Aktuální článek
Drogová poradna: Stavy

Drogová poradna: Stavy

  • Ve spolupráci s online drogovou poradnou, kterou spravuje tým zkušených odborníků z. s. Sananim.

Dobrý den, jsou to tak čtyři měsíce, co jsem začala užívat bong nebo brko. Nechala jsem se spíše unést společností. Počáteční stav se mi líbil, ale následně už jsem tak dobrý pocit neměla a těšila se, až to odezní. Před měsícem se mi stala nepříjemná věc, takzvaně jsem se přehulila. Od té doby mi přijde, že jsem stále mimo. Večer si pustím film, nejsem schopná koncentrace, ráno si nepamatuji, o čem byl. Přijdu si stále lehce omámená. Za jak dlouho to odezní? 

To, co popisujete, může svědčit o tom, že patříte k lidem, kteří mají predispozice k psychickým poruchám. Takovým lidem se často stává, a to i v případě, že do té doby podobnými problémy netrpěli, že užívání, nebo dokonce i jednorázové užití THC, může nastartovat psychickou poruchu, kterou mohou doprovázet i fyzické potíže. Pokud od dalšího užívání neustoupíte, riskujete, že se problémy prohloubí a rozvinou v psychické onemocnění, ze kterého byste nemusela úplně uzdravit do konce života, i kdybyste časem s užíváním THC nadobro přestala.

Přicházíme do kontaktu s lidmi, kteří podobně ztratili schopnost žít „normální“ život, udržovat a navazovat vztahy, pracovat, studovat, bavit se, radovat… a to nikoli kvůli drogové závislosti a jejím sociálním dopadům, ale kvůli psychické nemoci. Tráví život v trvalé invaliditě, jsou nuceni brát psychiatrická farmaka a často se vracejí do psychiatrických zařízení. Nechci Vás strašit, ale i taková je realita. Každým dalším „práskem“ z „obyčejného“ jointa riskujete, kromě jiného, toxickou psychózu, která může vyústit až v to, že ublížíte sobě nebo někomu dalšímu. Pokud se úplně vyvarujete další konzumace THC, máte naději, že postupem času nepříjemné příznaky samy odezní a srovnáte se. Pokud by ale trvaly déle než týdny, bude nejlepší kontaktovat odbornou pomoc, nejlépe psychiatra, který má zkušenost s prací s lidmi, kteří mají psychické problémy v souvislosti s užíváním drog. Důležité je vzít v potaz, že podobné riziko platí i při užití dalších drog, zejména halucinogenů a psychostimulantů.

Máte dotazy ohledně drog? Ptejte se z.s. Sananim – www.drogovaporadna.cz

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!