Aktuální článek
Drogová poradna: Drogy mezi pacienty

Drogová poradna: Drogy mezi pacienty

  • Ve spolupráci s online drogovou poradnou (www.drogovaporadna.cz), kterou spravuje tým zkušených odborníků o. s. Sananim.

Jak bych měl jako sanitář správně reagovat, když najdu mezi věcmi u pacienta hulení, nebo dokonce psaníčko s bílým práškem? Správně bych měl zapisovat každou věc. Tohle raději nepíšu, ale taky nechci ty pacienty udávat, ani jim to ničit. Když to někomu vypadne z kapsy, tak prostě dělám, že to nevidím, a nechám ho si to sebrat. Tento týden jsem při příjmu našel psaníčko u policisty, lékaře a dokonce politika. Asi před měsícem vypadlo před vyšetřením hulení z kapsy zdejšímu obvodnímu lékaři. Chápete, že nemůžu nikoho jmenovat, natož to oznámit. Prosím o nějakou rozumnou radu.

Zdravím Vás. Měl byste postupovat striktně podle směrnic Vašeho pracoviště, jinak by odpovědnost za možný problém, ohrožení zdraví a života pacienta mohla dopadnout na Vaši hlavu. Jak se tedy v podobných případech zachovat? Na to byste se měl určitě ptát Vašeho přímého nadřízeného, vedení zařízení, případně primáře, přijímajícího lékaře nebo vrchní sestry. Je úplně jedno, jaké postavení nebo funkci pacient v „civilním“ životě zastává. Vy riskujete problémy pouze v případě, že budete porušovat pracovní řád a nedostojíte svým povinnostem. Mlčel byste snad, kdyby měl pacient u sebe například zbraň? Každý hospitalizovaný je při příjmu seznámen se svými právy a povinnostmi, zmíněny jsou i okolnosti ohledně užívání dalších léků a zákazu drog v zařízení. Souhlas pak stvrzuje svým podpisem.

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!