Aktuální článek
Opomíjený poklad domácí lékárničky: Konopné čípky

Opomíjený poklad domácí lékárničky: Konopné čípky

  • Existuje hned několik způsobů, jak do těla dostat léčivé látky obsažené v konopí. Dnes se zaměříme na ten, který patří mezi nejefektivnější, ale zároveň nejméně zmiňovaný – rektální nebo vaginální čípky.

Ačkoli na první pohled se tato metoda může zdát poněkud nepraktická a mnoho lidí vůči ní trpí předsudky, výhody tohoto způsobu užívání konopí jsou nepopiratelné. 

Výhoda vstřebatelnosti

Pomineme-li konopné tinktury sloužící k orální aplikaci, jsou prostředky určené k rektálnímu užití jednoznačně nejefektivnější. Touto metodou by tělo být schopno vstřebat až 60–70 procent účinných látek.

To je několikanásobně více než u kteréhokoli jiného způsobu – konzumací potravin například využijeme jen asi 20 procent, vaporizací přibližně 33 procent a kouřením dokonce pouhých 10 až 15 procent kanabinoidů. Rozdíly jsou tedy markantní, což je způsobeno tím, že tkáně na konci tlustého střeva jsou dobře uzpůsobeny ke vstřebávání zbytkové vody a živin ze stolice.

Méně vedlejších účinků

Aplikace konopných čípků je mezi pacienty oblíbená hlavně proto, že jim umožňuje užívat vysoké množství účinných látek, aniž by pocítili psychoaktivní účinky THC. Většina nemocných nestojí o změněné stavy vědomí a konopí užívá proto, že jim pomáhá potlačovat příznaky nejrůznějších chorob a zlepšuje celkovou kvalitu života.

Pokud jsou čípky užívány správně, vstřebávají se kanabinoidy v nich obsažené přímo do krve, aniž by byly předtím zpracovány v játrech, čímž odpadá první fáze jejich metabolické přeměny.

Většina nemocných nestojí o změněné stavy vědomí a konopí užívá proto, že jim pomáhá potlačovat příznaky nejrůznějších chorob.

Tato skutečnost je důležitá především u čípků s vysokým obsahem THC. Produktem první fáze metabolické přeměny této látky je totiž 11-OH-THC, které má čtyřikrát až pětkrát silnější psychoaktivní účinky než nemetabolizované THC.

Pacienti tak mohou užívat vyšší dávky účinných látek a většina z nich přitom nepocítí žádné psychoaktivní účinky (v případě opravdu vysokých dávek samozřejmě ano, ale budou mnohem mírnější než při konzumaci stejného množství ústně).

Prodloužená doba účinnosti

Další výhodou čípků je to, že pacientům stačí k dosažení požadovaného efektu menší množství aktivních látek, a navíc se zdá, že jejich působení je delší. Je přitom třeba mít na paměti, že hovoříme o léčebném působení, nikoli o psychoaktivních účincích, protože většina dnešních uživatelů staví mezi tyto dva termíny rovnítko, ačkoli změněný stav vědomí je pouze jedním z celé řady možných účinků látek obsažených v konopí.

Čípky jsou zvláště vhodné pro pacienty se zhoršenou schopností polykat a s onemocněními močového a trávicího ústrojí, mezi něž patří zejména Crohnova choroba a ulcerózní kolitida, dále pro muže trpící potížemi s prostatou a konečně pro jedince s obzvláště špatnou tolerancí psychoaktivních účinků THC.


Co říká lékař

Dr. Jeffrey Hergenrather je praktickým lékařem z Kalifornie, jenž se ve své praxi dlouhodobě věnuje léčbě konopím. K použití konopných čípků se vyjádřil pro odborné periodikum O’Shaughnessy’s, které je primárně určeno pro lékaře předepisující konopí a jejich pacienty: „Po prozkoumání odborné literatury jsem nenalezl žádný klinický výzkum působení kanabinoidů při rektální aplikaci, takže mohu vycházet pouze z četných kazuistik a svědectví jednotlivých pacientů. Z nich je zjevné, že tento způsob administrace do značné míry potlačuje psychoaktivní působení THC a umožňuje tak přijímat vyšší dávky tohoto kanabinoidu, na druhou stranu jsem nikde neobjevil věrohodné informace o tom, že se tímto způsobem zvýší biodostupnost obsahových látek až na 70 procent. Přesné odpovědi nám poskytnou až první klinické studie.“

Domácí výroba

Čípky si můžete bez větší námahy vyrobit doma za předpokladu, že máte k dispozici konopný výtažek. Ten stačí rozmíchat v rozehřátém kakaovém másle (případně použít směs kakaového a bambuckého másla nebo kokosového tuku), vzniklou směsí naplnit speciální formičky, jež seženete v lékárně nebo na internetu (nejčastěji se prodávají jedno a dvougramové), nechat ztuhnout a uchovávat v lednici. Vyndávejte je až krátce před aplikací, abyste předešli jejich rozpuštění.

Ze stejného důvodu se nedoporučuje používat samotné bambucké máslo nebo kokosový tuk, protože oproti kakaovému máslu mají nižší teplotu tání a tudíž i tendenci poměrně rychle se roztékat, takže se pak z formičky hůře dostávají a následně i zavádějí.

Kromě rektálních čípků existují i vaginální, které mají jiný tvar formiček a vyrábějí se zejména na bázi želatiny, nikoli tuků. Poševní mikroflóra je ovšem velice citlivá záležitost, takže není radno experimentovat s nevhodnými surovinami. Matadoři domácí konopné léčby tvrdí, že nejméně rizikovou aplikací je nanést trochu výtažku na penis nebo vibrátor. A teď babo raď…

Barevně zvýraznit

Příklad výroby rektálních čípků: Pokud si chcete připravit například 10 čípků (jedno plato) s obsahem 1 mililitr a desetiprocentní koncentrací konopného výtažku, zahřejte ve vodní lázni 9 mililitrů vybraného tuku či směsi tuků s 1 mililitrem výtažku a důkladně míchejte, dokud se výtažek zcela nerozpustí. Poté upevněte formu na čípky do nějakého stojanu a lehce zchladlou směs postupně rozlijte do všech deseti čípků.

V případě, že nemáte k dispozici výtažek, lze připravit konopné kakaové máslo z palic (návod najdete na internetových stránkách magazínu Legalizace) a poté jím opět naplnit formičky. 

Zdroje:

  • O’Shaughnessy’s, Winter 2015/16 issue (www.beyondthc.com).
  • Elsohly, M. A. a kol.: „Rectal bioavailability of delta-9-tetrahydrocannabinol from various esters, Pharmacology Biochemistry & Behavior, 1991.
  • Perlin, E. a kol:. „Disposition and bioavailability of various formulations of tetrahydrocannabinol in the rhesus monkey.“ Journal of Pharmacological Sciences, 1993. 
Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!