sice od chvíle, co proběhl brexit, soustředí především na nejasnou budoucnost evropské politiky, ale realita je taková, že snahy o legalizaci zůstávají ve spoustě zemí stále stejné. V Dánsku nezastrašil místní prokonopné hnutí ani násilný útok policie na kodaňskou autonomní čtvrť Christianii tvořenou z velké části členy konopné komunity. Podle Wurtha mají obdobné kroky naprosto opačný výsledek: „Zátah na Christianii u našich sousedů pouze oživil debatu o legalizaci konopí.“

Probíhající změny v zahraniční politice práci na novém návrhu zákona o léčivém konopí v Německu nepřeruší.

V České republice vidí většina obyvatel Velkou Británii jako významného obchodního i politického partnera. Když odhlédneme od zoufalých výkřiků některých populistických politiků, většina občanů této země vidí problém v tom, že brexit hraje do karet zejména Rusku a jeho zájmům ve východní Evropě. Rusko je přitom známé svými nesmírně tvrdými protidrogovými zákony, popíráním metod harm reduction (snižování rizik) a krutým zacházením se závislými.

Většina konopných aktivistů a uživatelů v České republice si i přes spoustu nedostatků Evropské unie uvědomuje, že ve srovnání s Ruskem je protidrogová politika EU velmi liberální, a proto jakékoli rozšiřování politického a hospodářského vlivu Ruska v oblasti východní a střední Evropy nevítá.

Zdroj: www.leafly.com

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!