Aktuální článek
Kocourkov v léčebném konopí: Jak skončí jedenáct kilo v peci místo u nemocných

Kocourkov v léčebném konopí: Jak skončí jedenáct kilo v peci místo u nemocných

  • Léčba konopím je v České republice na papíře legální již déle než tři roky. Bohužel za celou tu dobu bylo nemocným po celé zemi prodáno méně než 1 000 gramů a tristní je i počet lékařů a lékáren, u nichž lze toto léčivo na předpis získat. Minulý týden jsme se navíc dozvěděli, že druhá várka od jediného licencovaného producenta byla státními úředníky odmítnuta.

Státní úřad pro kontrolu léčiv (SÚKL) oznámil 12. července, že „nevykoupí od Elkoplastu ze Slušovic na Zlínsku druhou dodávku léčebného konopí, protože nepředložil certifikát dokládající jeho kvalitu.“ Jednatel firmy Ladislav Krajča ovšem tvrdí, že v České republice není laboratoř, která by potřebný certifikát vydávala.

Jak v blázinci

Krajča pro ČTK prohlásil, že se na SÚKL několikrát obrátil s dotazem, v jaké laboratoři mu požadovaný certifikát mohou vystavit, ovšem odpovědi se mu nedostalo: „Nebyli toho do dneška schopni. Vůbec se tomu nedivíme, poněvadž celou uplynulou dobu jsme sami takovou laboratoř usilovně hledali, ale marně.“

Stojí za zmínku, že společnost Elkoplast Slušovice, která neměla žádné zkušenosti s rostlinnou produkcí, zdravotnictvím ani samotným konopím, se stala jediným vítězem předloňského tendru vypsaného právě SÚKLem.

„SÚKL je státní úřad, který je povinen striktně se řídit zákonem. Ze zákona mu nebylo stanoveno, aby na trhu vytvářel konkurenční prostředí.“ – tisková mluvčí SÚKL Hana Pavlíčková

Společnost proto začala spolupracovat s nizozemským Bedrocanem, oficiálním producentem pro pacienty v Holandsku, a na první „várku“ jedenácti kilogramů dostala od SÚKLu výjimku – jako certifikát kvality posloužily certifikáty společnosti Bedrocan.

Nyní je ovšem SÚKL neústupný a pro druhou várku požaduje speciální českou certifikaci – ředitel úřadu Zdeněk Blahuta situaci komentoval následovně: „Je mi líto, ale nemohu dopustit, aby bylo na českém trhu léčebné konopí, u kterého nelze garantovat jeho kvalitu.“

Blokace poptávky

Vzhledem k tomu, že z první várky slušovického konopí, jež je k dispozici zhruba čtyři měsíce v lékárnách, se prodala ani ne desetina, mohlo by se zdát, že s odmítnutím druhé várky SÚKLem se nic neděje, protože po něm stejně není poptávka. Tomáš Zábranský, člen správní rady nadace KOPAC a poradce vlády ČR pro zavádění léčby konopím do praxe, k tomu dodává: „Pokud se v lékárnách prodalo necelé kilo léčebného konopí a dalších deset je ještě na skladě, hlavní problém není v zásobování, ale v přetrvávající blokaci poptávky.“

Důvodů, proč je poptávka blokovaná, je přitom celá řada: složitost elektronického registru a zbytečné papírování spojené s předepisováním, nedostatečné množství lékařů ochotných konopí doporučovat a schopných o něm fundovaně informovat pacienty, nízký počet lékáren vydávajících toto léčivo a v neposlední řadě pouze jedna u nás pěstovaná odrůda v nabídce.

Tato odrůda je navíc kvůli extrémně vysokému obsahu THC a téměř žádnému CBD naprosto nevhodná pro většinu indikovaných pacientů, kteří se potřebují léčit, nikoli být zkouření do němoty.

Společnost Elkoplast Slušovice, která neměla žádné zkušenosti s rostlinnou produkcí, zdravotnictvím ani samotným konopím, se stala jediným vítězem předloňského tendru.

Naštěstí byla na podzim loňského roku přijata vyhláška upravující množství povolených odrůd na libovolné množství (tudíž i různé obsahy a poměry hlavních kanabinoidů THC a CBD), a proto pacienti i aktivisté netrpělivě očekávali, kdy SÚKL vypíše druhý tendr na další pěstitele, aby na tomto novém trhu vzniklo konkurenční prostředí a zároveň se do lékáren dostala širší nabídka odrůd s různými účinky.

Konkurenční prostředí? Nepotřebujeme!

Na konci června se v médiích objevila zpráva, podle níž plánuje SÚKL vypsat nový tendr do dvou let. Oslovili jsme proto přímo SÚKL s dotazem, proč tento tendr už nebyl vypsán a co přesně dělá úřad proto, aby bylo léčebné konopí z více zdrojů co nejdříve dostupné? Odpověď tiskové mluvčí Hany Pavlíčkové nás mírně řečeno zaskočila: „Zákon SÚKL neukládá zajistit konopí pro léčebné použití z více zdrojů.“

Zeptali jsme se proto, zda by nebylo logické a všem prospěšné mít na tomto trhu zdravé konkurenční prostředí a více zdrojů než monopolní postavení jedné společnosti. Odpověď nyní ale byla ještě jednoznačnější: „SÚKL je státní úřad, který je povinen striktně se řídit zákonem. Ze zákona mu nebylo stanoveno, aby na trhu vytvářel konkurenční prostředí.“

Jak vidno tuto státní instituci nezajímají ani tisíce nemocných, kterým by konopí (jiné než s 19 % THC a žádným CBD) mohlo výrazně pomoci, ani to, že svou neaktivitou vytvářejí nezdravé monopolní prostředí. Důležité je jen jedno – že dělají pouze to, co od nich přímo vyžaduje zákon.

Abychom ale byli na závěr alespoň trochu pozitivní, podle tiskové mluvčí SÚKL „intenzivně pracuje na zadávací dokumentaci k výběrovému řízení.“ Tak jen v zájmu všech pacientů doufejme, že se tam dopracuje dříve než za další dva roky.

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!