Aktuální článek
Lukáš Bech: Létající Čestmír

Lukáš Bech: Létající Čestmír

  • Vlastními slovy: Konfrontní architekt duší a manažer komfortních snů.

Kdy jsi ztratil schopnost umět lítat?
Tu jsem nikdy neztratil. Umím to furt. A furt za mnou někdo chodí a prudí, že chce taky. Každej um má ale nějakou svoji cenovku. Proto nejsem milionář, furt jsem ještě moc drahej.

Co nesnášíš na ženskejch?
Když hloupost přetloukají okázalostí a když nevypadají jako ženský. Nejsou ošklivý a hezký, jsou akorát upravený a neupravený. Ale abysme si rozuměli: ne když se umí „upravit“, ale upravit! Ne když jí řekneš, no ty ses zase upravila. Ale – ty jsi hezky upravená. To zní přece pěkně.

A co nesnášíš na chlapech?
Když jsou blbý a ještě blbě vypadaj. To je stejný jako u ženskejch.

Takže nás dvou se to netýká!
Ne, my jsme z obliga. Chytrý a ještě k tomu krásný.

Máš radši trávu, nebo alkohol?
Na chlastu se teda dost blbě leží. Na trávě to jde líp. Takže když už, radši si lehám na trávu.

Jaký drogy jsi vyzkoušel?
Občas se probudim a mám pocit, že mi předtim dal někdo něco do pití. A někdy nejenom do pití.

A jsou nějaký, který jsi nezkusil a chtěl bys?
To jest tak, pánko, drogi su drogi, jak říkají v cizině. Každej má svoji cestu. Drogu. Je i droga strzedowa – jako zlatá střední cesta, víš?

Umíš ubalit špeka?
Můj rekord je osmnáct vteřin, ale byl to špek šebestiánskej, kterej je prokládanej hodně masem, takže to šlo hůř.

Umí kočka couvat?
Kočka jo. A moje příbuzná byla známá tim, že uměla bruslit do kopce. Třeba po vodopádech. A nemyslim na kolečkovejch bruslích, ale na těch normálních, zimních, na nožích.

Jsi prostě z dobrý rodiny.
Přeeesně. Na tom si zakládám.

A umí couvat Miloš Zeman?
Mě by zajímalo, kolik lidí se jmenuje Miloš Zeman, abysme nikoho neurazili. Gentleman umí vždycky couvat. Anebo se ještě při couvání umí otočit do protisměru. Jak měl nedávno tu baseballovou čepici, děsně mi připomněl jednoho chlapíka, kterýho dost často potkávám. Je fakt, že teď už ho tolik od těch popelnic neodháním, protože má úplně stejnou čepici a kukuč jako prezident Zeman. I sako nosí podobný, čoveče.

Co bys dělal, kdyby tvoje dítě kouřilo trávu?
Já bech asi řekl, nekuř tu trávu! A viděl bech, jaká bude reakce. Proč ji kouří a tak. My v dětství, když se pálila tráva, tak jsme do toho vohýnku pak strkali brambory, většinou na podzim, že jo. Já to mám spojený s pouštěním draků, no.

Jakou muziku máš rád?
Tu, co mám oblíbenou. Vyrůstal jsem na Depeche Mode a Beastie Boys a ti mě baví doteďka. Baví znamená poslouchám. Ale stejně tak poslouchám Iron Maiden nebo ukulele anebo Johanna Sebastiana Becha. Já moc nerozlišuju.

Čeho se bojíš?
Aby nepřišli ti, co už tady jednou byli a jsou tady znova. Ti, co sem jezdí a jednadvacátýho srpna se u ČKD fotěj s autentickejma relikviema ze srpna 1968, a mluvěj u toho azbukou, tak to je fakt vrchol.

Jaký sporty máš rád?
Mám rád tři tradiční, vopravdický sporty: ragby, baseball a lední hokej. Sám jsem vyznavačem board sportů (snow, wake, surf).

A tvá největší vášeň?
Asi sledování fotbalu, chci vidět, kdo komu zase ublíží, jestli někoho Suárez kousne do oka anebo jenom do ucha, jestli ten, kterýho někdo štípne do zadku, upadne, a jestli mu upadne půlka prdele a obě nohy. Fauly a ty vtipný fragmenty mě moc baví. Jinak na samotnej fotbal koukám vzhůru nohama – to si zkus. Mezi fotbalistama ale najdeš dobrý herce. Lepší než na divadle.

