Aktuální článek
Nestor konopné vědy volá po zahájení klinického testování

Nestor konopné vědy volá po zahájení klinického testování

  • Profesor Raphael Mechoulam z Izraele je znám jako „objevitel“ THC a dodnes patří mezi nejviditelnější konopné výzkumníky (obsáhlý rozhovor s ním najdete v Legalizaci č. 29 a na webu).
  • V polovině prosince loňského roku se prostřednictvím videokonference zúčastnil Obchodního summitu pořádaného časopisem High Times, kde pronesl inspirativní řeč vyzývající všechny zainteresované instituce k zahájení klinických výzkumů působení látek v konopí na nádorová onemocnění.

„Tisíce a tisíce lidí po celém světě užívají konopí na léčbu mnoha druhů rakoviny – a někteří z nich přitom tvrdí, že to je jediná věc, která jim pomáhá. Možná mají pravdu, možná ne – to my nevíme, protože nemáme k dispozici ani jeden jediný kvalitní klinický výzkum zabývající se léčbou rakoviny pomocí kanabinoidů,“ postěžoval si izraelský vědec.

Největší konopný magazín na světě High Times Mechoulamovi v průběhu summitu udělil cenu za celoživotní přínos výzkumu konopí, oceněný vědec ale současný stav poznání označil ve svém vystoupení za zoufale nedostatečný: „Víme, že některé kanabinoidy dokáží poměrně dobře ulevovat od bolestí, ale ani zde neexistuje dostatek kvalitních klinických studií. V podstatě v jakékoli oblasti léčebného využití konopí chybí výzkum na lidských pacientech! Přitom tyto studie zoufale potřebujeme – výsledky pokusů na myších jsou sice pěkné, ale nyní je nutné postoupit o krok dál.“

V roce 2015 měl také premiéru hodinový dokument s názvem The Scientist (Pan vědec), jenž mapuje život a práci nestora konopné vědy. Film v anglickém znění je volně dostupný na internetu.

 Zdroj: www.hightimes.com

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!