Aktuální článek
Silnější neznamená nebezpečnější – alespoň v případě konopí

Silnější neznamená nebezpečnější – alespoň v případě konopí

  • Jedna z potenciálních kandidátek Republikánské strany na amerického prezidenta, Carly Fiorineová, vyjádřila v nedávné televizní debatě svůj nesouhlas s legalizací konopí. Tvrdila, že konopí je nebezpečnější než alkohol a nejméně stejně návykové. Bohužel to nebylo jediné zjevně nepravdivé tvrzení, jež diváci v inkriminovaný večer z jejích úst na adresu konopí vyslechli – a s obdobnými argumenty se setkáváme v politických debatách po celém světě, takže nebude na škodu si je rozebrat.

Fiorineová mimo jiné uvedla, že „konopí, které naše děti dnes kouří, není ta neškodná rostlinka, kterou si mladí lidé dopřávali před čtyřiceti lety“.

V tomto bodě dáváme Carly za pravdu. Dnešní konopí je skutečně silnější než onen „plevel“ pěstovaný a užívaný v šedesátých letech. Díky šlechtění má vyšší obsah THC, které je jeho hlavní psychoaktivní složkou. Pouze na základě vyššího obsahu THC však nelze vyvozovat, že je dnešní konopí nebezpečnější než to, které kouřili hippies.

Opravdu představuje silnější konopí větší riziko?

Abychom vyvrátili mýtus prezentovaný Carly Fiorineovou, podíváme se na něj v analogii s alkoholem. Není to sice nejlepší srovnání, protože konopí není na rozdíl od alkoholu fyzicky návykové a ani není možné se jím smrtelně předávkovat, pro ilustraci ovšem postačí.

Průměrný uživatel vykouří silnější odrůdy méně než té slabší, takže se snižuje množství vdechovaných škodlivin při spalování.

Řekněme, že sedíte v baru a máte v plánu se opít. Chcete-li požadované míry intoxikace dosáhnout rychle, zvolíte jako prostředek tvrdý alkohol. Lihoviny jako vodka nebo whisky mají vyšší obsah alkoholu než pivo a víno a k navození požadovaného stavu tedy stačí menší množství. Stejné je to s konopím. Pokud se chcete „zkouřit“ z menšího množství rostlinného materiálu, můžete zvolit odrůdu s vyšším obsahem THC nebo koncentrované produkty jako hašiš nebo extrakty. I zkušenému uživateli pak stačí relativně malá dávka.

Co ve skutečnosti znamená větší množství THC pro uživatele?

Hovoříme-li o tradičních a stále nejoblíbenějších způsobech užívání konopí, tedy kouření sušených květů rostliny ve formě jointů, v dýmce nebo bongu, je představa, že dnešní odrůdy jsou nebezpečnější než ty ze zlatých šedesátých, od základu špatná. Bylo vědecky dokázáno, že konopí není pro lidský organismus škodlivé ani fyzicky návykové, a to se nemění ani při zvýšeném obsahu psychoaktivní složky. Jiné je pouze dávkování.

„V konečném důsledku lze říci, že průměrný uživatel vykouří silnější odrůdy méně než té slabší, takže se snižuje množství vdechovaných škodlivin při spalování. Navíc není možné paušálně tvrdit, že je konopí dnes silnější než před čtyřiceti lety,“ upozorňuje Dr. Mitch Earleywine z Univerzity v Albany v New Yorku a předseda výkonné rady americké proreformní organizace NORML.

Pokud se chcete „zkouřit“ z menšího množství rostlinného materiálu, můžete zvolit odrůdu s vyšším obsahem THC nebo koncentrované produkty.

„V šedesátých letech jsme neměli představu o způsobu, jakým THC v rostlině degraduje. Zabavený materiál byl často uložen v policejních skladech dlouhé týdny, než byl odeslán do laboratoře za účelem zjištění obsahu účinné látky, přičemž po celou dobu nebylo nijak zamezováno přístupu vzduchu. Následnou analýzou byly proto často naměřeny hodnoty mezi jedním a dvěma procenty THC. Tak slabé konopí obvykle nemá žádné psychoaktivní účinky.“

Dr. Earlywine společně s dalšími vědci dospěli k závěru, že rostliny z období květinových dětí obsahovaly kolem deseti procent THC, přičemž dnešní odrůdy ho mají kolem 15–20 procent. Nejde tedy o zase tak dramatický rozdíl. I když je konopí nepopiratelně silnější, neznamená to automaticky, že je pro uživatele nebezpečnější. Spíše se zdá, že opak je pravdou.

Zdroj: http://www.attn.com/stories/

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!