Aktuální článek
Domácí mazlíčci a konopí: Poskytuje kanabinoidní léčba nemocným zvířatům potřebnou úlevu?

Domácí mazlíčci a konopí: Poskytuje kanabinoidní léčba nemocným zvířatům potřebnou úlevu?

  • Mnozí lidé, kterým vážně onemocní jejich čtyřnozí přátelé, se snaží využívat i alternativních přírodních léčiv. Jejich snaha přitom často připomíná boj za legalizaci konopí k léčbě lidských pacientů.

Bernie, šedesátikilový bernský salašnický pes, trpěl již od šesti měsíců epileptickými záchvaty. Přibližně jednou týdně na něj přicházel několikaminutový záchvat, během nějž měl křeče, u tlamy se mu dělala pěna a pomočoval se. Další hodinu mu potom trvalo, než se vzpamatoval.

Farmaceutika nepomohla

Předepsané léky u Bernieho způsobovaly dezorientaci, poškozovaly mu játra a v podstatě neměly valný účinek. Jako poslední možnost se proto majitelé uchýlili ke konopnému přípravku pro zvířata, načež se intenzita a frekvence záchvatů začaly pomalu snižovat, až nakonec zmizely docela.

Ačkoli podobných anekdotických případů a svědectví lze nalézt bezpočet, spousta lidí nebere léčbu zvířat pomocí konopí vážně, a to i přesto, že konopných produktů určených pro medikaci domácích mazlíčků rychle přibývá.„Dokud to neuvidíte na vlastní oči, asi tomu nebudete věřit,“ vysvětluje majitel Bernieho Anthony Georgiadis a dodává, že jeho pes neměl za poslední čtyři měsíce ani jeden záchvat.

Když jsme začali v devadesátých letech hovořit o možnosti použití konopí jako léčiva u lidí, také se nám všichni vysmívali.

Protože Georgiadis žije na Floridě, kde léčba konopím ještě nebyla plně legalizována, musí objednávat přípravky obsahující kanabinoidy přes internet z Kalifornie. Produkty, které Berniemu kupuje, obsahují výtažky z technického konopí, díky čemuž obsahují minimální nebo nulové množství tetrahydrokanabinolu (THC, psychoaktivní složka konopí), a proto je lze distribuovat i do dalších států.

Legální léčba jen někde

Ne všechny veterinární produkty jsou však vyráběny z technického konopí a mnoho z nich obsahuje určité množství THC, což znamená, že pouze obyvatelé států, ve kterých je léčebné konopí legální, mohou řešit problémy svých mazlíčků, jako je chronická bolest, úzkost, zánět, epilepsie či nechutenství, pomocí konopí obsahujícího THC. A i v těchto státech musejí přijít do výdejny s doporučením od vlastního lékaře pro svou osobu, protože veterináři nejsou oprávněni konopí předepisovat.

V minulém roce navrhl senátor za stát Nevada Tick Segerblom přijetí zákona legalizujícího konopí pro domácí mazlíčky. „Mysleli si, že je to jen vtip,“ tvrdí o ostatních senátorech Segerblom. „Nějakou dobu se tím bavila celá Nevada.“

Veterinářka Sarah Brandonová tvrdí, že za posledních 18 let léčila pomocí konopí více než 4 000 zvířat. 

„To je ale blbec!“ vykřikoval například Dennis Miller v pořadu O’Reilly Factor konzervativní televizní stanice Fox News a senátorův návrh posměšně označil za „poslední hřebíček do rakve normální společnosti“. „Mám doma rybičky, které by taky potřebovaly léčebné konopí,“ vtipkoval Miller. „Jenom nevím, jak jim ho mám podávat. Vždycky, když ponořím do akvárka jointa, tak zhasne.“

I přes veřejné zesměšňování si Segerblom za svým návrhem pevně stál a uvedl, že se těší na jeho projednání, ke kterému však nikdy nedošlo. „Projednání připadlo výboru, jehož předseda byl zásadně proti konopí, a návrh byl okamžitě zamítnut,“ postěžoval si senátor. 

Jako u lidí

Amanda Reimanová, která pracuje ve významné proreformní organizaci Drug Policy Alliance, se nechala slyšet, že dnešní boj za legalizaci léčebného konopí pro zvířata připomíná první snahy uzákonit konopí v humánní medicíně, který probíhal v Kalifornii devadesátých let. „Když jsme začali mluvit o možnosti použití konopí jako léčiva, všichni se nám vysmívali,“ tvrdí. „Jakmile se ale seznámili s někým, komu konopí opravdu pomohlo, smích je rychle přešel a přidali se na naši stranu.“

Reimanová má kočku Monkey, které v roce 2013 diagnostikovali neléčitelnou rakovinu střev. Kvůli chemoterapii a množství léčiv ztratila chuť k jídlu, nespala a byla letargická. Tato situace připomněla Reimanové nespočet lidských případů, s nimiž se setkala během let aktivní působení na konopné scéně. Rozhodla se tedy přimíchat do kočičího žrádla malé množství konopného výtažku. „Monkey se vrátila energie, začala zase žrát a dokonce si hrála. Zdála se mi ještě zdravější než před svou nemocí,“ prohlásila Reimanová. „Věděla jsem, že v jejím případě nejde o vyléčení se z nemoci a nebyla jsem překvapená, že za pár měsíců zemřela. Na druhou stranu jsem viděla, že díky konopí si mohla užít svůj život až do konce, zůstala silná a nevytrácela se mi před očima.“ 

Problematika dávkování

Veterináři varují majitele domácích mazlíčků před podobným přístupem, protože určit správné dávkování není jednoduché. Přestože se mnohá veterinární léčiva od humánních preparátů liší pouze dávkováním, rozdíl mezi váhou lidského a zvířecího těla může snadno způsobit, že zvíře předávkujete. A předávkování domácích mazlíčků konopím se již teď ve státech, kde je konopí legální, jeví jako častý problém.

