Aktuální článek
V Nizozemsku byl otevřen první obchod s extází

V Nizozemsku byl otevřen první obchod s extází

  • Mladí liberální demokraté v Amsterdamu otevřeli první obchod s MDMA – ovšem pouze na jeden den. Svým činem chtěli poukázat na to, že společnost by místo nesmyslných zákazů měla myslet na minimalizaci rizik spojených s užíváním drog.

Progresivní politické uskupení obchod otevřelo v pondělí 18. května dopoledne v centru města. Cílem bylo „ukázat, proč je lepší regulace než to, když distribuci ponecháte na nelegálních pouličních dealerech“. Aby neporušovali platné zákony, zájemcům vydávali pouze placebo.

Kdyby se jen mohla prodávat legálně

Na svém webu MDMJA.nl liberální demokraté uvedli: „Kdyby se extáze prodávala legálně, mohli bychom zabránit nejen tomu, aby si ji kupovali nezletilí, ale také bychom mohli předcházet předávkování a poučit uživatele, jak minimalizovat rizika spojená s touto drogou.“

Cílem celé akce bylo přenést jednání o dekriminalizaci MDMA na půdu nizozemského parlamentu. Pořadatelé také doufají, že tímto způsobem mohou řadové občany poučit o nebezpečí užívání drog. K tomu, aby se parlament touto problematikou začal zabývat, je nezbytné na stránkách MDMJA.nl nasbírat 40 tisíc podpisů.

Nizozemsko, které je obecně známé svou relativně vstřícnou drogovou politikou vůči konopí (ačkoli v poslední době sledujeme v tomto směru spíše opačné tendence, jak si můžete přečíst zde nebo zde), často aktivně prosazuje programy namířené na minimalizaci rizik a zavádění progresivních programů léčby závislostí.

Zdroj: http://www.mixmag.net/read/worlds-first-ecstasy-shop-to-open-in-amsterdam-on-monday-news

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!