Aktuální článek
Vstupní bránou do světa drog je alkohol

Vstupní bránou do světa drog je alkohol

  • Desítky let obehranou písničku v podobě lživé teorie, podle níž je konopí vstupenkou do světa tvrdých drog, již nikdo v odborných kruzích nebere vážně – a díky tomu se vědci mohou soustředit na to, jaká substance doopravdy představuje to největší riziko pro naše potomky, když začínají experimentovat s různými látkami.

Výsledky nejnovější analýzy odborníků z Floridské univerzity a Univerzity A&M v Texasu přitom jednoznačně ukázaly, že nejnebezpečnější droga je legální a tvoří pevnou součást evropské i americké kultury. Práce s příznačným názvem „Prevence pití alkoholu jako priorita“ zkoumala data od 2 800 sedmnáctiletých Američanů, kteří vyplňovali každoroční celonárodní dotazník o užívání drog.

Závěry byly publikovány v lednovém vydání časopisu Journal of School Health, kde se mimo jiné píše: „Naprostá většina respondentů uvedla, že vyzkoušeli alkohol předtím, než ochutnali tabák nebo konopí“. A co víc – z těchto tří substancí byla navíc právě u konopí nejmenší pravděpodobnost, že ho děti vyzkouší jako první: konkrétně šlo o 54procentní pravděpodobnost u alkoholu, 32procentní u tabáku a pouze 14procentní u konopí.

Naprostá většina respondentů uvedla, že vyzkoušeli alkohol předtím, než ochutnali tabák nebo konopí.

Autoři dále poznamenávají, že „alkohol byl u dětí nejen první a nejčastější drogou, ale také nejvíce zneužívanou drogou v době, kdy si budovaly závislost“. V závěru se proto přiklánějí k tomu, aby „prevenční drogové programy začínaly již na základních školách a zaměřovaly se na alkohol“.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!