Co tě sere?
Praha plná hnusnejch věcí. Pitomci na segwejích, který jezdí po chodnících, v jedný ruce mobil, v druhý cigáro. Bydlím přímo v centru, takže z nich občas šílím. Štve mě, jak je město počmáraný, jak každej křiklavě upozorňuje na svůj byznys, jak je to nesladěný a každýmu je to tady u zadku.

Máš se rád?
Já se miluju. Jinak už bech se dávno ukončil.

Máš rád někoho víc než sebe?
Všechny ostatní.


Co tě baví?
Baví mě bejt v pohodě. Ale na tuhle svoji největší zálibu mám strašně málo času. Třeba hrozně rád spím.

Za co se stydíš?
Za českou politiku a za její obraz ve světě.

A jsi na něco hrdý?
Třeba na to, že spolky, který provozujou v Čechách ne příliš oblíbené a rozšířené sporty, nenechají tyhle sporty umřít. Baseball, ragby, nebo když jsme byli malí a jezdili jsme na skejtu, jakou jsme dostávali strašnou čočku na Nový scéně od hlídačů a od policajtů. A najednou je to oficiální a uznávanej sport. Prostě všeho do času!

Stává se ti, že si tě furt i po těch letech spojujou s Létajícím Čestmírem? I když už vypadáš úplně jinak?
Jasně. Někdy je to docela humorný, když tě zdraví neznámý lidi a vlastně ani nevěděj proč. Jenom maj takovej matnej pocit, že tě odněkud znají. Těm odpovídám, protože jsem slušně vychovanej, i když jsem je v životě neviděl. Ale nemám rád takový ty prvoplánový vtipy, že si tě s tou postavou ztotožní a křičí na tebe, hele, Česťo, vodleť, a podobně. Vždyť to ani neni vtipný. Někdy je to na pěst. Ale jsem diplomat, takže dělám, že mi to jako nevadí, strčim ruku zpátky do kapsy a kašlu na to. Pak už jsou slyšet jenom výstřely…

Co tě naposledy rozesmálo?
Prej mají ženy na těle tlačítko, který se jmenuje „komplikátor“. Ty ho nějak zapneš, žena začne blbnout, ale to tlačítko od tý chvíle mění polohu a ty nevíš, jak, kde a čím ji vypnout. Taková pěkná teorie, ale zcela jistě vychází z praxe.

Jsi pro trest smrti?
V podstatě jo. Myslim si, že by měly bejt nějaký mantinely.

Věříš v Boha?
Věřím v Becha.

Kdybys měl stroj času, kam by ses chtěl podívat?

Já bech se chtěl podívat do tý doby, kdy se narodila věc Makropulos a chtěl bech se s ní kámošit.

Bojíš se smrti?
To ne, ale zajímalo by mě to dát si to třeba dvakrát třikrát a bejt pak v tom ohledu chytrej. Na Hromnice o den více.

Je něco po smrti?
Copak já vim, když jsem tam ještě nebyl? Ale prej je to ze začátku jako tunel Blanka.

Co děláš pro svoje duševní zdraví?
Půjčuju si od hajnýho kus lesa a chodím tam se sekyrkou. Je to dost hlubokej les, takže tam můžu i křičet a řvát. Vždycky se mi děsně uleví.

Co piješ nejradši?
V létě campari & soda a celoročně mám docela rád pivo. Historicky všedostupnou legální intoxikační látku a ještě k tomu takovej všelék.

Jak se dají podle tebe nejlíp utratit prachy?
Někdo je dává na charitu, taky jsem viděl frajera, kterej si s nima zapaloval cigarillos. Ale to asi není ta úplně nejefektivnější varianta.

Bez čeho si nedokážeš představit život?
Bez spánku.

Kde bys chtěl žít, když ne v Čechách?
Asi na Novým Zélandu. Tam bech se cejtil dobře. Mezi ovcema.

Co je smyslem života?
Podle filmu The Meaning of Life je to 42.

Jsi pro legalizaci marihuany a léčebného konopí?
Ano, zásadně! Což jsem také podpořil svou opětovnou účastí na letošním Cannafestu. Byl jsem na všech ročnících a nehodlám na tom nic měnit.

Vzkaž něco čtenářům Legalizace.
Pošlete to dál!

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!