Aktuální článek
Colorado slaví tříleté výročí legalizace konopí: Zásadní pokles počtu zatčených a milionové výnosy z daní

Colorado slaví tříleté výročí legalizace konopí: Zásadní pokles počtu zatčených a milionové výnosy z daní

  • Obyvatelé Colorada se před třemi roky v referendu rozhodli pro legalizaci konopí – od té doby ho mohou dospělí občané tohoto státu v omezeném množství přechovávat, pěstovat i užívat. Následující rok byl oficiálně zahájen i prodej konopí v licencovaných výdejnách. Zákony upravující prodej, reklamu a celkovou dostupnost se stále vyvíjejí, přesto lze již nyní konstatovat, že společenské přínosy ukončení konopné prohibice v tomto státě jednoznačně převažují nad zápory.

Neopodstatněné strašení prohibicionistů

Katastrofické vize odpůrců legalizace z roku 2012 se nenaplnily a ani do budoucna to nevypadá, že se tak stane. Státní orgány sledují ukazatele kriminality pozorněji než kdy dříve a zatím se zdá, že vše běží jak na drátku. Jednoduše řečeno: drogová i celková kriminalita klesá. To ale samozřejmě nebrání odpůrcům ve vymýšlení pesimistických domněnek a spekulací o nebezpečích, které na nás stále číhají. Přitom je od počátku zjevné, že vláda státu Colorado legalizaci nebere na lehkou váhu a na reformu legislativy od počátku dohlížejí renomovaní právníci, odborní lékaři, policisté i zástupci veřejnosti.

Z příkladu států jako Colorado bychom se měli do budoucna poučit, jak peníze získané legalizací a regulací konopí efektivně přerozdělit a investovat tak, aby to prospělo celé společnosti.

Pojďme si nyní, krátce po tříletém výročí coloradské legalizace, shrnout to, co tyto změny přinesly:

1) Výrazně se snížil počet zatčených v souvislosti s konopím

Na tento základní dopad legalizace konopí na společnost se často zapomíná – počet zatčených občanů Colorada v souvislosti s konopím se výrazně propadl. Konkrétně počet obvinění za jeho přechovávání, pěstování a distribuci se celkově snížil o 80 procent. Desetitisícům občanů tohoto státu tak v souvislosti s konopím nehrozí zatčení ani jiný právní postih. V minulosti bylo z těchto důvodů právně stíháno mnohem více mladých Afroameričanů a Hispánců a konopí bylo mnohdy pouhou záminkou pro rasovou diskriminaci. Pro barevné Američany nebyl život ve Spojených státech nikdy jednoduchý – legalizace konopí je dalším krokem k dosažení jejich rovnoprávnosti. Po schválení Dodatku 64 k ústavě státu Colorado (Amendment 64) se navíc snížil celkový počet obvinění spojených s drogami o 23 procent.

2) Peníze z konopných daní jdou na společensky potřebné projekty

Odhaduje se, že Colorado na daních v roce 2015 vybralo přes 125 milionů dolarů. Tyto peníze jdou přímo do fondu na opravy a výstavbu veřejných škol, případně jsou státem přerozděleny podle tzv. alokačního plánu. Podle struktury tohoto plánu si můžeme udělat přibližnou představu toho, jak stát peníze z daní z konopného průmyslu využívá – financuje se z nich především osvěta veřejnosti, bezpečnostní složky a drogová prevence u mládeže.

Vláda státu Colorado legalizaci nebere na lehkou váhu a na reformu legislativy od počátku dohlížejí renomovaní právníci, odborní lékaři, policisté i zástupci veřejnosti.

Podle investičního plánu na fiskální rok 2015/2016 bude mezi projekty zaměřené na mládež rozděleno na 23 milionů dolarů. Peníze z daní jsou tak investovány do preventivních opatření a drogové osvěty, zatímco v době před legalizací byla mládež pouze strašena nepravdivými a přehnanými tvrzeními anebo ještě hůře – trestně postihována za pouhé pubertální experimentování s konopím a dalšími látkami.

Colorado nám společně s dalšími průkopníky v oblasti legalizace ukazuje, jak dokáže ukončení prohibice státu doopravdy prospět. Tyto státy jsou ukázkovým příkladem toho, že konopí může významně přispívat do státního rozpočtu – a právě z jejich příkladu bychom se měli do budoucna poučit, jak peníze z tohoto oboru efektivně přerozdělit. Zároveň je třeba mít na paměti, že nejde jen o peníze, ale především o dodržování základních lidských práv a svobod, mezi něž má bezpochyby patřit i svoboda užívat konopí.

Zdroj: www.drugpolicy.org

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!