Aktuální článek
Přátelé konopí: Barbra Joan Streisand

Přátelé konopí: Barbra Joan Streisand

  • Ganja hrdinové, marihuanové hvězdy a zkouřené celebrity

(*24. dubna 1942, USA; zpěvačka, herečka, filmařka)

Nejúspěšnější žena šoubyznysu všech dob vyrůstala v newyorském Brooklynu ve skromných poměrech pouze s matkou, otec jí zemřel krátce po narození. Odmalička snila o kariéře herečky, zpočátku však své okolí zaujala spíše svým hlasem. Přes matčiny protesty opustila po střední škole domov, a zatímco si přivydělávala různými brigádami, obcházela všemožné castingy a konkurzy. Jejím prvním pěveckým působištěm se nakonec stal jistý manhattanský gay klub. Nesnášela své původní jméno Barbara, ale nechtěla si ho měnit úplně, a tak si krátce po prvních vystoupeních v zájmu originality nechala vyhodit alespoň prostřední „a“.

Ve dvaceti získává Barbra svou první roli na Broadwayi v muzikálu I Can Get It For You Wholesale a od té chvíle už její zářné kariéře nestojí nic v cestě. Hned její první deska získává dvě ceny Grammy, podobně jako později získává Oscara za svou první filmovou roli (Funny Girl). Do dnešního dne má Barbra na kontě 19 filmů (několik pozdějších i režírovala, produkovala či napsala scénář) a 50 studiových alb, kterých se po celém světě prodalo přes 145 milionů kopií, což z ní činí nejprodávanější zpěvačku všech dob.

Ačkoli tato držitelka osmi cen Grammy, pěti cen Emmy, jedenácti Zlatých Glóbů a dvou Oscarů není zrovna rebelka či konopná aktivistka a na stará kolena už hulení zřejmě také moc nedá, v průběhu své bohaté kariéry opakovaně překvapovala pikantními marihuanovými historkami. „Vystupovala jsem v Las Vegas a na takových místech mívám vždycky trému,“ vypráví zpěvačka už v roce 1971 v rozhovoru pro magazín Rolling Stone. „Napadlo mě, že povím publiku, co mi pomáhá. Vedla jsem řeč, skoro kázání na téma, že by lidé neměli používat žádné emoční berličky… A nakonec jsem vytáhla jointa a zapálila ho. Nejdřív jen jako, ale pak jsem odpálila skutečné špeky, poslala je kapele a tak.

Bylo to super, krásně jsem se uvolnila. Od té doby mám neutuchající přísun trávy – ostatní umělci se doslechli, co jsem provedla, a skupiny jako třeba Little Anthony and the Imperials a další mi začali posílat ten nejlepší matroš. Tráva mi už nikdy nedošla.“ Něco podobného pak zopakovala na vystoupení v Los Angeles o dva roky později, když si opět stěžovala na nervozitu: „Někteří mí kolegové se na zahnání trémy napijí, ale já nesnáším chuť tvrdého alkoholu. Jiní berou prášky, ale já mám problém polknout i aspirin,“ prohlásila mezi songy a odpálila špeka. Publikum se smálo a aplaudovalo, na což Barbra reagovala udiveným obličejem a slovy „ono je to ještě pořád nelegální?“

A nedávno dokonce přiznala, že si kdysi zahulila i s legendárním britským komikem Peterem Sellersem: „Vtipné bylo, když jsme přišli do restaurace a začali se dohadovat, jestli si dáme steakovou zmrzlinu. Vám to teda asi moc vtipné nepřijde, protože nejste zhulení, ale mi se v té chvíli vážně nasmáli,“ sdělila hvězda v debatě s diváky po promítání svého zatím posledního filmu The Guilt Trip. Streisandová je podruhé vdaná, z prvního manželství má jednoho syna a mezi manželstvími randila mimo jiné například s (o 28 let mladším) tenistou Agassim nebo s kanadským premiérem.

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!