Stejně jako dítě může i domácí mazlíček narazit na potravinu s vysokým obsahem THC, a pokud ji sní, může to u něj vyvolat silnou intoxikaci a s tím spojené problémy.„Už jsem viděla několik otrav domácích mazlíčků konopím, a výjimečně i úmrtí,“ tvrdí Dr. Tina Wismerová, ředitelka organizace zabývající se otravami zvířat. Podle ní nejsou případy, kdy zvířata dostávají humánní léčiva, neobvyklé – a je zapotřebí nadále zkoumat terapeutické použití konopí u zvířat, abychom byli schopni určit to nejlepší dávkování.

V minulém roce navrhl senátor za stát Nevada přijetí zákona legalizujícího konopí pro domácí mazlíčky.

Veterinářka Sarah Brandonová, spoluzakladatelka společnosti Canna Companion, firmy, která vyrábí přípravky pro zvířata na základě technického konopí, udává, že za posledních 18 let léčila více než 4 000 zvířat pomocí konopí. Nyní se věnuje analýze výsledků, se kterými chce seznámit lékařskou veřejnost. „V současnosti nemají veterináři v této oblasti dostatek zkušeností ani výsledků, o něž by se mohli opřít,“ tvrdí. „Spousta z nás se bojí vystoupit z řady a konopí doporučit. Veterinář může doporučit produkty na bázi technického konopí jako ‚doplněk‘ konvenční léčby, ale není v jeho pravomoci doporučovat psychoaktivní konopí s THC.“

Dan Goldfarb, majitel firmy Canna-Pet v Seattlu, vysvětluje rozdíl mezi technickým a psychoaktivním konopím takto: „Představte si to jako plemena psů. Jak čivava, tak doga jsou psi, ale byly u nich vyšlechtěny zcela odlišné vlastnosti.“ Produkty firem jako Canna-Pet nebo Canna Companion jsou založeny na technickém konopí, a proto jsou dostupné i mimo oficiální distribuční síť výdejen konopí k léčbě. To znamená, že je lze zakoupit bez lékařského předpisu na internetu i ve státech, kde lékařské konopí není legální. A když je někdo jako Dennis Miller nařkne, že se jen snaží „zkouřit“ své mazlíčky, jedná se o obvinění, které se zkrátka a prostě nezakládá na pravdě.

THC je důležité

Existuje však i řada firem, podle nichž jsou účinky technického konopí jen omezené, a proto ve svých produktech používají konopí s THC. „I s malým množstvím THC jsme dosáhli lepších výsledků,“ vysvětluje Alison Ettelová, zakladatelka společnosti Treat Well, která se již déle než deset let zabývá používáním konopí u různých druhů zvířat a která se nyní věnuje léčbě tuleňů v kalifornském Centru pro ochranu mořských živočichů. Dodává, že technické konopí může pomoci například proti úzkosti, ale nemá všechny pozitivní vlastnosti konopí obsahujícího i THC, takže nepomůže například proti nechutenství. 

Stejně jako dítě může i domácí mazlíček narazit na potravinu s vysokým obsahem THC, a pokud ji sní, může to u něj vyvolat silnou intoxikaci a s tím spojené problémy.

Technické konopí může navíc ublížit zvířatům s poruchou imunitního systému. „Myslíme si, že negativní účinky technického konopí můžou někdy dokonce převážit nad pozitivními.“ Podle Ettelové nemůže dojít k intoxikaci, pokud budeme u produktů s psychoaktivními účinky dodržovat správné dávkování vzhledem k velikosti zvířete.

Jedna kalifornská společnost nabízí šampon pro psy na bázi konopí. Tento přípravek je společně s podobným preparátem pro koně určen k úlevě od bolesti, přičemž majitel uvádí, že jeho přípravky nemají psychoaktivní účinky, protože THC v nich není v aktivní „omamné“ formě, ale ve formě kyselé, jež není psychoaktivní (k přeměně kyselých forem kanabinoidů na neutrální dochází působením tepla a světla – pozn. překladatele).

I tato společnost však podléhá zákonům o konopí, a proto musejí majitelé nemocných zvířat u koupě předložit lékařský předpis pro lidského pacienta a nemohou toto léčivo převážet za hranice svého státu. Podle majitele společnosti Briana Walkera je překážkou širšího využití léčebného konopí mezi veterináři především nedostatek informací o rozdílech mezi technickým, psychoaktivním a neaktivním konopím.„Každý si představí psa, který sežere koláček a potom je dva dny zkouřený,“ vysvětluje. „Pokud ale použijeme syrové konopí bez tepelné úpravy, nemůžou být naši mazlíčci omámení. Naopak, udělá se jim lépe.“

Zdroj: www.theguardian.com

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!