Aktuální článek
Ze světa legalizace vol. 10

Ze světa legalizace vol. 10

  • Přes zimu jsme se dočkali zajímavých legalizačních novinek jak ze světa, tak z domova. Níže naleznete jejich přehled.

Mezinárodní

9. až 11. prosince se ve Vídni uskutečnilo 58. setkání vrcholných představitelů Komise OSN o omamných látkách (CND), v jehož rámci svolaly vlády Kolumbie, Norska a Švýcarska poslední přípravnou debatu před dubnovou mimořádnou schůzí OSN k drogové problematice (UNGASS) v New Yorku. Zástupci různých úřadů při OSN (Světové zdravotnické organizace, Vysokého komisaře pro lidská práva, Úřadu pro drogy a zločin a Výboru pro AIDS) se shodli, že je nutno nahradit represivní přístup efektivními a spravedlivými drogovými zákony respektujícími lidská práva a poznatky moderní vědy v oblasti problematiky závislostí.

Spojené státy americké

V polovině prosince byl zveřejněn rozklad hlavního právního poradce federálního Ministerstva spravedlnosti Donalda Verrilliho Jr., který doporučil Nejvyššímu soudu, aby se nezabýval stížností států Nebraska a Oklahoma, jež chtěly zažalovat Colorado za legalizaci konopí.

7. ledna pronesl guvernér státu Vermont Peter Shumlin (Demokratická strana) každoroční projev o stavu státu, v němž vyzval zákonodárce, aby ukončili konopnou prohibici a vytvořili legislativu legalizující a regulující konopí obdobně jako alkohol. Vzhledem k tomu, že většina místních poslanců a senátorů tento krok veřejně podporuje, je velmi pravděpodobné, že Vermont se brzy stane prvním americkým státem, kde nebude konopí legalizováno prostřednictvím lidového hlasování, ale zákonodárným procesem.

1. února byla zveřejněna zpráva statistického oddělení investičního fondu ArcView, podle níž se prodej konopných produktů (včetně těch z technického konopí) meziročně zvýšil o 17 procent na 5,4 miliardy dolarů (takřka 130 miliard korun) oproti 4,6 miliardám dolarů v roce 2014. Co se týče konopných výrobků s obsahem THC, jejichž prodej je nyní legální ve čtyřech státech a hlavním městě Washingtonu, stouply prodeje meziročně o 184 procent. Odhaduje se, že v roce 2020 bude na americkém trhu s legálním konopím prodáno zboží za zhruba 22 miliard dolarů (více než půl bilionu korun).

Kanada

Začátkem února zveřejnila společnost CIBC World Markets studii, podle níž by do státního rozpočtu země přibylo v případě legalizace, kterou slíbil nedávno zvolený premiér Justin Trudeau, až pět miliard kanadských dolarů (zhruba 90 miliard korun). Kanada by se měla stát první zemí ze skupiny nejvyspělejších států G7, která legalizuje konopí na federální úrovni.

1. února oznámila vancouverská radnice, že schválila licence pro prvních čtrnáct prodejen, které budou moci prodávat konopí. Ve městě během posledních let vzniklo přes sto ilegálních výdejen konopí pro nemocné, kteří mají rostlinu předepsanou lékařem, přičemž radnice se snažila vytvořit pravidla pro jejich existenci, ale dnes již bývalá federální vláda ji za to kritizovala a požadovala jejich zrušení. Nový kabinet nyní dává městu volnou ruku v tomto lokálním pokusu o alespoň částečnou legalizaci.

Itálie

Začátkem prosince oznámila italská policie, že ve spolupráci s Europolem (Evropský policejní úřad) zadržela loď převážející více než 13,5 tun hašiše z Latinské Ameriky. Podle informací Europolu se za druhou polovinu roku 2015 podařilo při protidrogových akcích ve Středozemním moři zabavit téměř 60 tun hašiše. Otázkou zůstává, zda by nebylo v dnešní době vhodnější využívat lidské a finanční zdroje Evropské unie na jiné účely než na prohibici konopí.

 Skotsko

Od 11. ledna platí pro skotské policisty nová direktiva týkající se přečinů souvisejících s konopím: Pokud nyní přistihnou někoho s menším množstvím rostliny, vydají pouze ústní varování anebo uloží menší pokutu, nebudou však zahajovat trestní řízení. Důvodem je podle policejního prezidia snaha přestat plýtvat s časem strážců zákona a vyhnout se zbytečnému papírování.

Mexiko

11. prosince obdrželi na základě výnosu Nejvyššího soudu, o němž jsme informovali v posledním vydání této rubriky, čtyři souzení (a osvobození) Mexičané povolení pěstovat a užívat konopí.

27. prosince oznámili zástupci Kongresu, že v roce 2016 proběhne série odborných debat o možných přínosech legalizace konopí, která bude určená pro všechny zákonodárce. Zároveň se bude debatovat o návrhu na legalizaci jeho léčebného využití, o čemž se můžete dočíst více v rubrice IACM.

Španělsko

Na konci prosince zasadil Nejvyšší soud tvrdou ránu všem konopným společenským klubům a zastáncům legalizačních snah, když v ostře sledovaném procesu uznal vinnými ředitele, účetního a další dva členy jednoho z nejstarších klubů v zemi – Pannagh. První dva byli odsouzeni na 20 měsíců do vězení a zaplacení pokuty 250 00 euro, zatímco zbylí dva si odsedí „pouze“ šest měsíců. Nejvyšší soud tak překvapivě zvrátil osvobozující rozsudek soudu nižší instance z března 2015, a zároveň vyvolal obavy o budoucnost celého španělského systému regulace pěstování a prodeje konopí prostřednictvím konopných společenských klubů.

Makedonie

7. ledna informovala makedonská média o ukončení série veřejných debat o legalizaci konopí pro léčebné účely. Nyní se očekává, že do konce února bude nový zákon schválen parlamentem, čímž by se Makedonie měla stát v pořadí čtrnáctou evropskou zemí, kde je medicínské využití konopí legální.

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!